Добър Сватбен Фотограф

Моля, препоръчайте ми Добър Сватбен Фотограф.

Този пост може да срещнете във всички фейсбук групи или форуми касаещи подготовката и провеждането на сватбени тържества.

И веднага след  – „Моля, препоръчайте ми Добър Сватбен Фотограф“ – следват, смущаващо много и то бързи отговори.

Добър Сватбен Фотограф. Да се спрем на истинските препоръки. От наистина доволни клиенти. Въпроса е, ако даден сватбен се хареса на нея, с други думи, на тази приятелка, която прави препоръката, дали ще се хареса и на мен? Ако сте приятелки от дълго време и се познавате найстина добре, вероятно – да. Ако препоръката, обаче, идва от не толкова близък човек, тогава не е толкова сигурно.

Добър Сватбен Фотограф

Да си отговорим на основния въпрос.

Какво очаквам от моя Добър Сватбен Фотограф.

Какво очква партньора ми и амиии… какво очакват родителите ни… Отговорите са различни за всеки, но не са чак толкова трудни. Обаче едно е сигурно:

На първо място – снимки.

Да, важно е снимките от сватбата Ви да отговарят на вашите критерии. Да присъстват всички важни моменти и да са със сходни естетически и технически характеристики с тези от портфолиото на добрия сватбен фотограф, който сте избрали.

Но най-важното е все пак да имате снимки.

Защото независимо от таланта на вашия добър сватбен фотограф, техниката се поврежда в най-неподходящия момент. Картите памет с който работят всички фотоапарати се повреждат, дори и тези който са сертифицирани да работят в прах, дъжд и температури от -40 до +85 градуса. Самите фотоапарати и обективи, дори и да са „waterproof“ също не са вечни. Вярно, случва се изключително рядко, но ако се случи на вашата сватба?  Именно затова наистина високия клас тела, фотоапарати, имат два слота за карти памет, които могат да записват едновременно. По този начин дори и едната карта да се повреди и всички снимки на нея да се загубят безвъзвратно, другата карта си е ок. Ако и вашия добър сватбен фотограф си носи и резервни тела, или поне едно резервно тяло, а и някой друг резервен обектив, тогава нещата стоят по друг начин.

Ето тук може да видите нещо интересно по темата за бекъп-а.

Добър сватбен фотограф

Техниката или …

Добре де, ще попитате, как да разберем с каква техника работи нашия добър сватбен фотограф?

Ами попитайте го. В днешно време когато интернет е буквално постоянно в ръцете ни, едва ли някой ще си позволи да Ви заблуждава за качествата на техниката с която работи. Все пак имайте предвид, ако не сте фотограф, че „полупрофесионалната“ фотографска техника трудно се различава на външен вид от професионалната. Цената или пък годината на произвидство на даден модел, тяло, обектив, светкавица, също не са определящи, но са добър ориентир. Ако наистина се интересувате от темата в мрежата или по-специално Youtube, може да намерите тонове информация по въпроса. Друг много важен ориентир е самото портфолио. Тук нещата се виждат и най-големите сладкодумци, няма как да ви заблудят. Освен ако Вие самите не искате да бъдете заблудени, от някоя звезда на фотографския небослкон, но това вече е друга тема.

Освен това повечето найстина сериозни фотографи страдат от изключително тежка форма на болеста GAS /Gear Acquisition Syndrome/.

Това е непреодолимото желание да притежаваш най-добрата възможна техника, независимо от това дали наистина е необходима.  Повечето найстина сериозни фотографи често притежават изключително сериозна колекция, освен от професионална техника, също и от разни стари фънки обективи и лентови тела. Средно форматни аналогови апарати, които би трябвало да са в музея, но упорито продължават да работят безотказно и могат да създават образи, които са недостижими за „модерната“ техника. И според тях, всички те, са им абсолютно необходими!

Но същите тези фотографи едва ли ще си позволят  да използват  същите тези фънки обективи и тела за нещо повече от два – три кадъра по време на фотосесията или в ресторанта и то със някаква специална естетическа задача.

Първия танц е събитие, което не може да се повтори и въобще на сватбите няма „втори дубъл“.

Добър Сватбен Фотограф

В никакъв случай не искам да поставям техниката преди уменията на фотографа.

Никаква техника не може да направи от човек с фотоапарат в ръцете – добър сватбен фотограф. И все пак. В постоянно променящи се условия за снимане – от стая със спуснати пердета към юлско следобедно слънце и после към зала със големи прозорци и два вида осветителни тела плюс стени в „керемидено-розов цвят с оттенък на пепел от рози“, където все пак хората на снимките е добре да имат човешки цвят на кожите… Истинската професионална техника е необходимост – „…като въздуха и водата за всяко живо същество“ :). Извинете за последното, не успях да се сдържа.

Добър Сватбен Фотограф

Да си дойдем на думата. Какво може да искаме от нашия Добър Сватбен Фотограф. Някой, всъщност по-голямата част, искат сватбена фотография, която да отразява сватбения ден, по един красив, приказен и дори свръхреалистичен начин. Други държат на артистизма – не толкова голям брой кадри, които съдържат повече емоция и настроение отколкото репортаж. Не малко са и почитателите на репортажа – голям брой кадри на които всичко е „кристално ясно“. Има и такива който искат всичко.

Критериите за избора определяте Вие, но като че ли има три основни – портфолио, цена, лично впечатление.

Добър Сватбен Фотограф. Портфолио

Наи-трудната или най-лесната част от избора – в зависимост от нагласата Ви. Бъдете търпеливи. Разгледайте, ако не цялтото, то поне по-голямата част от портфолиото на всеки един кандидат. Заглавните снимки, или с други думи, снимките от първите, страници са най-добрите. Истинско впечатление обаче, може да имате, само ако се задълбочите. Разглеждайки подробно дадено портфолио може да разберете и много други неща за сватбения фотограф. Дали е есктровертна или интровертна личност. Дали е диригент или предпочита да „наблюдава“ от страни. Обръща ли достатъчно внимание на детайлите. Успява ли да улови емоцията на всички, цялостното настроение, или се концентрира само върху младоженците.

Цена

Тук нещата изглеждат лесни, на пръв поглед. Просто сравняваме цифрите. Но и самите вие рабирате, че няма как да се оцени точно едно портфолио. Малко са фотографите които си определят цената „на око“ или „…ама то толкова върви“. Добрите сватбени фотографи знаят, че правилното ценообразуване е една от основите на всеки бизнес. Всеки който не се съобразява с това правило или бива изхвърлен от пазара или сам прекратява работа.

Лично впечатление

Предварителната лична среща, е най-доброто което мога да Ви проепоръчам при избора сватбен фотограф, въобще. Нище не може да замени прякото общуване. Но ако, по една или друга причина, личната среща е невъзможна, поне се опитайте да „срещнете“ по Viber, Skype или друг удобен начин за видео-комуникация.

Доверете се на интуицията си. Помислете колко често, сте правили грешки, в живота си, като не сте се доверявали на интуицията си. Човешката интуиция е развивана в течение на цялата човешка еволюция, като един от най-важните инструменти за оцеляване. Доверете и се!

Изберете Вие!

Изкушението да прехвърлите отговорността за избора върху някоя препоръка или чуждо мнение е голяма. Не го правете. Само Вие може да решите дали снимките от сватбата Ви да изглеждат като тези от определено портфолио.

Добър Сватбен Фотограф

Така че, започнете с google. Харесайте си израз за търсене – примерно „сватбен фотограф“ и хвърлете бърз поглед на първите няколко страници със сайтове и на извадките /черните букви/ под тях. Гугъл подрежда страниците по качество на съдържанието, брой на посещенията, честота на обновяванията, количеството на информацията и т.н.т. Започненте с разглеждането на снимки и ако харесате някой си вземете и бележка за цената на която може да го наемете.

И не забравяйте една много важна подробност. Google не подрежда най-добрите сватбени фотографи на първо място! Подрежда на първо място страниците които отговарят на критериите на Google, а не тези с най-хубавите снимки! Търсачките, или по точно ботовете които проверяват и подреждат страниците не могат да „видят“ снимките или видеата на тях. Могат да прочетат само описанията, към тези снимки или видеа. Тоест класирането на сайта зависи от неговото SEO-„Search Engine Optimization“. Моля, не ме разбирайте погрешно. Това, че някой е наел добър специалист за поддръжка на сайта си, говори за това, че наистина държи на работата си! А щом държи на работата си, би трябвало да е добър, в това което прави.

И накрая.

Всяко решение което взимате, по отношение на организацията на сватбеното Ви тържество е важно. Някои от тези решения не са и лесни. Има много неща, които не зависят от вас. И въпреки всичко нито за момент не забравяйте, че Ви предстои един от най-щастливите дни в живота Ви! Честито!

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане