Бекъп

Винаги трябва да има Бекъп!

Кратко видео за това, как да сме сигурни, че при всички случаи ще имаме снимки и защо всичко трябва да има бекъп. Сватбата се случва само веднъж и няма как нещо да се повтори, ако фотографската техника ни е изиграла лоша шега.

Спомняте ли си Закона на Мърфи? -“ Ако нещо може да се обърка, то непременно ще се обърка“. А Законът на Гъмперсън – „Вероятността нещо да се случи е обратнопропорционална на неговата желателност“. 

Бекъп, хм. За щастие производителите на фотографска техника, особенно професионална фотографска техника, са се погрижили подобни неща да не се случват. Ако сме дали една торба пари за професионално тяло /фотоапарат/, което записва едновременно на две карти, стотина лева за втора карта – памет няма да ни съборят.

– Ами ако самото тяло се повреди?

-Ами като сме се хванали на хорото…“ако снимаме с две тела – трето тяло в раницата, ей така, за бекъп“.

-Ама те торбите станаха три.

-Ами който има брада…

Да не забравяме и обективите.

Дааа.. и те не са вечни.

Старите обективи, които са само метал и стъкло, са „танкове“ и някой от тях имат цветопредаване и характер с който и най-високотехнологичните им съвременници не могат да се похвалят. Но са ръчно – фокусни „танкове“. Тоест не са най – подходящия избор за заснемане на бързо случващи се неща. Новите са изработени от „високо – технологична пластмаса“, каквото и да значи това. Натъпкани с финна електромеханика /оптична стабилизация/ и чипове с по – голяма изчислителна мощност от кораба компютъра на „Аполо“, с който американците стъпиха на луната, ако въобще са…друга тема. Да и една торба пари обикновенно не стига за тях.  

Но все пак, добре е да предвидим бекъп и за тях.

Да, от финансова гледна точка си е чисто самоубийство, да имаме примерно два обектива 70/200/2.8 със стабилизация. Но едно „дълго макро“ маже да е добър заместител и ще ни върши работа и за детайлите. Достоен заместител на 24/70 може да е и една 50-ка. И така нататък. Важното е да има бекъп!

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане