Колко струва една сватба

Колко струва една сватба

Драги младоженци, зададете ли този въпроса, колко струва една сватба, на гугъл, неизбежно получавате дежурните 150 отговора, почти всички съдържащи статии със по 40-50 точки всяка.

Повечето от точките съдържат съотвеното перо и сумата,често подправени със свеж хумор. Това последното вероятно е за по-лесно преглъщане на солените суми. Пример. Булчинска рокля от 300 до няколко хиляди лева, куверт за ресторант от 50 до 150 лева, а може и много повече, украса от 800 до еди-колко си в зависимост от еди-какво си и т.н.т. Дори научавате за неща, за които не сте и чували преди, но “безспорно” необходими за една сватба и съответната цена за тях.

И някак си, неусетно, оставате с впечатлението че тези неща са наистина необходими, защото ако не са, каква е причината хората да ги поръчват. И калкулатора, придвидливо приготвен до лаптопа, остава недокоснат, а в главата Ви се оформя една бледорозова мъгла, с оттенък на “пепел от рози”, в която плуват покани за сватба, пръстени, бутониери, и рокли за шаферки… Ако сте стигнали до тук, значи е крайно време за въпроса:

колко струва една сватба

Какво искате вие – младоженците?

Ако и двамата сте фенове на Metallica например и искате на сватбата Ви непременно да звучи, ако не “Seek and Destroy”, то поне “Nothing else Matters”, а самата група Metallica по време на сватбата Ви е на турне в Южна Америка, поканете си трибют група.

И започнете организацията от тук и стигнете до там докъдето се простира бюджета Ви. Ако непременно искате снимка подобна на тази 🙂 , ангажирайте съответния фотограф. Подрете времето си така, че да има възможност и подходяща светлина за въпросната снимка.

Да не забравяме и малко деликатния въпрос, какво искат тези които плащат? Ако сами финансирате сватбата, чудесно, но в повечето случаи нещата не стоят точно така. И вашите виждания, на младоженците, често “леко” се различават от тава на родители Ви. Нищо по-нормално от това. Различни поколения – различни разбирания. Добри умения за водене на преговори ще са Ви от полза. Все пак често се оказва, че и бащата на булката е фен на Metallica.

И все пак, колко струва една сватба

Самото сключване на граждански брак, в някои общини дори е безплатно.

Плащате за ритуал, за правото на вашите фотограф и оператор да снимат и пр. Знаем, че българския чиновник е абсолютен master в измислянето на всякакви такси и таксички без каквото и да е основание. Тоест една сватба струва точно толкова колкото искате или може да си позволите да похарчите и нито стотинка повече.

Следваща стъпка

След като определите приоритетите си, разделете разходите на две основни графи.

Разходи които НЕ зависят от броя на гостите – рокля и костюм, фото и видео, автомобил и пр. След като уточните бюджета за първата графа, може да прецените колко гости и на какъв куверт може да поканите. Втората графа е много по трудна за пресмятане тъй като от броя на гостите зависи и големината на тортата, броя на поканите и т.н.т. Така че добре би било да имате едни 10% от бюджета за непредвидени разходи.

колко струва една сватба

Как да намалим разходите за една сватба

Започнете от рано и отделете достатъчно време за разпраделение на средствата си.

Ако искате да свършите нещо сами, примерно да направите част от украсата, уветерете се че наистина ще Ви излезе по-евтино. Помолете някоя от бабите да направи питките. Изберете ресторант в които ще Ви позволят да внесете ваши напитки. Помислете дали нямате някой приятел сладкар или пък фен на ретро автомобилите. Поръчайте малка торта за ритуала, а на гостите поднесете пасти със същия вкус. Рзликата в цената е съществена. Роклите за шаферките също могат да се немат, както и още много неща свързани със сватбения ден.

Разходите може да намалите и като се посъветвате навреме с хора от бранша.

Те, примерно, ще Ви кажат, че може да подпишете през седмицата и да направите фиктивен изнесен ритуал. Този ритуал може да бъде проведен от водещата ви, или от ваша артистична близка и така да е по-евтин. Ще може да бъдете и по-гъвкави с разпраделение на времето. Или да спестите от разходите за голям фото-видео екип, ако вземете булката от хотела над ресторанта.

Включване в някой от интернет-форумите или групи в социалните мрежи в социалните мрежи, занимажащи се с подобна тематика, може да е нож с две остриета.

Да, наистина може да получите полезна информация и добри идеи за организацията на сватбата Ви. Едновременно с това, тези групи са и място за скрита реклама и “маркетинг”. За щастие, фалшивите препоръки са лесно откриваеми, стига да сте наясно за съществуването им и да сте внимателни.

Сватбата е малка репетиция за семейния живот.

Можете да подходите с разум, или да се забавлявате до пълно изтощение. Може да имате приказна сватба или чутовен купон, ехото от който да оттеква през идните столетия :). А може да имате и двете. Това зависи от желанието и темперамента Ви в много по-голяма част, колкото от бюджета Ви.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

колко струва една сватба

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *