Какво правят шаферите по време на сватбата?

Какво правят шаферите? Ами те са млади, красиви, усмихнати и са около младоженците през целият ден. Взимат участие във фотосесията а и в повечето ритуали, но с честта, идва и отговорността :)…

В началото шаферите са били само мъже.

Те са били, най-често приятели с младоженеца, за да не се поддават на подкупване.

Понякога са били и наети от него, но това е в едни стари времена. Спомняте ли си филма по разказа на Николай Хайтов с участиета Григор Вачков „Мъжки Времена„. Ако не се сещате спомнете си култовата реплика от него, „-Едно е да искаш, друго е да можеш а трето и четвърто е да го направиш.“ Тяхна роля, на шаферите, е била да му помагат в случай на конфликт. А в онези времена на сурови и независими хора, конфликти не са липсвали. Понякога, ако родителите на булката не са я давали, те са били тези, който са участвали в краденето. Имало е случай, когато булката сама е приставала. Тогава отново шаферите са пазили в домът на новосъздалото се семейство. За щастие тази им роля е била отдавна, но е оставила своя отпечетък и днес.

Защо не се разделям с DSLR

Какво правят шаферите? Едно от задълженията на шаферите, е свързана с ритуалното взимане на булката.

Тези, който са от страната на булката, подлагат отбора на младоженеца на редица изпитания. Често той е почерпен със солено кафе, лютиви кифли или лимони и също безмилостно принуден да извърши редица домакински задължения, в който участват и шаферите, от неговата страна и кумът. Включително миене на чинии, гладене и простиране на дрехи. По този начин младоженеца показва как ще помага на съпругата си, в живота. Понякога шаферите заблуждават младоженеца да влезе в стая с очакваща го вътре фалшива булка, обикновенно преоблечен мъж, за предпочитане с брада. Най-разпространеният обичай е бутането на вратата, където булката е пазена от свойте шафери. Тук освен с груба сила, булката трябва да бъде откупена и с пари. Плаща младоженеца. Малко по-късно шаферите трябва да помогнат на булката със поставянето на бутониерите на гостите.

Кумувете плащат на шаферите

за кумските дарове. Навремето шаферите са помагали със сервирането на храната и са помагали при даряването и пр. Тези услуги са били платени от кума и кумата. Това е довело до днешния обичай – надиграването между кумовете и шаферите или кумската ръченица. По време на танца, шаферите поднасят торта за кумата и печено пиле или прасенце за кума. За да ги получат кумувете трябва да покажат, не само умения в танците, но и да ги откупят. Други подробности за кумуването може да научите от тук.

В древността булката е била придружавана от свита красиви млади девойки.

Вярвало се, че те я предпазват от зли сили.

Помагали са в обличането и прическата. В днешно време когато булката е извеждана от бащиният си дом нейните шаферки трябва да вървят преди нея. Шаферите трябва да са близо до младоженците по време на гражданския и църковния брак. Хвърлят сватбените късмети след въпросните ритуали. Много често помагат по времето на welkome drinke с подаръците и цветята. Понякога дори и с настаняването и на гостите в ресторанта. Участват в игрите по време на тържеството. Момичетата както и други госпожици от гостите тябва да участват в хващането букета на булката, а шаферите на жартиера.

Какво правят шаферите? Шаферите, както и кумовете придружават младоженците по време на фотосесията в деня на сватбата.

Не е лоша идея момичетата също да си носят удобни резервни обувки. Понякога сесията продължава от час до два и се заснема на различни места. Комфорта както за булката, така и за нейните шаферки е от значение за визията на снимките.

Вече е ясно какво правят шаферите. Каква е ролята на малките шаферки, как да поканим шаферите си и какви подаръци да изберем за тях можете да прочетете тук.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане