Как да организираме сватбата си сами

Как да организираме сватбата си сами

Безспорно сте попадали на много съвети и статии с точки и подточки, какво трябва да свършите първо.

Как да организираме сватбата си сами. Ще се опитам да обърна внимание на препъникамъчетата по пътя, които могат да помрачът настроението в самият ден, както и някаква последователност на организацията. Вече сте решили и сега … 

Как да организираме сватбата си сами

Изберете дата.

Записванията за граждански брак в зависимост от областта в България започват от края на предходната година – октомври, ноември.

Преценете дали искате изнесен ритуал или подписването да е в обредната зала. В някой общини позволяват реален изнесен ритуал, където обредната служителка идва на място, но тук таксите са различни. Освен това, обредните служителки често имат по няколко ритуала и са принудени стриктно да спазват определеното време, така че тук закъсненията са немислими.

Ако предвиждате църковен брак, трябва да се съобразите и с датите разрешени от църквата за венчавка. Тук ще намерите разрешените дати за сключване на църковен брак за 2019 и 2020г., както и най-желаните дати за този период.

Помислете и върху варианта за фиктивен ритуал в близост или на територията на заведението. Така ще си спестите много неудобства свързани с паркирането и придвижването, особенно в центровете на големите градове.

Уточнете бюджета 

Ще е необходимо да знаете приблизително броя на гостите за да наемете заведение за тържеството. Изпратете покани със срок за потвърждение – примерно месец за да сте сигурни за броя на присъстващите и да не плащате излишни куверти. Ето един калкулатор, който може да Ви е от голяма полза, прои разпределянето на бюджета:

Изборът на заведение.

Мястото където ще прекарате най-много време през сватбеният си ден.

Ако имате много гости, който пътуват от далече уточнете цената на нощувките ако има хотелска част и дали ви предлагат някакви отстъпки при настаняването. Цената на кувертите и колко степенно е менюто, дали включва безалкохолни напитки. Дали можете да си внесете алкохол, или те ще ви го закупят на дистрибуторски цени. Имат ли допълнителни такси за сервиз на welcome drink и тортата, внасяне на алкохол и др. Имат ли ограничение за силата на музиката след определен час.  Колко часа е тържеството и каква е цената за overtime. Дали те ви осигуряват осветление и украса.

Ако имате изнесен ритуал на открито и welcome drink, дали при лошо време има алтернатива.

Огледайте разположението в самото заведение, къде ще е разположен DJ и дали на фона на повечето снимки ще се виждат кабели, тонколони и пр. Дали игрите и ритуалите могат да се разполажат така, че фона да е масата на младоженците? Уточнете това с DJ или водещата. Ако изберете сами да направите украсата си, уточнете времето. Възможно ли е предният ден или кой ще я прави в деня на сватбата?  Дали има място където да настанят гостите по време на фотосесията, ако фотосесията Ви не е в различен ден.

Избор на DJ, Фотограф и Видеооператор.

В този блог може да намерите статии със съвети за избор на фотограф и видеооператор, така че няма да се спираме на това. С тях /фотографа и видеооператора/ е добре да обсъдите цялото протичане сватбеният ден. Възможно е да споделят елементи от други сватбени тържества, който да допаднат и на Вас . Уточнете времето за общите снимки. Поговорете за осветлението, ефектите видове пушек машини и тнт.

Музиканти за извеждане на булката.

Тук избора е ваш и в някава степен на вашите родители. В нашето съвремие едва ли е необходимо съобразяването с фолклорната област в която живеете, освен ако сватбеното Ви тържество не е изцяло тематично. Все пак не забравяте че хорото е толкова голямо колкото са големи музикантите.

Автомобила на младоженците.

Ретроавтомобилите са голямо изкушение и изглеждат страхотно на снимките. Те, обаче не са удобни за големи разстояния и осбенно в горещите летни дни. Но ако държите на такъв, все пак попитайте собственика или фирмата дали позволяват автомобила да се украсява, колко местен е и дали техническото му състояние позволява да се впише в съвремения трафик. Ще може да го ползвате само за пристигането пред рестораната и фотосесията или за целия ден.

Шаферите

Обсъдете облеклото на вашите шаферки и шафери ако държите на някаква определена тема и това кой поема разноските. В този блог има две теми които ще ви помогнат по отношение на шаферите. Как да поканим шаферки и какво правят шаферите на сватбата.

Правилната организация на времето и това, което пропускаме обикновенно.

Определете с възможно най – голяма точност времето за транспорт от едно място до друго и това за паркиране.

Как да организираме сватбата си сами. Все по-трудно е да се паркира в центровете на големите градове. Търсете локации с възможност за паркиране. Попитайте в обредната зала, ресторанта, църквата дали могат да осигурят паркомясто за вас и екипа, който снима. На екипа му е необходимо време да паркира, сглоби и внесе техниката, понякога и осветление, да постави микрофони и да снима детайли преди влизането на гостите. Уточнете това време с тях. 

Как да организираме сватбата си сами

Взимането на Булката от домът и както и на младоженеца и кумовете е една българска традиция с дълбок корен и емоционално преживяване от страна на родители и близки.

Ако изберете този вариант обсъдете с вашия екип разстоянията и транспортните разходи. Преценете от колко часа е пакета ви за заснемане и дали се вмествате в него. Дали ще е необходим втори фотограф и видео, ако се налага действията да се случват по едно и също време ,но на различни места на 50км разстояние. Колко време ще е нужно и какви са допълнителните разходи. Ако имате стаи в хотелската част на заведението където ще празнувате, дали няма да е по-практично ритуала по вземането на кумовете и булката да са там. Естествено няма да можете да счупите вратата, но пестите време и пари. 

Направете си задължително пробна прическа и грим, ако може в един ден.

Засечете времето необходимо за тях. Обикновенно е повече от предварително уточненото. Тук е много важно да се видите и да се харесате. Ако не се възприемате това може да развали целият ден подготвян толкова дълго време. Обсъдете възможността да си направите предсватбена фотосесия след като така или иначе сте с грим и прическа. Така ще имате готови снимки в деня на сватбата.

Назначете отговорник който да се грижи за нещата необхдими за различните ритуали.

Как да организираме сватбата си сами. Помислете за тортата и кой ще я донесе в ресторанта. Разпределете в различни чанти необходимите ви неща за обредната зала – документи, халки, питка чаши. Понякога в църквата за обреда използват бокал от тях и не позволяват внасянето на украсени свещи и шишета с вино. Попитайте предварително. Неща за ресторанта, чаши за чупене, аксесоари за игрите и тнт. Чанта с неща от първа необходимост – лепенки за мазоли, резервна риза за младоженеца, игла с конец, сухи мокри кърпи и др. Добре е в деня на сватбата да не се чудите през цялото време дали сте взели всичко и в коя кола е.

Как да организираме сватбата си сами

Не допускайте подготовката да ви изтощи.

Не оставяйте повечето дребни неща за последният момент, за да не ви затрупат лавинообразно. Забравете за драстичните диети в последният момент. Нека дребните неуредици, съпътстващи всяка сватба да не развалят настроението ви.

Най-важното.

Съсредоточете се върху любовта си и всички близки дошли да ви подкрепят и споделят вашата радост.

Желаем ви весела сватба.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане