Обработка на Снимки във сватбената фотография

Обработка на снимки е много чест повод за разделяне на два отбора фотогртафи /освен на мач на малки вратички/. 

Да обработваме или не. Това е въпроса. И ако обработваме – оставаме ли си „честни фотографи“ или …

Като за начало има разлика между обработка на снимки и манипулация.

Обработка на снимки във сватбената фотография и не само, какво е това нактратко. Ние можем да манипулираме едно изображение още по време на заснемането му. В зависимост от точката на снимане и видовете обективи можем да снимаме един предмет или човек така, че той да изглежда величествено в погледа на зрителя дори и да в висок колкото мен – 1.50 :). А манипулацията и обработката съществуват във фотографията още от началото и да не кажа и преди него.

обработка на снимки

Напоследък е много модерно да се поставя ударението на чистата – необработена фотография. Все по-често клиентите на фотографите искат неманипулирана фотография /тук не говорим за дигитално създадени компромати/. „Честно“ и непроменено изображение.

Какво точно е обработка на снимки ?

Можем да разделим обработка на снимки на различни видове. 

Специфични, например добавяне или премахване на обект, сменяне на фон, издължаване, отслабване и т.н.т… На стандартни – промяна на тъмни и светли тонове, цветни корекции, добавяне или най-често махане на шум и т.н.т… и художествени – добавяне на всякакви видове ефекти. Портретен ретуш – изчистване на дефекти, омекотяване на кожата в поносими граници, изостряне на поглед, избелване на зъби и т.н.т…

Обработка на Снимки във сватбената фотография

Масово схващане е,че след като е снимано с лента то там нямаме възможност за намеса и промяна.

Какво е да снимаш без мегапиксели?

Дали този процес от заснемането през проявяването до копирането на хартия не търпи обработка? Именно. Фотолабораторната обработка. И тук ще кажете е да ама тя тази обработка не е като онази обработка. И да трябва да се съглася тук не можем да сменим фона на изображението от градска среда на морски бряг с умопомрачителен залез…  Дали?

Но можем да контролираме повечето от обработките влизащи в графа стандартни за по-добрата визия на крайният продукт, а те хич не са малко.

И това само с промяна на количества и видове, така да кажем ,, химия”, както и времето за проявяване на експонираната фотохартия (експонира се с проектор където също може да се манипулира). С проявителя,  колкото по-дълго време експонираната фотографска плака стои в проявител, толкова по-тъмно е полученото изображение, примерно. А ако трябва да стигнем с ножа до кокала- само си представете какво можем да направим след едно качествено сканиране на филмовата лента и софтуерната дообработка. Ама нали уж говорихме за чиста фотография?

Истинският въпрос е: „Има ли въобще изображение без обработка?“

Добре, да се върнем на цифровите изображения.

За снимащите в RAW.  Това е суровата информация идваща директно от матрицата. Нули и единици. Това не е изображението, а информацията за него. Не можем да видим RAW изображение. Това което виждаме на дисплея на апарата е конвертиран JPEG от този RAW. Няма общоприет стандарт и дори при различните цифрови фотоапарати стандарта за RAW формата е различен, както и имената с които се обозначава.

RAW формата след обработките, в повечето случаи се конвертира в JPEG . Това е един от основните формати за изображения, който се чете от почти всички устройства. Цифровите фотоапарати поддържат този стандарт. Какво означава това? Ако снимаме  директно в JEPG то вграденият софтуер в камерата си върши работата /обработва информацията според предварително зададени му параметри и това се случва веднага след като информацията е регистрирана от сензора, RAW – обработка –  JPEG – записване в картата памет/ и ние получаваме готов продукт. Продукт, който директно можем да дадем на клиента или да отпечатаме снимки. Има предварително зададени режими за обработка. Такива са Vivid, Sepiq,  и т.н.т а може да създадем и свои в повечето случаи.  Но дали можем да твърдим ,че това е чиста необработвана фотография? По скоро става въпрос за бързи и лесни резултати. В това естествено няма лошо стига качеството да отговаря на изискванията ни и да задоволи нуждите ни.

обработка на снимки

Да се върнем при фотоапарата.

Много често клиетнтите казват ,, Може ли, да видя как изглеждам? ‘’

И за този момент са се погрижили производителите. Можем да си зададем предварителни настройки и те се отразяват само на JPEG файла който виждаме на дисплея. RAW файла обаче си остава …RAW – суров, непроменен. Като прехвърлиме RAW изображение в компютър, за да видим въобще нещо, то трябва да мине RAW конвертор, което си е обработка. Тоест още при свалянето си в библиотеката нашите файлове вече са приминали през обработка, която ги подготвя за следващите манипулации. Ако искаме да ги направим естествено. Може, обаче, да ги експортнем и предадем като “необработвана“ фотография, защото не обичаме да манипулираме изображението.

Друг е въпросът докъде е редно да се променя изображението и по какъв начин?  В обработка на снимки, както и във всичко останало има мода която се променя с времето. Какви и до колко да бъдат промените в нашето изображение зависи от личната преценка и тази на хората за които се правят те. Когато добавяме ефекти или текстури то това не е случайно или за разнообразие, а за да подсили идеята, настроението и усещането на кадъра. Има и наложителни обработки. Пример. Снимаме на лента и след проявяването виждаме че снимката си е за „Пулицър“…или за „Грами“ :). Кадъра е сниман от ниско и на преден план има нещо което по никакъв начин не кореспондира с идеята, каквото и да то. Какво да направим ?…

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане