Фото и видеозаснемане – често задавани въпроси

Фото и видеозаснемане – често задавани въпроси

Често задавани въпроси и техните отговори свързани с фото и видеозаснемане на сватби от нашия екип. В отговорите на въпросите ще намерите и линкове към блогпостове или секции от сайта в които се рзглежда по-подробно съответния въпрос.

Нашите снимки ще станат ли като в портфолиото ви?

В техническо отношение, да. Ще използваме същите умения и същата техника. Но има и независещи от нас обстоятелства.

Естествено е притеснението от камерата. Усещането е съвсем различно от това да си направите селфи. Не виждате как стават снимките и не контролирате ситуацията. Аз самата се притеснявам, когато застана пред обектива. Затова винаги се старая да предразположа хората, които снимам и да им помогна да преодолеят по-бързо това притеснение.

Често задавани въпроси

В отговор на въпроса за красивите снимки съм посветила цяла СТАТИЯ. Ще се радвам ако ви бъде полезна, както и тази със съветите за ПОЗИРАНЕТО. Приятно четене.

Кой ще ни снима?

Снимките ще бъдат направени от нашия екип.

Някои студия разполагат с няколко екипа за заснемане. Има случаи, когато разговаряте с едни хора на предварителната среща, а екипа за заснемане е друг. Също така в портфолиата се показва работата от различните екипи, без ясно разделение кой точно е автора. Обикновенно те работят в един стил, но това не винаги е гаранция.

Ние работим по различен начин. На предварителната среща ще присъстваме аз, Виолета Пенчева, като фотограф и основният ни видеооператор. Обикновенно екипа ни е от трима, ако някое обстоятелство не налага по-голям брой специалисти. Ние лично ще заснемем вашето събитие. Ако имате интерес към техниката с която работим, можем да Ви дадем подробна информация, ако се свържете с нас ТУК . Както всички колеги във фото и видеозаснемането, ние също обичаме да говорим, надълго и нашироко по темата.

Какъв да бъде екипа за заснемане на сватбеното тържество?

Трима е най-добрия вариант според нас.

В нашият блог има тема посветена на този въпрос. Можете да я разгледате ТУК. Понякога се налага да се снима паралелно на различни места в един град или дори в различни населени места. Броя на екипа е основния фактор, формиращ цената. Разпространено мнение е, че един фотограф, не може, да заснеме качествено вашето събитие. Не мисля, че това е вярно. В моето портфолио всички снимки са направени от един фотограф. Може да разгледате част от снимките ми за 12 минутен изнесен ритуал на следващият линк. Времето за заснемане в сватбеният ден е предостатъчно за да получите снимки от различна гледна точка, снимки с гостите и на гостите, портретни, режесирани снимки и спонтанни, отразяващи моментната емоция.

Често задавани въпроси

Нашата препоръка е ако изберете екип от трима и по чисто технически причини, е добре видеоператорите да са двама. Не забравяйте, че един видеооператор няма как да снима паралелно с камера и да управлява дрон. Той отговаря и за КАЧЕСТВОТО на звука на вашият филм. Допълнителното носене и поставяне на звукозаписваща техника отнема време. Не рядко се налага и поставяне на допълнително осветление… Вярваме, че видеофилма ви е също толкова важен, колкото и снимките от Вашият празник.

Повече за предлаганите от нас пакети можете да разгледате ТУК.

Какви са сроковете за обработка и предаване?

В рамките на две седмици след заснемането, ще получите първите до 30 обработени снимки. Останалите снимки, до два месеца.

Краткия видеоклип (тийзъра) се изпраща до един месец след датата на събитието на електронна поща.

Филма също се предава до два месеца след събитието.

Готовите материали получавате, след два месеца, наUSB Flash памет, лично или се изпращат чрез куриерска фирма удобна за клиента, в гравирана дървена кутия с вашите имена и дата.

Задължително ли е да подписваме договор?

Да. Договора е задължителен.

Договора е за ваша и наша сигурност. В договора са описани подробно детайли от задълженията на изпълнителя – конкретни срокове, цени, часовете за ангажимента, вашите права като възложители. Договора служи и като разписка за получаването на капарото.

Преди предварителната среща ще ви изпратим нашият договор в електронен вариант. Ако имате въпроси, можем да ги обсъдим подробно на предварителната среща, или по телефона.

Често задавани въпроси

Кога трябва да платим капарото и при какви обстоятелства можем да си го получим обратно?

Трябва да платите капарото при сключване на договора.

Размера на капарото е вписан в договора. Капарото служи за гаранция на двете страни. Датата за вашият ангажимент: сватба, свето кръщение, абитуриентски бал или фотосесия, се запазва след получаването на капарото. То служи, при отменен ангажимент от страна на възложителите като обезщетение, за възможни пропуснати ползи от страна на фотографа/видеооператора. Естествено ако смените датата по някакви неотложни обстоятелства, а нашият екип е свободен за новата Ви дата ние с радост ще заснемем вашето събитие. Не се притеснявайте да коментирате с нас подобни промени, не оставяйте тези разговори за последният момент.

Капаро може да се върне при възникването на форсмажорни обстоятелства и за двете страни.

Повече подробности по темата можете да прочетете в статията ни за КОРОНАВИРУСА или да проследите линка за форсмажорните обстоятелства или непреодолима сила и стопанска непоносимост.

Може ли да наемем само фотограф или да се възползваме само от видеозаснемане?

Да.

Сработения екип е най-работещото и ефективно решение. Но ако, по някакви свои причини, вече сте избрали други колеги, то ние нямаме проблем да работим и с тях. Твърде вероятно е да се познаваме. И все пак ако се срещаме за пръв път “на снимачната площадка“, много бързо ще намерим баланса помежду си.

Може ли да получим суровите файлове? Какво включва пост-обработката?

Не. Не предоставяме RAW файловете и суровият филмов материал.

Много често дори отварянето и разглеждането им представлява проблем ако нямате подходящя хардуер или софтуер. Друга причина е големия им обем. Обикновенно общия обем на суровите файлове, от фото и видеозснемането на една сватба, с техниката която използваме, надминава терабайт.

Вашите снимки ще бъдат обработени със необходимите стандартни обработки. Близките портретни със съответния ретуш – премахване на дефекти и омекотяване на кожата. Ще имате избрана от мен селекция в черно-бяло, сепия, специфично тониране и др…

От крайната селекцията на снимките отпадат само тези които са с технически дефекти – внезапно влязъл в кадър гост, несработване на автофокусната система или синхронизатор на осветлението и пр. Ако има кадър с технически проблем, но същия този кадър има художествена стойност, според нашата преценка, ще получите и него.

Филма се изработва в резолюция Full HD. Изработка  в резолюция 4K или UHD също е възможна при предварителна договорка. Във филма се прилагат и худеожествени визуални и звукови ефекти.

Изработвате ли фотокниги? Включени ли са те в основния пакет?

Да. Изработваме фотокниги. Фотокнигите не са включени в основния пакет.

Книгите, които предлагаме са с различни размери и индивидуално изработени. Клиентите ни могат да избират различни размери и дизайн на корица. Разполагаме с богат избор на кожи като текстура и цвят. Фотокнигите не са включени към основния пакет. Ако желаете, на предварителнта среща, може да разгледате демонстрационни копия на фотокниги изработени от мен.

След като получите Сватбените си снимки и тези от следсватбената фотосесия, можете да изберете снимките които да бъдат включени във вашата фотокнига. В зависимост от размера на фотокнигата и броя на страниците в нея можете да изберете съответно снимките и техният брой. Фотокнигата се изработва след заявка и платени 50% от стойността и. Дигиталният ватиант на фотокнигата ще ви бъде предоставен за одобрение и корекции преди отпечатването. След получаване на фотокнигата се плащат останалите 50%. Фотокнигите си остават един прекрасен и сигурен спомен от вашата сватба, а техните мини копия са чудесен подарък за кумове и родители. Повече за фотокнигите ни можете да разгледате ТУК.

Как протичат фотосесиите?

Фотосесиите в деня на сватбата се обсъждат като място и време предварително.

За съжаление сме принудени да се съобразим с графика от сватбеният ви ден. Обикновенно в тях участват младоженците, кумовете, шаферите и шаферките. Ако държите, може и родителите. Колкото са повече хората на фотосесията, толкова по-малко време остава за снимки само за младоженците. Обикновенно се опитваме да направим първо общите снимки. Фотографа и видеооператора много често снимат едновременно. Естествено ако се чувствате ограничени от времето може да се заснеме и следсватбена фотосесия. За всички нейни предимства можете а последвате ТОЗИ ЛИНК.

Всички видове фотосесии – абитуриентски, следсватбени, тематични и пр. се заснемат с предварително сключен договор, уговорени място и дата. Допълнително осветление и асистент при необходимост.

За заснемане на следсватбена фотосесия договор не е необходим, ако има предварително подписан такъв за самата сватба.

Какво е нужно за фотосесията?

Ако имате желание можете да донесете пропсове, табелки, димки с цветен пушек, цветен пясък, флакони за правене на сапунени балони и др. Най-важното сте вие и настроението ви. Мястото, облеклото Ви и концепцията за фотосесията ще бъдат обсъдени предварително. Тя ще бъде проведена в удобно време и за двете страни, непременно съобразено с най-подходящите светлинни условия. Ако случайно времето ни изненада и завали, денят на заснемане ще бъде сменен. Как да се чувствате комфортно по време на заснемането можете да разгледате ТУК.

Публикувате ли снимките и сватбеният тийзър онлайн?

Да.

Като носители на авторските права, ние имаме право да използваме вашите снимки и тиизъра за портфолиото си. В наш и ваш интерес е да покажем само най-доброто. Няма да покажем всички ваши снимки, както и бихме проявили разбиране и свалили от сайта си, конкретни кадри, при ваше желание.

При нежелание от ваша страна за публикуване, ще бъде договорено допълнително заплащане, поради пропуснатите ползи. ПОРФОЛИОТО е най-важната част от сайта ни и основен инструмент за намиране на нови клиенти, и искренно се надявам да го разгледате.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане