Сватбена фотография – техника и познания.

Денят на сватбата Ви наближава и малко по малко започвате да се интересувате и от сватбена фотография. Ако решите, че снимките направени от гостите ви и от самите вас, няма да са ви достатъчни и като качество и като количество, започвате да се замисляте дали да не наемете сватбен фотографи и/или видеооператор. Определящия фактор за Вас би могъл да е портфолиото, някоя препоръка или добрата цена. Решението е ваше. Добре е, да имате предвид и още някои неща.

Фотографте и видеооператорите „тежат“ не само със своята техника, но и с опита си и идеите си. С отношението си към вас и вашите гости. С начина на обличане и поведение. С умението да останат незабелязани, но винаги да са на правилното място в точното време. И това не са само добре звучащи изрази. В повечето случай, фотографите и видеооператорите работят дълго време тази професия. Инвестирали са много в себе си като познания, вложили са немалко средства и в техниката си. И като техника нямам в предвид само това, което вие виждате в деня на заснемането. Качествен калибриран монитор, сериозен компютър, програми за постобработка и познания за работа с тях.

Когато плащате на фотографа и/или видеооператора, вие  му плащате за времето отделено за заснемането на вашето събитие, но и за времето в което той е трупал опит и познания, за да може да покрие максимално добре вашите изисквания към него. Плащате му и за дните, понякога и седмиците прекарани пред компютъра обработвайки вашите снимки или видеа.

сватбена фотография

Когато изберете екип, само фотограф или видеооператор, непременно си направете предварителна среща.

В сватбена фотография и видеография има много стилове и похвати и вие вероятно сте харесали фотографа или видеографа си имено заради използваните от него такива. Но все пак обяснете му какви са вашите желания, очакванията Ви към него и кое е най-важно за вас. Ако сте планирали нетрадиционни изненади за гостите, споделете ги с него. Уточнете колкото е възможно, подробностите предварително, за да можете в деня на сватбата да се насладите на всеки един момент.

Добре е да съгласувате и виждането си за графика през сватбеният ден с фотографа и видеооператора. Те биха могли да ви ориентират с времето. Колко ще отнеме фотосесията или колко време се губи относително от предвижването от място до място. Намиране място за паркиране на няколко автомобила. Изчакване на някой, който е отскочил само за бутилка вода. Малките шафери са огладнели и искат сладолед… Би могъл да ви даде и странични съвети от рода на допълнителен чифт обувки за булката и резервна риза за младоженица. Всичко се случва, а мокрите кърпички не винаги помагат.

сватбена фотография

Фотосесията.

Хубаво е да предвидите време и за фотографа и за видеографа по време на фотосесията в деня на сватбата. Ако фотографа може да си ,,открадне’’  някой допълнителен кадър докато колегата му си върши работата ,то видеооператора почти не успява да се възползва от статичните пози. А когато се налага да има и допълнително осветление, то понякога пречи на видеозаснемането.

Добре сработения екип винаги е за предпочитане пред фотограф и видеограф, които за пръв път се срещат на сватбата ви . Сватбените ритуали не се повтарят и ако фотографа волно или неволно, попречи на видеооператора или се случи обратното, няма как да върнете лентата. Вие плащате за два различни продукта и заслужавате най-доброто като краен резултат.

Фотографа, видеооператора или екипа би трябвало да ви предостави предварителен договор. Описание на задълженията му към вас, услугата която предоставя, времетраенето на ангажимента, качеството на продукта, сроковете за изпълнение и тнт.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

сватбена фотография