Задълженията на кумовете и традиции

Задълженията на кумовете не са само за деня на сватбата.

Задълженията на кумовете за много и различни, все пак това са най-важните хора на сватбата, след младоженците. Голяма част от тях, вече са пречупени през призмата на съвремието. Според традицията, кумата да купи или направи сватбения букет, да осигури чаши, пита, воал и свещи за църквата. Кумовете плащат част или целият църковен ритуал. Те са свидетелите за сключване на граждански брак. Кумовете обикновно присъстват и на фотосесията в деня на сватбата. По време на тържеството кумът държи реч. Повежда Кумското хоро. Кумовете се надиграват за сватбени дарове, който трябва да „откупят“ от шаферите, обикновенно печено пиле или прасенце и торта. По време на тържеството кумът държи реч. Кумата подарява на младото семеиство кошница/кутия с три бутилки вино ,,за наричане“.

Задължения на кумовете. Кумуване

Портфолио

В днешно време кумата,подкрепена от шаферките организира моминското парти, а кумът ергенското.

По време на тържеството се организират игри и изненади от младоженците за кумовете и обратно. И все пак колко от всичко това ще спазите зависи от предварително договаряне между вас и вашите кумове.

Обикновенно се разменят подаръци с кумовете след празника.

Според обичая, младото семейство подарява на своите кумове дрехи. Традициите не са това, което са, така, че можете да импровизирате със всичко, което ще ви донесе удоволствие. Общи почивки, подводно гмуркане, полет с парапланер, билети за фестивал. Красива картичка с пари, за да решат сами какво искат, ако не сте сигурни какво ще им хареса, също е вариант. Нещо което да остане за спомен. Карикатура с тях или с вас четеримата… Вие най-добре познавате свойте кумове и това което би ги зарадвало най-много.

Портфолио

Покана за кумуване.

Кумовете се канят „калесват“ първи с подаръци, храна, алкохол и букет за кумата.

С тях се обсъжда датата за сватбата и се договарят подробностите и задълженията на кумовете. Естествено може и да ги поканите на ресторант. Възможно е да отидете заедно някъде за няколко дни. Да им подарите пъзел, с надпис: “Ще ни станете ли кумове“ който да сглобят. Да им скриете бележки с пожелания и заветния въпрос в балони, които те трябва да пукат. За по-смелите може на представление или концерт на живо и да се уговорите с водещият за покана от сцената. Или съвсем спонтанно, защо не на спирката докато чакате автобуса? Те трябва да са хора, който са ви близки ,, на сърцето“. И начина как да стигнете до тяхното е въпрос на личен избор.

Според християнските обичаи кумове не могат да ви станат близки роднини, брат или сестра.

Има поверие, че кумовете ви трябва да са омъжена двойка.

Църквата приема, че самото кумуване ги сродява и после не е хубаво да се омъжат, защото вече са роднини. Затова и естествено се е наложило поверието, че ако са приятели ще се скарат и разделят след кумуването. Аз лично съм присъствала на сватби, на който кумовете са се оженили след това и живеят щастливо. В повечето области не позволяват “да си върнете кумството“ защото вече сте сродени. И не може два пъти да се сродиш с някой. Обаче, ако няма да правите църковен брак е възможно. Приема се, че трябва да ходите на гости на своите кумове на Великден, Коледа и Гергьовден, като носите подаръци, съответно боядисани яйца на великден, пита, баница, алкохол и др. храна.

Някога кумството се е предавало по наследство.

За кум се кани кръстника на младоженеца. Като негов духовен баща се приема, че ще го напътства и подкрепя в новия семеен живот. Възможно е да кумува и синът на кръстника. В днешно време младоженците могат да избират сами кумовете си. В най-общ план бъдещите кумове помагат в подготовката на сватбата. Кумовете са главни действащи лица по време на ритуалите и празненството. Те стават спътници и в живота на младото семейство и след това.

Задължение на младоженеца
е в деня на сватбата да вземе с музикален съпровод и най-близките си приятели и родителите си свойте кумове.

Купува се бъклица пълна с ракия, която остава подарък за кумът. Те заедно отиват да всемат булката. В някой области по пътя се спира като се прави инпровизирана маса за кума и кумата. Купуват им се вестници, носи им се вода, че са ожадняли, вее им се с ветрила, защото им е горещо и тнт… Единствено кумата се допуска при булката. Като нейна най-близка, тя и носи сватбеният букет и я забулва. Младоженеца обикновенно минава през редица изпитания, подкрепян от своя кум и близки приятели, преди да успее да стигне при избранницата на сърцето си. Кумовете са “подстрекатели“ и на някои целувки на младото семейство. Когато кумът пие вино и му горчи, а на кумата тортата, тогава младоженците трябва да се целунат.

Горчиво и от нас!

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Портфолио