Вземането на Булката е традиция, която води началото си от практиката, булката да се откупува от родителите и от страна на младоженеца.

Вземането на Булката на първо място е ритуала на пълнене на обувката с пари и бутането на вратата с „подкуп“ на шаферките.

Каква е ролята на шаферките в сватбеният ден можете да прочетете тук.

При вземането на булката не е задължително вратата да се счупи, но често това е най-забавната част за участниците от силният пол. Все пак, за да се избегнат конфузните ситуации, този момент, все по-често се уточнява предварително. Ако има достатъчно време и помещения, може да има и фалшива булка най-добре е ако е с брада и мустаци скрита в съседна стая. Можете само да си представите ситуацията, в която попада злощастният младоженец след всички препиятствия съзирайки своята брадясала „любима“.

Вземането на Булката

  Взимането на булката трябва да е трудно.

Бъдещият младоженец е подложен на различни изпитания от страна на родителите на булката и шаферките при вземането на булката.

Когато младоженеца пристигне с кумовете при булката се пуска само кумата, която носи булченският букет и забулва бъдещата невеста. Като булката два пъти се разбулва и на третия остава забулена.

През това време младоженаца е подложен на някой изпитания.

За да покаже дали ще помага в домакинството, може да се наложи да помете двора или площадката пред апартамента. Да простре прането или да поизмие малко чаши и чинии. За да покаже дали познава бъдещата си съпруга може да бъде подложен на разпит от типа кой номер обувки носи, какво най-много харесва в нея, коя е любимата и храна, кога е рожденният и ден и тнт… Също така, може да му бъде дадена чиниика с резанчета лимони и имена под тях, за да усети киселото на живота. Спира да яде лимони,когато попадне на името на своята любима. А за да си ,,подслади’’ може да бъде любезно почерпен със солено кафе и лютиви кифлички от бъдещият си тъст и тъща.

Може да бъде накаран да напише договор с различни обещания към булката или да пука балони с отговор на въпроса ,, Защо искам да се оженя за…’’ Отговорите обикновенно са следните. Страх ме е да спя сам. Мама каза, че ми е време. Защото я обичам. Не мога да живея без нея. За да ми готви някой. и тнт първите пет се записват в договора и се подписват свидетели. 

взимането на булката

Един от най-вълнуващите моменти е този, когато булката и младоженеца се виждат за пръв път в сватбеният ден.

След като емоцията отмине, младоженеца трябва да изведе своята любима.

Изпитанията за него не са свършили, той трябва да намери предварително скритата и обувка. Да я напълни с пари, защото е голяма. Кумът също може да помага с уплътняването на порасналата обувка. Не дай-си боже, тя да се е трансформирала в рибарски ботуш. За ритуалите при взимането на кумовете можете да прочетете тук

В някой области на страната ни, все още булката се дава със зестра. Това на времето са били килими, одеала, дрехи, друга покъщтнина а понякога и ниви. Булката е дарувала (подарявала) елек или риза за бъдещият си мъж и свекър и пристилка за свекървата. В днешно време ги закичва с бутуниери, както и останалите гости на сватбата. От булката се закичват първо младоженеца, кумовете, родителите, следват гостите. В закичването могат да помагат и шаферките и кумата.

взимането на булката

Извеждането на булката.

Първи излизат гостите и младоженаца заедно с кумът, пред булката вървят шаферките и за да разсейват ,,лоши погледи’’ а тя е изведена от своя баща. Двамата, булката и баща и, държът бяла или червена, против уроки, кърпа за двата края и така с кърпата е предадена на бъдещият си съпруг. С нея именно булката пред бащиният си дом повежда моминското хоро. 

Един от най-емоционалните моменти от целия сватбен ден. По традиция, когато „удари тъпана“ тогава започва истинската сватба. В това отношение българските традиции са непроменени. Оркестър от народни инструменти изпълнява, обикновено „Ела се вие, превива…“ следвана от право хоро. Ето тук, ще намерите най-добрия оркестър за Пловдив и региона.

Всички тези обичай и игри не са задължителни, както и извеждането от бащиният дом. Понякога разстоянията на които се случват събитията са много големи, а времето в сватбеният ден е ограничено. За предимствата и недостатъците за подготовка и взимане на булка от хотелската стая можете да прочетете тук

Портфолио фото и видеозаснемане