Подходящи дати за сватба.

Предстои Ви сватба. Имате толкова много неща за планиране и безспорно едно от най-важните неща е избор на подходящи дати за сватба.

Много двойки избират щастливият  ден спрямо нумерологията, астрологията, влияние на луната, или лични  щастливи дати, празници. Естествено трябва да  се съобразим с това кога е позволена църковната венчавка, ако сме решли да сключваме такава, защото има забранени дати и за нея. При избора на подходящи дати за сватба, обикновенно се съобразяваме с множество фактори. Почивните дни, в повечето случай, а също и месеца, заради климатичните особености. Последното става все по-решаващ фактор, заради ставащите все по-популярни сватби на открито, напоследък.

сватбен фотограф

Портфолио

Православната църква приема, че неделята е ден за радостни обреди, но много двойки избират съботна дата, заради удобството на всички поканени. Според църквата обаче, съботата не е ден за радостни обреди и затова венчавките обикновенно са след 16ч. Май месец е чудесен вариант, но за съжаление с голям процент на валежи, а като добавим и допълнителното натоварване от абитуриентски балове, не е от най-предпочитаните.

През 2020г. има струпване на 4 почивни дни – от 17ти до 20ти април. От 1ви до 3ти май също са три поредни почивни дни. Други три поредни почивни дни са от 5ти до 7ми септември включително.  Трябва да се съобразим с натовареността на заведенията, много често се оказва, че мястото където искаме да празнуваме вече е запазено от друга щастлива двойка. Същото се отнася и за избор на сватбена агенция, фотограф, видеооператор и т.н.т.

Подходящи дати за сватба

Портфолио

Човечеството през своето развитие е вярвало в силата на числата.

В това,че могат да  предопределят последващите събития. Числото 1 се приема като ново начало. 6 се приема като символ на хармония и завършеност. 7 е мистично число символ на мъдрост и късмет. За 9 знаем, че е последното (най-великото) число от цикъла от 1 до 9.  То е завършено, плодородно число. Смята се за особено щастливо. Девет са музите. В древен Египет Ра е господар на деветте божества и т.н.т.

Така във всеки сватбен сезон се наблюдават едни много натоварени, желани дати от младоженците.

Като добавим и забранените дати за църковен брак. От 1 до 15 август са Богородичните пости. Август обаче е и месец на отпуските, а за съжаление разрешени за венчавка /църковен брак/ са само последните две седмици от него.

Подходящи дати за сватба

Портфолио

Най-търсената дата през 2020г. безспорно ще е 22.08.2020, която е единствената събота разрешена за църковен брак през месец август. Друга подобна е 2.5.2020г. заради трите почивни дни. 19.9.2020г. и естествено 20.02. 2020г.

Забранени дати за сключване на църковен брак 2020г. са:

-Великите Великденски пости са от 2.3.2020г. до  Великден 19.4.2020г. Венчавки са разрешени след вторника на Светлата седмица – 21.4.2020г.

-През Богородичните пости които са от 1.8.2020г. до 15.8.2020г. включително

-През Коледните пости – 15.11.2020г. до коледа. 

-В неделя, срещу дванадесетте Господски и Богородични празници.

-Богоявление – 6.1.2020г.

-Отсичане главата на св. Йоан Кръстител – 29.8. 2020г.

-Кръстовден – 14.9.2020г.

-Големите задушници, които са винаги в събота, Месопусна задушница на22.2.2020г., Черешова задушница на 6.6.2020г., Архангелова задушница на 7.11.2020г.

Портфолио

С разрешение на епархийския архиерей се разрешат венчавки във всички забранени за това дни. Единствено през Великите пости венчавките са абсолютно забранени. Светия Синод разрешава на енорийските свещвници при изключителен случай да извършват тайнството брак, през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.

Забранени дати за сключване на църковен брак 2020г:

Портфолио.

Цени сватбена фотография и видеозаснемане.

Онлайн сватбен калкулатор.

Забранени дати за сключване на църковен брак 2021г:

Портфолио.

Цени сватбена фотография и видеозаснемане.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Не пропускайте да разгледате портфолиото ми.

Цени сватбена фотография и видеозаснемане.

Подходящи дати за сватба