Случва се клиентите да показват снимка от заглавната страница на сайта ми и да казват:

“Бихме искали нашите сватбени снимки да изглеждат така”. Повечето от тези снимки са правени по време на следсватбени фотосесии. Често са резултат на внимателно планиране и използване на допълнително осветление, асистент. Нерядко една следсватбена фотосесия може да продължи и повече от колкото самата сватба, ако прибавим и пътуването до желаното от младоженците място. Красивите места, не винаги са лесно достъпни и понякога изискват и повечко физически усилия, както от младоженците така и от екипа. Така че в крайна сметка, резултата зависи не само от опита, креативността и техниката на вашият  фотограф. Вашето желание, също е от голямозначение.

Най-важния фактор, за начина по които ще изглежда вашата снимка, е светлината. А през повечето време, през сватбения ден, светлината не зависи от фотографа. В същото време местата и времето когато може да се използва допълнително осветление и свтлинни модификатори, не са много – липса на място за поставяне на осветление, чисто логистични проблеми.

сватбени снимки
Портфолио

Репортажното отразяване на събитието е основният начин за снимане по време на сватбения ден.

За ден наситен от емоции и бързо развиващи се действия вашият сватбен фотограф трябва да отрази всички важни моменти от най-добрият ъгъл, разчитайки на естественото осветление или, в най-добрия случай, на светкавица поставена върху фотоапарата, което често е компромисен вариант. Да улови емоциите както на младоженците и близките им. Да покаже празника с всичките му детайли. Много често фотографа се съобразява с тесни пространства. С гости правещи сватбени снимки с личната си техника. Метереологичните условия и пр.

сватбени снимки
Портфолио

Подготовката на булката и фотосесията в деня на сватбата.

Тук вече има възможност, разбира се зависи от предвиденото време за снимане, да се добави допълнително осветлени с различни модификатори на светлината. Защо не и от няколко източника, и да се използва помоща на асистент.  Има възможност да се заснемат по-артистични  и впечатляващи снимки с контролирана светлина /сватлинни модификатори/. Да отскочим до близкият парк или да използваме интересни врати, огради, постройки, тревни и водни площи. Фотографa има възможност да редактира позите, на по-срамежливите и да насочва поведението им пред камерата за постигане на кадри, близки до тези за които говорихме в началото.

Любовта на Всеки сватбен фотограф към “златния час” е оправдана.

Златен час или “Golden Hour” е термин който обозначава, най-общо казано, времето с най-подходяща за снимане естествена светлина. Обикновенно това е отрязък от около половин час, по-време на залеза и не константен. Зависи от местоположението, надморска височина и конкретния ден. Златния час, както и останалите моменти от денонощието, с красива слънчева или лунна светлина, е лесно да се определят със специализиран софтуер.

На сватбени снимки ще има красив залез, ако той найстина е там когато тя се прави. Но когато правите графика на сатбата последното нещо, с което можете да се съобразявате е времето на залеза. Тук е предимството на  следсватбената фотосесия където вие можете да избягате от надпреварата с времето и  да направите харесваните от Вас кадри.

Разглеждайте това, като възможност още един път да облечете сватбената си рокля, ако фотосесията е след деня на сватбата.

А ако решите да си направите фотосесия, преди самата сватба, имате две предимства. Може да направите фотосесията в деня на пробния грим и прическа и да се видите как ще изглеждате на снимките предварително. Второто предимство е, че в деня на сватбата, ще имате готови обработени кадри, които може да споделите в социалните мрежи. А защо не и да направите малък подарък на гостите си – малки снимки в рамка или на магнитчета от предватбената Ви фотосесия.

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

сватбени снимки
Портфолио

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *