Позирането във сватбената фотография

Позирането във сватбената фотография

Сватбената фотография е сбор от репортажна, портретна, худежествена а защо не макро и кулинарна фотография. Позирането във сватбената фотография, като част от художествената и портретната фотография, не е трудно. Въпреки натоварения график в сватбнения ден, все пак има време, когато могат да се направят режесирани снимки, ако желаете такива, разбира се. Тогава може да заемете някоя режисирана поза, да се работи с допълнително осветление, пробсове и т.н.т. Най-подходящите моменти са подготовката на булката и фотосесията в деня на сватбата. За всички предимства на следсватбената фотосесия можете да се запознаете тук

позирането във сватбената фотография

В сватбения ден вниманието Ви е насочено към хиляди неща.

Въпреки това се опитайте да следвате някои съвети от вашия сватбен фотораф. Може без да се натрапва на естественият ход на тържеството, да помоли за дребни корекции. Да ви посъветва да приемате поздравленията от гостите два метра встрани от посоченото място от кординатора на сватбата. Това може да е с оглед на по-добро осветление, по-красив беграунд, или по-добър ъгъл на заснемане. Дайте му възможност, когато има време, да прави леки корекции на начина по който сте застанали. 

Сватбеният фотограф може да даде насоки и на вашите шаферки и кумове и за общите снимки. За да изглежда естетически добре една снимка е важно както настроението в нея, композицията и добрият баланс на цветовете. Когато всички шафери са с тъмни костюми, а шаферките със светли рокли, могат да се получат много интересни цветни „заигравки“. Както и може да се съсипе една снимка от натежаване на цветовете от едната страна. 

позирането във сватбената фотография

Един от първите и най-важни съвети.

Не стойте като за снимка. Сковаването пред камерата е естествена реакция. Според нашите наблюдения първата реакция на човека е да се стегне. Стъпва здраво на двата крака. Няма идея какво да прави с ръцете си. Дамите обикновенно ги кръстосват пред себе си, а мъжете ги слагат в джобовите на панталона. Вдървената поза обаче въобще не е тази, която ще харесате в снимките си. Опитайте да се отпуснете. Преместете тежестта на тялото върху единият крак. Прост трик е когато нямате идея къде да са ръцете ви да държите нещо – булченският букет, хванете се за ръка, прегърнете се. Друг трик е да поставите ръка на близик предмет, перилата на стълбите, ствол на дърво, дръжка на врата, стенa.

позирането във сватбената фотография

Избягвайте абсолютната симетрия.

Опитайте се да не заставате в пълен профил или пълен анфас срещу камерата. Това се отнася както за лицето ви така и за цялото тяло. Отново ръцете – ако едната е в джоба, другата да не е. 

Движете се, не е нужно да замръзнете в една поза.

Можете да движите ръцете си. Да променяте положението на наклона на главата, да я завъртате настрани. Ако сватбеният фотограф ви постави един срещу друг отново можете да се движете. Младоженеца може да оправя косата на булката. Тя може да му намести възела на вратовръзката. Говорете си и се шегувайте един с друг по време на сесията. Усмивките и емоцията ще ви помогнат да се отпуснете. Както и ще останат уловени на снимките ви. Не се притеснявайте да се прегръщате. Наслаждавайте се на момента.

Вашият сватбен фотограф ще ви даде идеи за пози и за различни снимки.

Ще търси различни гледни точки на една и съща поза. Ще ви напътства, а когато се налага може и да коригира позата. Ако вие имате идея за някаква снимка не се притеснявайте да я споделите с него/я. Понякога се налага да се използва и допълнително осветление. Понякога фотографа снима една поза с различни обективи и от различно разстояние. Това не е да има дубъл на позата в другият си фотоапарат. Обикновенно с единият се снима цялостната визия, а с другият детайл. Визможно е да ви прави портрет и снимка със фон, ако има красив пейзаж или интересна архитектура зад вас. 

позирането във сватбената фотография

Когато вашият фотограф познава възможностите на техниката с която работи, той ще се опита да извлече няколко различни визии от една поза. 

Доверете му се, работете заедно с него/я и се забавлявайте. 

Как да изглеждате добре на снимките си?  И как те да са това, което сте си представяли предварително можете да разберете тук.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане