Сватбените Ритуали в Ресторанта

Сватбените ритуали в ресторанта са неизменна част от вашият празник.

Сватбените Ритуали в Ресторанта

Сватбените ритуали в ресторанта са отговора на въпроса, с какво да забавлявате вашите гости, освен с музикалният плейлист.

Как да направите приятна изненада за кумове и близки? Нашият съвет е да търсите баланса и да обсъдите програмата със водещият на сватбеното тържество. Обикновенно влизането в ресторанта започва с „Welkome Drink“. Ако сте планирали сватбената фотосесия да е преди влизането в ресторанта то той, „Wellkome Drink“-а, може да започне и без младоженците. Помислете за жива музика или някакъв музикален фон.

Най-добре е да опитате да направите фотосесията преди гражданския и църковния брак или тя да е следсватбена фотосесия. Така няма да се налага да ангажирате и да заплащате допълнително време в заведението. Няма и да се чудите какво ще правят гостите Ви докато вие се снимате. 

Сватбените Ритуали в Ресторанта

Смисълът на Welkome drink е да посрещнете персонално гостите си. Да обърнете внимание на всеки един от тях и да получите поздравления. Тогава обикновенно се дават и подаръците на младото семейство. Няма как това събитие да се случи без ваше присъствие. Много удобен момент е и за персонални снимки с гостите ви. Ако искате такива, персонални снимки с всеки един или всяко семейство или двойка от гостите, предвидете време за това. Предимство е че снимките се случват на специално подготвено и украсено място. Избягвате обикалянето по масите в по-късен момент от вашето тържество.

Помислете за варианта ако имате изнесен ритуал в заведението, то Welkome drink да е след него. След ритуала по традиция приемате поздравления. 

Приблизителна последователност на сватбените ритуали в ресторанта.

Започва се с посрещането на новото семейство в ресторанта. Булката и младоженеца са захранени с питка със сол и мед.

Така опитват сладкото и солено в живота. Отпиват вино от сватбените чаши. Виното е горчиво на техните кумове, а млодоженците трябва да го ‘’подсладят’’с целувки. Чашите се чупят за късмет. Булката рита съд пълен с вода и с две рози-бяла и червена. Така се гадае за пола на бъдещата първа рожба. После минават по водата, за да им върви във съвместният живот. 

Сватбените Ритуали в Ресторанта

Следващият важен момент е първият сватбен танц.

След него гостите се канят на дансинга. По ваше желание тук може да е и танца със родителите или кумовете. 

Следва Речта на кума и кумата, при желание се подаряват бутилки с вино ‘’за наричане’’.

Те трябва да се отворят и изпият от младоженците в определени моменти. При раждането на първото дете , при сребърна и златна сватба. Кумът повежда хорото и се продължава с танци. 

Почти винаги присъстват и тези ритуали

Разчупване на сватбената пита.

По ваше желание питата можете да я разчупите при посрещането, или като отделен ритуал. Питата се държи високо над главите от младоженците. Чупи се и се смята,че в който е по-голямото парче от нея той ще командва. Разчупването на питата е ритуал и при подписването на гражданският брак. Спокойно можете да решите дали имате желание да се проведе и в ресторанта. 

Сватбените Ритуали в Ресторанта

Даровете за кумовете.

Това е традиционно надиграване между кумовете и шаферите. Целта е кумовете да откупят приготвените им пиле за кума и торта за кумата. Други задължения на кумовете и как да ги поканите можете да прочетете тук. 

Булчинското хоро. Хорото се повежда от булката, като нейна шаферка танцува с кошница, в която трябва да се остави банкнота само от този, който поведе хорото. Нарича се ‘’здрава пара’’за здраве. Има вариант в който танца е блус и който иска да танцува с булката трябва да плати на младоженеца. 

Съществуват разнопосочни мнения за този ритуал. Хубаво е да се знае, че това е фолклорен ритуал. Произхода му е от тракийската фолклорна област. Смисъла му е да се остави нова или чиста монета или банкнота -„здрава пара“.

Като сватбени ритуали са и хвърлянето на булченският букет, свалянето и хвърлянето на жартиера.

Сватбените Ритуали в Ресторанта

Сватбените ритуали в ресторанта може и да се поразчупят, като се поръча букет, който се разделя на няколко части при хвърляне.

Или да се завърже букета с панделки, като всяка неомъжена дама хване една панделка за края. Булката държи букета високо над главата си и реже панделките без да гледа, Букета е за дамата, която остане последна.

Жартиера се сваля от младоженеца със зъби.

Той е със завързани ръце и очи. Отново има варианти да се извадят първо бабешки килоти. Или младоженеца да е с работна престилка и инструменти като извади солиден брой  компютърни платки мишка, харддискове и др. Ако е водопроводчик може и кранчета, колянни връзки и тнт…Всичко зависи от вашето желание и въображение. Жартиера се хвърля на неоженените мъже. Който го хване ще е следващият младоженец. Момичетата могат да бъдат предизвикани да танцуват преди хвърлянето, а ергените да правят лицеви опори или танци и лициви опори или…

Сватбените Ритуали в Ресторанта

Разрязването на тортата.

Безспорно един от най-сладките моменти. Младоженците си партнират, а след това се захранват взаимно. Понякога с вързани очи. Може да се скрие бижу в някое парче торта, като комплимент към някой от гостите. Важно е да бъдат предупредени от водещият и да внимават докато хапват десерта. Тук всичко трябва да се организира така, че децата да не получат от парчетата с изненадите!

Момента е благоприятен за всякакви видове съревнования с надяждане с тортата. За възможните варианти можете да прочетете в игри за сватбеният ден. 

Интересна ли ви беше статията? Споделете мнението си в коментарите.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане