Подходящи дати за църковен брак 2024г. 

За да сключите църковен брак трябва да се съобразите със забранените дати за венчавка. При изключителни случай може да стават венчавки с благословията на епархийския архирей в някои от забранените за това дни, освен през дните на Великият пост.

Венчавки не се извършват в периодите на пости. Те са четири пъти в годината с различна продължителност. Те са Коледните, Великденските, Богородичните и Петровите пости.

Най-строгите са Великденските пости. За 2024г. те са от 18 март до 4 май. А от 7 март до 17 е възможно сключване на църковен брак със съгласие от свещенника в храма. Без 9 март- събота, защото е Задушница. Не можете да сключите църковен брак по време на задушница, както и на някои други християнски празници.

На 29 август църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител – на този ден е отсечена главата на светеца. И е от датите забранени за венчавка.

Прилагаме календар с постите за 2024 г.

Някои ограничения се спазват стриктно, а други не. Най-добре е да попитате в църквата за конкретната дата.

Какво трябва да си носите за църковният брак 

Документите за самоличност, които ще са ви нужни и за гражданския брак. 

Свидетелство за граждански брак, за всеки случай. По отдавна невалидно правило, църковният се сключва след гражданският. Това отдавна не е задължително! Препоръчвам Ви да почетете повече по темата тук.

Кръщелни свидетелства, вашите и на кумовете. 

Ако брака не е първи, документ за разтрогването на предишния. 


Подходящи дати за църковен брак  2022г.

Брачните халки. Ще трябва да ги свалите от пръстите си. В първата част на църковният ритуал – „Обручението“ се слагат отново. Кумът или кумата ви ги разменят.

Питка за захранване и купичка с мед. В някои църкви искат и шоколадови бонбони. 

Ритуално вино и чаша, две свещи. На някои места има изискване освен виното да е червено – символизира Христовата кръв, да е и сладко. В някои храмове, държът виното и свещите да се купят от тях. Обикновенно Бокала е църковен. Все пак попитайте свещенниците от избраният от вас храм.

Ако искате можете да завържите двете свещи с обща панделка. Носете си я от вас. Панделката символизира връзката ви. Свещите с панделката се запазват и се палят на годишнините от църковният брак.

Сватбени късмети- може да са нечетен брой. Други ги правят с броя на годините на булката. Те са обвити в тюл монета, дребни бонбони, жито или ориз. Житото и ориза са символи на плодовитостта, паричката на богатство и здраве. Може да са насипани заедно в предварително подготвена кошница. Хвърлят се от кумата и шаферките над младоженците по време на излизане от храма.

По желание два бели гълаба, които младоженците пускат след венчанието.

Почерпка- сладки, шоколадови бонбони и др. Черпят се гостите след ритуала. 

Продължителността на  църковният брак е от 20 до 30 минути. Състои се от две части – Обручение и Венчание. Подробности за това какво представлява ритуала можете да прочетете в граждански и църковен брак

Често датата за сватбата се съобразява с поредицата от почивни дни покрай националните празници. За 2024г те са:

3 март 2024г.

6 май 2024г-4 почивни дни, но съвпада с Великден. 24 май 2024- три почивни дни. Но ако сте харесали тези дати трябва да се съобразите с празнъването на абитуриентските балове.

6 септември 2024 г. отново три почивни дни. И естествени една любима дата на много двойки 22 септември 2024г.

Както вече писахме има строги пости, когато венчавката е абсолютно забранена. Попитайте за вашата дата в храма където ще се сключва църковният брак. Възможно е да има леки промени на горепосочените забранени дати за венчание по усмотрение на местният свещеник.

Портфолио.

Онлайн сватбен калкулатор