Ритуали и Игри в Съвременните Сватби

Съвременните ритуали и игри са това което превръща вашия празник в сватба.

Ритуали и игри. Много са и все пак, нищо от тях не е задължително.

Повечето ритуали и игри произхождат от изконните български традиции. Взимането на булката от бащиният и дом, забулването на булката, бръсненето на младоженеца, ритането на съд с вода за ново начало, взимането на кумовете от техният дом и пр.

За младоженеца обикновенно са подготвени най-много изпитания.

Тук трабва да отдадем почит на гения на българските булки и бъдещи свекърви, които са ненадминати в измислянето на подобни „закачки“. Люти курабиики, солено кафе, блага ракия с чесън. И да не забравяме като доказателство за съпружеските възможности – простиране на пране, косене на трева, гладене на риза и …цяла книга може да се напише.

Ритуали и Игри

Програмата в ресторанта обикновенно се организира около основните ритуали.

Разчупване на сватбената пита, захранване на младоженците и ритане на менчето, чупене на чашите.

Следва първия сватбен танц и танца със родителите. Кумската реч и кумското хоро.  Кумските дарове – надиграването за пилето и тортата. Хвърлянето на булченският букет или игратата с панделки и хвърлянето на жартиера. Разрязването на тортата което може да продължи и като игра с гостите по двойки – надяждане с торта. Наградите към гостите по време на игрите винаги внася ,,спортната страст“ и довежда неизбежно до добро настроение.

Да не забравяме. че трябва да остане време за много танци и за вечерята! Не е задължително всичко да е в този ред, но е добре всичко да се обсъди с водещата или DJ-я. Ако искате фойрверки, трябва да проверите до колко часа е разрешено използването им в района където е сватбата Ви.

Разбира се това е вашия празник и ако има нещо което не Ви харесва или пък желаете сватбата Ви да мине по съсвсем различен начин, решението е ваше.

Ритуали и Игри

Сватбеният ден е един, а времето никога не е достатъчно.

За да успеете да изпълните всички ритуали преди официалното подписване, венчавката и ресторанта трябва да прецените много добре времето за придвижване от едно място до друго.

Не забравяйте да разчетете и времето необходимо ви за подготовка, грим, прическа и обличане. Както и времето фото и видеоекипа ви да заснеме всичко и навсякъде. Обсъдете нуждата от втори фото и видео екип и времето за което ще е ангажиран. Много често се налага подготовката да е по едно и също време, но на различни места.

Имайте предвид, че по време на подготовката е единия от моментите когато могат да се направят кадри с по художествена насоченост, ако не е предвидена допълнителна фотосесия.

Използването на допълнително осветление и достатъчно време за композиране на кадрите правят, в голяма степен, сватбените снимки, които Ви харесват. Ще има време и да се направят онези непринудени снимки и да се уловят онези моменти които няма да забравите.

Взимане на кумовете.

Както ви е известно кумовете имат важна роля както в сватбеният ден така и в живота на младоженците.

Те са приятели, съветници и подкрепа на младото семейство. Някога кумуването е било наследствено, но днес можете да изберете своите кумове. Повече за кумуването можете да прочетете тук. Традицията повелява кумовете да чакат младоженеца и гостите му пред вратата. Младоженеца трябва да ги вземе съпроводен от музикантии с бъклица пълна с кумска ракия подарък за кума.

Кумовете трябва да поканят и почерпят гостите. Обикновенно има една заигравка между кума и младоженеца. Кумът се прави, че още не е сигурен и се ,,дърпа’’от кумуването. Младоженеца трябва да изпълнява различни предизвикателства към своя кум. Да, за пореден път! Да му изглади ризата, да му лъсне обувките, да ходи до магазина за вестник  и списания, за бири и фрешове. Понякога по пътя се спира и се разпъва пикник маса за кумовете, защото били огладняли, или им се купува кафе от бинзиностанцита. Разбира се това е въпрос на лична договорка между вас и кумовете ви а трябва да се съобрази и с времето. 

Ами ако не стигне времето или нещо се обърка? Здраве да е! Това е Вашата сватба и със сигурност ще е различна от всички останали!

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Не пропускайте да разгледате портфолиото ми.

Ритуали и Игри