Граждански и църковен брак

Граждански и църковен брак.

От тях задължителен е само гражданският тоест полагането на подписите пред вашите свидетели.

Граждански и църковен брак. Или с други думи „-От днес нататък сте съпруг и съпруга в добро и зло…“ Дали ще го направите в деня на сватбата или преди това в обредният дом, дали ще е изнесен ритуал е личен избор. Църковният брак или венчавката, от друга страна, е въпрос на вяра и желание. В някой страни като Русия той се прави две три години след сватбата, когато младоженците вече са “свикнали“ със съвместния живот.

Граждански и църковен брак

Самото тайнство по сключване на църковен брак се състои от две части.

Обручение, което е църковният годеж, обикновенно се извършва в притвора на храма.

Тогава се слагат пръстените.

Втората част е венчание.

Извършва се по средата на храма. Слагат се короните, които в древността са били венци, на главите на младоженците. Младоженците отпиват от едина чаша с червено вино, символизиращо Христовата кръв. Посланието е, че както виното има еднакъв вкус за двамата, така и радостите и скърбите ще са с един вкус през бъдещият им живот. В тези ритуали кума взима участие, като с помоща на свещенника разменя короните и пръстените на младоженците.

Църковните свещи, който държи младата двойка са символ на пречистване и светлина.

Използването на огъня в различни ритуали е с много древни корени. Огнени свещеннодействия се практикуват от почти всички народи. Свещите са свързани обикновенно с панделка, която не бива никога да развързвате. Тя смволизира връзката, духовното сливане между вас. Добре е да се запалват и да погорят на всяка ваша следваща годишнина. Вярва се, че така разпалвате огъня, пречиствате отнощенията, заздравявате връзката и осветявате съвместния си път. Задължително питайте в храма, където сте избрали да се състой църковният ритуал, дали позволяват използването на украсените свещи, който сте подготвили предварително. Все по-често се изисква ритуала да се извърши с църковни осветени свещи

Граждански и църковен брак

Гражданският ритуал.

Сключването на граждански брак е доброволно съгласие за съюз между мъж и жена, сключено пред свидетели и длъжностно лице.

Когато изберете дата за сватбата, трябва да резервирате час за подписване. Във всяка община има обредни зали, а таксите който плащате са различни. Зависят от времетраенето на ритуала, музиката – запис или изпълнение на живо. В кой ден на седмицата ще се извърши ритуала, работен или почивен. В обредният дом ли ще се извърши ритуала или длъжностното лице заедно с книгата за вписвания ще дойде на място в ресторанта. За второто цената е по-висока. Не във всички градове позволяват изнасянето на книгата за вписвания. Не е задължително подписването да е в деня на сватбеното тържество, ако сте предвидили изнесен ритуал. И не на последно място цената за сключване на граждански брак е различна във всяка община на България.

Граждански и църковен брак

Изнесеният ритуал

може да бъде реален, когато се води от длъжностното лице от общината. Има и вариант, ако сте подписали предварително, ритуала ви да е само красиво представление пред гостите, воден от водеща наета само за него, ваш артистичен приятел или водещата на сватбеното тържество. В този случай главна роля в ритуала ще вземат и кумовете ви. Освен задължителните подписи като ваши свидетели, те ще поемат ролята на асистентката от обредната зала. Кумата ще ви поднесе питката, кумът ще отвори сватбеното вино и ще отговаря за чашите. Отговорността за брачните халки ще е отново тяхна или на някй от малките шафери. Ако ритуала не е истински може да има и шеги и закачки от типа на обещания за домакинските задължения, ходене на риболов или прибиране в малките часове…

Основното удобство на изнесеният ритуал е пестенето на време.

Така ще Ви остане повече време за фотосесията. По-малко разхождане на гостите и възможност да присъстват повече от тях. Арката или стената от цветя за изнесеният ритуал, може да се използва и след това за снимки с кумове, шафери и гости. Имате възможност да подредите и украсите по свой вкус и в цветовете на украсата в ресторанта. Можете да съобразите часа, ако ритуала е фиктивен, с графика на сватбеният си ден.

Ако изберете обреден дом

се съобразете с броя гости, който могат да присъстват, Проверете за наличието на паркинг, в по-големите градове това е не малък проблем. Предвидете и времето, което ще е необходимо на вас и гостите ви да се придвижите до мястото. Ако преди вас и след вас има друго подписване, то най-вероятно няма да имате време за допълнителни снимки в залата преди и след ритуала.

Преди съвременните Граждански и църковен брак, сватбени ритуали е имало още в древността.

Някой от тях са много странни за сегашните ни разбирания. А други са минали през метаморфози и части от тях се спазват и днес. Това се отнася и за аксесоарите в сватбеният ден, като булченският букет. В днешно време, букета е изпипан до най-малкият детайл и е с цветовете от темата на сватбата. Преди е служил за предпазване от зли сили, лоши поличби и уроки-обикновенно се е правил от преплетен лук и чесън с различни билки и житни класове за плодородие.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане