Как да поканим шаферки

Как да поканим шаферки и те да се почустват найстина специални.

Шаферите както и кумовете имат водеща роля.

Те са неотлъчно до булката и младоженеца не само през сватбеният ден. Често помагат в подготовката за сватбата с поканите, избора или изработката на бутониери, украсата в ресторанта и много др. неща. Заедно с кумата/кума организират моминското/ергенското парти. Затова как да поканим шаферки и един от важните въпроси за решаване при подготовката на сватбата.

Поканата, за шаферките, често е придружена с подаръци.

Обикновенно момичетата получават нещо за спомен. Бижу или кутия за бижута. Специално изработена чаша с тяхна снимка. Декоративна възглавничка с обща снимка. Шоколад, със специално изработени за случая опаковка или етикет, с послание за всяка от тях. Спокойно могат да се добавят и цветя. Можете да се поканят всяка по отделно или да се организира обща вечер, където да получат поканите. Ако не се познават е добре да се запознаят, а ако са от различни градове булката да им направи тайна група в социалната мрежа- Моите шаферки, Отбора на булката – името е без особенно значение, важно е те да могат да обменят идеи и да се опознаят.

За шаферите нещата, както се досещате са далеч, може да се каже и „по-мъжки“, по-прости :).

Мъжете обикновенно се разбират с едно обаждане по телефона. Подаръците, ако въобще има такива, са майтапчийски- ароматизатор за кола с емблема на Mercedes ако шафера е фен на BMW, или фланелка с емблемата на „Левски“ ако е фен на ЦСКА, кутия пури за заклетите непушачи. Истински майтапчийските подаръци – комплект за епилация, тример за брада за голобрадите, наръчник за разваляне на магии или DVD с Индийски филм на сватбена тематика, се препоръчва само за наистина близките поканени.

В днешно време броя на шаферите определят малдоженците.

Обикновенно това са най-близките приятели или роднини.

Не е задължително да са по двойки. Те са млади неомъжени момичета или момчета, който може да поканят свойте приятелки, съответно приятели. Ако има такива които не са двойки в живота и всички общо са четен брой, може да се попитат дали нямат против да са по двойки за сватбата. Решението е въпрос на договорка. И все пак ако имат половинка в живота, която няма да е шафер/ка, задължително уточнете с тях как предпочитат да бъдат настанени в ресторанта.

Малките шафери

са деца на брат, сестра или на кръстниците. Някога е трябвало да са на възраст от 4 до 8 години. Днес такова ограничение няма. Обикновенно са облечени с костюм за момченцата, и бели рокли за момиченцата, като малки булки. Ролята им е да хвърлят розови листенца по време на гражданският ритуал по пътя на младоженците. Понякога те поднасят брачните халки за обреда. Те са символ на безгрижността и чистотата. Някога се е вярвало, че присъствието им на сватбата предпазва булката от зли очи и уроки.

Кой купува роклите на шаферките?

Всичко е въпрос на предварителна уговорка.

Понякога с оглед на визията и темата на сватбата булката иска всички шаферски рокли да са абсолютно еднакви. В мъжките костюми пък е редно да са в един цвят и да има общ детайл. Еднакви папионки или вратовръзки. Напоследък бяла риза с еднакви цветни тиранти е много често срещана комбинация. Ако изискванията на младоженците са такива, е редно те да поемат целите или част от разходите на шаферите. Може младоженците да купят плата за роклите, например, а шаферите да платят ушиването им. Съответно и ризите, вратовръзките или папионките на шаферите си. Възможно е и да се наемат роклите за дамите.

Когато булката избира модел за шаферска рокля трябва да се съобрази с различната физика на момичетата.

Естетически добре издържано е и когато роклите са в един цвят и материя, но с различни кройки. Ако младоженците не държат техните шафери да са с една и съща визия и не ги ангажират с покупка на рокля или костюм, то тогава те не са длъжни да поемат разходите за облеклото им.

Щаферите имат известни ангажименти в сватбеният ви ден и е редно да получат по-специален подарък.

Дали това ще е на моминското/ергенското парти или по време на сватбата решават младоженците. Може по време на заснемането на подготовката на булката шаферките да получат луксозно халатче и чехли. Организирайте игри с награди за шаферите по време на сватбата. Така ще има много усмивки и никой няма да се почувства неудобно заради подаръците.

Какво точно правят шаферите и какви са традициите можете да прочетете тук.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Как да поканим шаферки