Колко струва една сватба

Драги младоженци, зададете ли този въпроса, колко струва една сватба, на гугъл, неизбежно получавате дежурните 150 отговора, почти всички съдържащи статии със по 40-50 точки всяка. Повечето от точките съдържат съотвеното перо и сумата,често подправени със свеж хумор. Това последното вероятно е за по-лесно преглъщане на солените суми. Пример. Булчинска рокля от 300 до няколко хиляди лева, куверт за ресторант от 50 до 150 лева, а може и много повече, украса от 800 до еди-колко си в зависимост от еди-какво си и т.н.т. Дори научавате за неща, за които не сте и чували преди, но “безспорно” необходими за една сватба и съответната цена за тях.

И някак си, неусетно, оставате с впечатлението че тези неща са наистина необходими, защото ако не са, каква е причината хората да ги поръчват. И калкулатора, придвидливо приготвен до лаптопа, остава недокоснат, а в главата Ви се оформя една бледорозова мъгла, с оттенък на “пепел от рози”, в която плуват покани за сватба, пръстени, бутониери, и рокли за шаферки… Ако сте стигнали до тук, значи е крайно време за въпроса:

колко струва една сватба
Какво искате вие – младоженците?

Ако и двамата сте фенове на Metallica например и искате на сватбата Ви непременно да звучи, ако не “Seek and Destroy”, то поне “Nothing else Matters”, а самата група Metallica по време на сватбата Ви е на турне в Южна Америка, поканете си трибют група. И започнете организацията от тук и стигнете до там докъдето се простира бюджета Ви. Ако непременно искате снимка подобна на тази 🙂 , ангажирайте съответния фотограф. Подрете времето си така, че да има възможност и подходяща светлина за въпросната снимка.

Да не забравяме и малко деликатния въпрос, какво искат тези които плащат? Ако сами финансирате сватбата, чудесно, но в повечето случаи нещата не стоят точно така. И вашите виждания, на младоженците, често “леко” се различават от тава на родители Ви. Нищо по-нормално от това. Различни поколения – различни разбирания. Добри умения за водене на преговори ще са Ви от полза. Все пак често се оказва, че и бащата на булката е фен на Metallica.

И все пак колко струва една сватба?

Самото сключване на граждански брак, в някои общини дори е безплатно. Плащате за ритуал, за правото на вашите фотограф и оператор да снимат и пр. Знаем, че българския чиновник е абсолютен master в измислянето на всякакви такси и таксички без каквото и да е основание. Тоест една сватба струва точно толкова колкото искате или може да си позволите да похарчите и нито стотинка повече.

Следваща стъпка

След като определите приоритетите си, разделете разходите на две основни графи. Разходи които НЕ зависят от броя на гостите – рокля и костюм, фото и видео, автомобил и пр. След като уточните бюджета за първата графа, може да прецените колко гости и на какъв куверт може да поканите. Втората графа е много по трудна за пресмятане тъй като от броя на гостите зависи и големината на тортата, броя на поканите и т.н.т. Така че добре би било да имате едни 10% от бюджета за непредвидени разходи.

колко струва една сватба

Как да намалим разходите за една сватба

Започнете от рано и отделете достатъчно време за разпраделение на средствата си. Ако искате да свършите нещо сами, примерно да направите част от украсата, уветерете се че наистина ще Ви излезе по-евтино. Помолете някоя от бабите да направи питките. Изберете ресторант в които ще Ви позволят да внесете ваши напитки. Помислете дали нямате някой приятел сладкар или пък фен на ретро автомобилите. Поръчайте малка торта за ритуала, а на гостите поднесете пасти със същия вкус. Рзликата в цената е съществена. Роклите за шаферките също могат да се немат, както и още много неща свързани със сватбения ден.

Разходите може да намалите и като се посъветвате навреме с хора от бранша. Те, примерно, ще Ви кажат, че може да подпишете през седмицата и да направите фиктивен изнесен ритуал. Този ритуал може да бъде проведен от водещата ви, или от ваша артистична близка и така да е по-евтин. Ще може да бъдете и по-гъвкави с разпраделение на времето. Или да спестите от разходите за голям фото-видео екип, ако вземете булката от хотела над ресторанта.

Включване в някой от интернет-форумите или групи в социалните мрежи в социалните мрежи, занимажащи се с подобна тематика, може да е нож с две остриета. Да, наистина може да получите полезна информация и добри идеи за организацията на сватбата Ви. Едновременно с това, тези групи са и място за скрита реклама и “маркетинг”. За щастие, фалшивите препоръки са лесно откриваеми, стига да сте наясно за съществуването им и да сте внимателни.

колко струва една сватба
Сватбата е малка репетиция за семейния живот.

Можете да подходите с разум, или да се забавлявате до пълно изтощение. Може да имате приказна сватба или чутовен купон, ехото от който да оттеква през идните столетия :). А може да имате и двете. Това зависи от желанието и темперамента Ви в много по-голяма част, колкото от бюджета Ви.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *