Подходящи дати за сватба през 2023г

Предстои Ви сватба. Имате толкова много неща за планиране и безспорно едно от най-важните неща е избор на подходящи дати за сватба.

Много двойки избират щастливият  ден спрямо нумерологията, астрологията, влияние на луната, или лични  щастливи дати, празници. Естествено трябва да  се съобразите с това кога е позволена църковната венчавка, ако сте решли да сключите такава, защото има забранени дати и за нея. При избора на подходящи дати за сватба,трябва да се съобразят множество фактори. Почивните дни, а също и месеца, заради климатичните особености. Последното става все по-решаващ фактор, заради сериозния превес на сватбите на открито, напоследък.

сватбен фотограф

Православната църква приема, че неделята е ден за радостни обреди, но много двойки избират съботна дата, заради удобството на всички поканени. Според църквата обаче, съботата не е ден за радостни обреди и затова венчавките обикновенно са след 16ч. Естествено, не навсякъде се спазва това ограничение. Май месец е чудесен вариант, но за съжаление с голям процент на валежи, а като добавим и допълнителното натоварване от абитуриентски балове, не е от най-предпочитаните.

Трябва да се съобразите и с натовареността на заведенията, много често се оказва, че мястото където искате да празнувате вече е запазено от друга щастлива двойка. Същото се отнася и за избор на сватбена агенция, фотограф, видеооператор и т.н.т.

Едни от най-предпочитаните дати са огледалните например 22.02.2022г. Повтаряемостта на определено число също е от значение за избора на дата. 14 февруари особенно ако съвпадне с почивните дни.

Подходящи дати за сватба през 2023г

Човечеството през своето развитие е вярвало в силата на числата.

В това,че могат да  предопределят последващите събития. Числото 1 се приема като ново начало. 6 се приема като символ на хармония и завършеност. 7 е мистично число символ на мъдрост и късмет. 8 е безкрайност и вечност. За 9 знаем, че е последното (най-великото) число от цикъла от 1 до 9.  То е завършено, плодородно число и се смята се за особено щастливо. Девет са музите. В древен Египет Ра е господар на деветте божества и пр.

Много често се избира дата, като се сравнят рожденните дати на младоженците и настоящата година. Датата е най-често повтарящата се цифра. Друг начин е като се изчисли личното число на двойката.

Така във всеки сватбен сезон се наблюдават едни много натоварени, желани дати от младоженците.

Като добавим и забранените дати за църковен брак. От 1 до 15 август са Богородичните пости. Август обаче е и месец на отпуските, а за съжаление разрешени за венчавка /църковен брак/ са само последните две седмици от него.

Подходящи дати за сватба
Забранени дати за сключване на църковен брак 2020г. са:

-Великите Великденски пости

-През Богородичните пости

-През Коледните пости

-В неделя, срещу дванадесетте Богородични пости.

-Богоявление

-Отсичане главата на св. Йоан Кръстител

-Кръстовден

-Големите задушници, които са винаги в събота, Месопусна задушница, Черешова задушница и Архангелова задушница.

С разрешение на епархийския архиерей се разрешат венчавки във всички забранени за това дни. Единствено през Великите пости венчавките са абсолютно забранени. Светия Синод разрешава на енорийските свещеници, при изключителен случай да извършват тайнството брак, през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.

Забранени дати за сключване на църковен брак 2023г:

Онлайн сватбен калкулар

Портфолио сватбена фотография и видеозаснемане

Подходящи дати за сватба