Как да организираме сватбата си сами

Безспорно сте попадали на много съвети и статии с точки и подточки, какво трябва да свършите първо.

Как да организираме сватбата си сами. Ще се опитам да обърна внимание на препъникамъчетата по пътя, които могат да помрачът настроението в самият ден, както и някаква последователност на организацията. Вече сте решили и сега … 

следсватбена фотосесия

Изберете дата.

Записванията за граждански брак в зависимост от областта в България започват от края на предходната година – октомври, ноември.

Преценете дали искате изнесен ритуал или подписването да е в обредната зала. В някой общини позволяват реален изнесен ритуал, където обредната служителка идва на място, но тук таксите са различни. Освен това, обредните служителки често имат по няколко ритуала и са принудени стриктно да спазват определеното време, така че тук закъсненията са немислими.

Ако предвиждате църковен брак, трябва да се съобразите и с датите разрешени от църквата за венчавка. Тук ще намерите разрешените дати за сключване на църковен брак за 2019 и 2020г., както и най-желаните дати за този период.

Помислете и върху варианта за фиктивен ритуал в близост или на територията на заведението. Така ще си спестите много неудобства свързани с паркирането и придвижването, особенно в центровете на големите градове.

Уточнете бюджета 

Ще е необходимо да знаете приблизително броя на гостите за да наемете заведение за тържеството. Изпратете покани със срок за потвърждение – примерно месец за да сте сигурни за броя на присъстващите и да не плащате излишни куверти. Ето един калкулатор, който може да Ви е от голяма полза, прои разпределянето на бюджета:

Изборът на заведение.

Мястото където ще прекарате най-много време през сватбеният си ден.

Ако имате много гости, който пътуват от далече уточнете цената на нощувките ако има хотелска част и дали ви предлагат някакви отстъпки при настаняването. Цената на кувертите и колко степенно е менюто, дали включва безалкохолни напитки. Дали можете да си внесете алкохол, или те ще ви го закупят на дистрибуторски цени. Имат ли допълнителни такси за сервиз на welcome drink и тортата, внасяне на алкохол и др. Имат ли ограничение за силата на музиката след определен час.  Колко часа е тържеството и каква е цената за overtime. Дали те ви осигуряват осветление и украса.

Ако имате изнесен ритуал на открито и welcome drink, дали при лошо време има алтернатива.

Огледайте разположението в самото заведение, къде ще е разположен DJ и дали на фона на повечето снимки ще се виждат кабели, тонколони и пр. Дали игрите и ритуалите могат да се разполажат така, че фона да е масата на младоженците? Уточнете това с DJ или водещата. Ако изберете сами да направите украсата си, уточнете времето. Възможно ли е предният ден или кой ще я прави в деня на сватбата?  Дали има място където да настанят гостите по време на фотосесията, ако фотосесията Ви не е в различен ден.

Избор на DJ, Фотограф и Видеооператор.

В този блог може да намерите статии със съвети за избор на фотограф и видеооператор, така че няма да се спираме на това. С тях /фотографа и видеооператора/ е добре да обсъдите цялото протичане сватбеният ден. Възможно е да споделят елементи от други сватбени тържества, който да допаднат и на Вас . Уточнете времето за общите снимки. Поговорете за осветлението, ефектите видове пушек машини и тнт.

Музиканти за извеждане на булката.

Тук избора е ваш и в някава степен на вашите родители. В нашето съвремие едва ли е необходимо съобразяването с фолклорната област в която живеете, освен ако сватбеното Ви тържество не е изцяло тематично. Все пак не забравяте че хорото е толкова голямо колкото са големи музикантите.

Автомобила на младоженците.

Ретроавтомобилите са голямо изкушение и изглеждат страхотно на снимките. Те, обаче не са удобни за големи разстояния и осбенно в горещите летни дни. Но ако държите на такъв, все пак попитайте собственика или фирмата дали позволяват автомобила да се украсява, колко местен е и дали техническото му състояние позволява да се впише в съвремения трафик. Ще може да го ползвате само за пристигането пред рестораната и фотосесията или за целия ден.

Шаферите

Обсъдете облеклото на вашите шаферки и шафери ако държите на някаква определена тема и това кой поема разноските. В този блог има две теми които ще ви помогнат по отношение на шаферите. Как да поканим шаферки и какво правят шаферите на сватбата.

Правилната организация на времето и това, което пропускаме обикновенно.

Определете с възможно най – голяма точност времето за транспорт от едно място до друго и това за паркиране.

Как да организираме сватбата си сами. Все по-трудно е да се паркира в центровете на големите градове. Търсете локации с възможност за паркиране. Попитайте в обредната зала, ресторанта, църквата дали могат да осигурят паркомясто за вас и екипа, който снима. На екипа му е необходимо време да паркира, сглоби и внесе техниката, понякога и осветление, да постави микрофони и да снима детайли преди влизането на гостите. Уточнете това време с тях. 

Взимането на Булката от домът и както и на младоженеца и кумовете е една българска традиция с дълбок корен и емоционално преживяване от страна на родители и близки.

Ако изберете този вариант обсъдете с вашия екип разстоянията и транспортните разходи. Преценете от колко часа е пакета ви за заснемане и дали се вмествате в него. Дали ще е необходим втори фотограф и видео, ако се налага действията да се случват по едно и също време ,но на различни места на 50км разстояние. Колко време ще е нужно и какви са допълнителните разходи. Ако имате стаи в хотелската част на заведението където ще празнувате, дали няма да е по-практично ритуала по вземането на кумовете и булката да са там. Естествено няма да можете да счупите вратата, но пестите време и пари. 

Направете си задължително пробна прическа и грим, ако може в един ден.

Засечете времето необходимо за тях. Обикновенно е повече от предварително уточненото. Тук е много важно да се видите и да се харесате. Ако не се възприемате това може да развали целият ден подготвян толкова дълго време. Обсъдете възможността да си направите предсватбена фотосесия след като така или иначе сте с грим и прическа. Така ще имате готови снимки в деня на сватбата.

Назначете отговорник който да се грижи за нещата необхдими за различните ритуали.

Как да организираме сватбата си сами. Помислете за тортата и кой ще я донесе в ресторанта. Разпределете в различни чанти необходимите ви неща за обредната зала – документи, халки, питка чаши. Понякога в църквата за обреда използват бокал от тях и не позволяват внасянето на украсени свещи и шишета с вино. Попитайте предварително. Неща за ресторанта, чаши за чупене, аксесоари за игрите и тнт. Чанта с неща от първа необходимост – лепенки за мазоли, резервна риза за младоженеца, игла с конец, сухи мокри кърпи и др. Добре е в деня на сватбата да не се чудите през цялото време дали сте взели всичко и в коя кола е.

Не допускайте подготовката да ви изтощи.

Не оставяйте повечето дребни неща за последният момент, за да не ви затрупат лавинообразно. Забравете за драстичните диети в последният момент. Нека дребните неуредици, съпътстващи всяка сватба да не развалят настроението ви.

Най-важното.

Съсредоточете се върху любовта си и всички близки дошли да ви подкрепят и споделят вашата радост.

Желаем ви весела сватба.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *