Асистент Фотограф

асистент фотограф

Какво е асистент фотограф и каква е разликата между него и вторият фотограф?

Асистент фотограф е добре запознат с фотографската техника и светлинните модификатори и почти винаги, самия той е добър фотограф.

Основната задача на всеки асистент фотограф е допълнителното осветление. А светлината е най-важното нещо във фотографията. Това го прави толкова важен колкото и фотографа. Може отстрани да изглежда че само подпира стойката на светкавицата но… добре де, да си признем, има и такива случаи.

Истински добрия асистент обаче е добре запознат с термини като TTL, HSS, S1, S2, работи, като нинджа, с различните видове синхронизатори и знае за какво е подходящ всеки един светлинен модификатор. И как е най – добре да се комбинира всичко това с наличното осветление, независимо дали е естествено или изкуствено. Добрия асистент мисли няколко хода напред. Съобразява осветлението с фокусната дължина на обектива, която използва фотографа в момента. Наясно е къде може да има неправилно експонирани участъци в кадъра и се старае да компенсира това с осветлението. Невъзможно или непрактично е да има режисирано осветление на всеки един кадър. Но ако се използва по време на фотосесията например, извежда снимките на друго ниво.

Има и други чисто практически ползи. Паркирането и логистиката. Ако асистента шофира, винаги може да „достави“ фотографа навреме за събитието, ритуала в църквата например и да намери място за паркиране. А по време на самия ритуал да подготви осветлението за кратка фотосесия до църквата. Почти всички фотографи снимат постоянно с два фотоапарата. Ако прибавим към уравнението и още две светкавици с модификатори, задачата става нерешима без намесата на асистент, независимо от телосложението на фотографа.

За какво е втория сватбен фотограф тогава?

Присъствието на втори сватбен фотограф е необходимо, когато булката и младоженеца са на разстояние един от друг, а събитията се развиват по едно и също време.

По време на подготовката например. При фотосесията вторият фотограф обикновенно поема функцията на асистент фотограф.

Безспорен е факта, че когато наемете екип от двама сватбени фотографи получавате по разнообразни снимки, като визия, гледна точка и т.н.т. Пример – ако единият фотограф снима ритуала в храма от мястото на църковният хор другият може да остане при младоженците и гостите за да не пропусне някой важен момент. Както и когато единият фотограф снима слагането на халките другият може да запечата емоцията на родителите.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане