Фото и Видео Екип

Избор на фото и видео екип за заснемане на сватба. Оператор на дрон. Как да преценим колко голям да е необходимия ни екип.

Трябва да си отговорите на въпроса от колко човека ще имате нужда.

Трябва да се съобразите с особеностите на сватбения си ден, както и с чисто техническите възможности за заснемане. Уменията на членовете на фото и видео екип също са важни, но сега няма да обсъждаме това.

Работата на фотографа и видеооператора изглежда еднаква, но спицификата при заснемане на видеофилм и създаването на фотография са различни.

Когато вашият фотограф снима има възможност да работи едновременно с два апарата, не е за да всява респект в околните или „ако нещо стане, недай си боже, да имам някакви снимки в другият апарат“. За „недай си боже“ професионалните тела имат по две карти-памет, пък и повечето професионалисти са много стриктни на темата бекъп. По скоро това е за да може да използва възможностите на различните обективи, без да ги сменя постоянно на едно тяло . Така ще може, без да се налага да застава пред колегата си видеооператор, да заснеме детайл или портрет в близък план, а с широкоъгълния обектив цялостната картина с младоженците и гостите им.

фото и видео екип

Видеооператора обаче може да работи с една камера.

Възможно е да се постави друга на статив, но тя е неприложима в по-динамичната част от сватбеният ден. Дали един видеограф би се справил сам? Да, но със съответните компромиси, от липсата на втора камера.

Да вземем за пример сватба с около 150-200 госта.

Логичният въпрос е дали имате нужда от един или двама фотографа и съответно видеооператора.

Един опитен фотограф би могъл да се справи с този брой. Той ще се опита да снима паралелно младоженците, детайли от украсата, забавни моменти с най-малките гости на вашата сватба. Снимката е един кратък момент. Той ще може да снима в няколко посоки, да се премести няколко метра, да се смеси с гостите. От тези негови движения няма да има никакви последици за материала, който ви предава.

Видеооператора ще се опита също да ,,улови“ цялостната картина.

Той обаче заснема през цялото време без да прекъсва и голям процент от кадрите са неизползваеми, когато някой минава пред камерата, налага се да се правят резки движения или да се смени бързо мястото и ъгъла на снимане. Трябва да се съобразява и с техническите параметри на оптиката. За голямо съжаление достатъчно добър обектив ,, 3 в 1“, или иначе казано за всички дължини, е физически невъзможно да бъде направен. Засега. Въпреки бързото развитие на индустрията. Защо е така и други интересни неща за обективите, може да научите тук.

Да добавим и дрона.

Когато кадрите от земя се съчетаят със въздушни, историята на вашата сватба, която филма трябва да разкаже, е най-пълна. Обаче е невъзможно едновременно да се пилотира дрон и да се снима с камера. Ще кажете, че това е още един човек, но за щастие има възможност вторият оператор да управлява дрона, когато се налага. Дрона отново се заплаща, но цената е различна от тази, в която имате двама видеографа плюс един оператор за дрон.

Кога е възможно да се снима с дрон?

По време на фотосесията, влизане или излизане от църквата, части от пътуването, както и ако тържеството е на открито. Ако имате изнесен ритуал на открито и искате да бъде заснет и от дрон, то шумът от дрона ще бъде записан и ще присъства във филма. Има възможност това да се избегне, в голяма степен, ако се наеме допълнително и аудио инженер със съответната звукозаписна техника. Той ще постави безжични микрофони, максимум осем на брой, на главните дайстващи лица и ще ги запише на различни писти. После близостта на микрофоните и с помоще на малко обезшумяване при постпродукцията ще елеминират почти напълно досадното жужене. Но гостите Ви ще го чуват. „Безшумни“ дронове? Има опити с „безшумен комплект витла“ но, поне засега, това си остава повече реклама.

фото и видео екип

Има още една възможност за добавяне на различна гледна точка при видеозаснемане на ритуал на открито, която добива популярност напоследък. Снимане от „кула“ или, както често се нарича „скеле“. Това е конструкция която се монтира в близост до някое дърво или постройка недалече от мястото на ритуала. Често се „маскира“ и с укараса. Видеооператор върху нея има гледна точка, подобна на дрон и е изцяло безшумен :). А с дългофокусна оптика може да направи и интересни близки кадри. Необходимо е да добавим, че това се практикува предимно извън България.

Филмите, който най-много се харесват

обикновенно са снимани от двама оператора. Когато екипа е сработен видеооператорите се съобразяват един с друг. Търсят различни ракурси, могат да отразят подробно детайли, моменти и емоции случващи се по едно и също време, както и едно и също действие от различни гледни точки. Да определено е по-скъпо с двама, а и изработката на сватбеният филм е по-сложна. Представете си синхронизацията на звука от двете камери и този от рекордерите, да добавим сега и цветните корекции и дрона. Както и обема на заснетия материал.

Сега да се спрем и на нещата с който е невъзможно да не се съобразим – графика за деня и разстоянията.

Да предположим, че екипа е от един фотограф и двама оператора.

Трябва да се снима по едно и също време подготовката на булката и тази на младоженеца, както и вземането на кумовете. Вашият фотограф няма как да е на двете места. Тук избора ви е или да наемете втори фотограф, може и за половин ден, докато екипите се съберат. Или с други думи до момента на взимане на булката. Естествено може да решите и къде за вас е по-важно да снима фотографа, ако е само един.

фото и видео екип

На въпроса дали не може фотографа, когато не прави снимки да снима видео?

Отговора за нашият екип е, че техниката, която използваме го позволява, но няма да го направим. Качеството нито на снимките, нито на видеото ще е това, което очаквате. Да не споменаваме пропуснатите моменти. Нали си спомняте за двете дини под една мишница. А и многото железа, който вашият видеооператор разнася със себе си… определено не е от любов към тежестите.

Това са накратко съветите ни за избор на фото и видео екип, диктувани от практиката. Все пак решението за това как ще изглеждате на снимки или на филм, облечени в бяла рокля и казващи „-да…“ пред вас самите, години по-късно или пред вашите деца и внуци…зависи от вас.

Желаем Ви Щастие!

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане