Сватба през Високосна Година

сватба през високосна година

Сватба през Високосна година.

Подходящи ли са високосните години за сватби и откъде идват различните поверия.

С една дума – да! Вискосните години са подходящи за сватби.

Сватба през високосна година, в повечето страни от Европа и Северна Америка се считат за добро предзнаменование. С особенна почит за сключване на брак се ползва датата 29 март в западната цивилизация и особенно в Шотландия. За всичко това, обаче, малко по – късно.

Защо има високосни години.

С две думи – заради несъвършенствата на календара, който използваме.

Григорианския календар, този когото използваме в момента, преди това юлианския, както и почти всички известни календарни системи имат този недосатък. Проблема е в това че земята прави една обиколка около слънцето за 365 дни и 6 часа приблизително. Тези „допълнителни“ 6 часа, ако не се вземат в предвид, постепенно биха изместили сезоните. И тъй като основната цел на календарите първoначално е било именно следенето на сезоните, това би ги обезмислило.

Идеята е проста. Земята се „забавя“ с по 6 часа всяка година. 6х4 е равно на 24 тоест добавяме по един ден на всеки четери години и сезоните остават на „мястото“ си.

Тук можем да споменем два интересени факта.

Григорианския календар е въведен от папа Григорий и затова носи неговото име. Един от проектите, обаче, е бил на граф Булгарини. Той предлага вариант на древен български календар. Този календар е бил най – точен. Не е приет, защото много се е рачличавал от юлианския календар, който бил най – актуален по това време. 1970 година Юнеско започва проект за по – точен календар от григорианския. 1976 година същия този български календар е признат за най – точен.

Има и високосни секунди. Причината за тяхното същесвуване е подобна на високосните години. Земята не се върти около оста си с постоянна скорост.

сватба през високосна година

Защо има поверие че високосните години са неподходящи за сватби.

Това поверие не е толкова разпространено, но все пак въществува. Откъде идва.

През ранното средновековие е започнала практиката на сключване на сватбени договори, при сватбите на благородниците. По късно все повече съсловия са заимствали тази практика. През това време, по – точно до средата на 17ти век, 29 февруари се е считал за „несъществуващ ден“. Било е прието за да се избегнат счетоводните грешки. На този ден не се е работило и по – важното, не се сключвали никакви договори. Включително и брачни.

Сватба през високосна година носи щастие.

Защо в Шотландия, а и в много други европейски култури, 29 февруари и високосните години въобще се приемат за подходящи за сватби.

През 1288 година в Шотландия е приет много интересен закон. Той гласи, че на 29 февруари и само тогава, жените предлагат брак на мъжете. Ако мъжът отхвърли предложението, плаща солена глоба. Рокли или пари – по избор. Или ако желае, все пак, да покаже уважение към жената предложила му брак и купува 12 чифта ръкавици. По един чифт за вски месец от годината. Така тя ще може да крие ръцете си, на които няма годежен пръстен.

сватба през високосна година

И един съвет от мен.

Като сватбен фотограф съм присъствала на много сватби.

С някои двойки поддържам приятелски отношения, вижда ме се за кръщенета, балове на по – малки техни роднини и т.н.т

Искам да Ви кажа че датите нямат никакво значение.

Любовта, доверието и уважението правят щастливия брак.

А датите … датите са интересна тема за разговор.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

сватба през високосна година