Перфектната реч на кума

Лесно ли е да подготвим перфектната реч на кума. Примерни речи в интернет можа да откриете достатъчно. Не това е целта ни. По-скоро искаме да Ви дадем насока затова как сами да създадете, ваша собствена, неповторима и запомняща се реч. Не е толкова трудно колкото изглежда. Пък и всички сме чували реч на кума с „взаимствани елементи“. Неудобно е за всички някак си…

За повечето мъже да споделят мисли и особенно чуства с някой друг или още повече с голяма група хора, част от които непознати, като на всяка сватба не е най-лесното нещо. Някак си не е много „мъжкарско“ нали.

Приемете го така. Имате мисия и трябва да я изпълните по най-добрия начин. Дължите го на човека който Ви е поканил за кум. Да започваме.

Перфектната реч на кума

Намерете тема

Темата е обединяваща идея, която свързва цялата реч. Нека има нещо, факт или случка, който искате гостите да запомнят. Най-добрият начин да намерите темата си е като направите списък с любимите истории които Ви свързват с младото семейство, на което сте кум. Ако се сетите за поне две истории едната свързана с младоженеца а другата с булката, звучат малко като анекдот и имат обща идея, Вие сте почти готов.

Примери за обща идея? Любов, доверие, отдаденост, обща цел, общи навици, общи хобита, общи недостатъци, допълващи се различия, умение да прощаваш…

Направете рамка

Представете се.

Кажете какво Ви свързва с младоженците.

Разкажете една-две истории свързани с булката, младоженеца а най-добре и с двамата.

Кулминацията. Направете извод, какво показват или доказват тези истории. Помните ли общата идея от горния абзац?

Вдигнете тост в името на тази обща идея – любовта, доверието и пр..

Говорете за двамата младоженци

Някой кумове включват една или две истории за приятелството си с младоженеца и толкова. Не забравяйте булката! Женитбата е празник за двама. Една от основните цели на речта Ви, е да покажете с какво е уникална връзката между младоженците. Нещо което другите гости не знаят.

Споделете чувствата си

Нека в речта Ви да има нещо по-смислено от няколко шеги. Мъжете си представят речта на кума като няколко смешни истории, защото се срамуват да споделят чувствата си. Но това, което прави речта на кума наистина добра, е частта, в която той споделя истински чувства. Речта на кума трябва да направи големия ден на младоженците още по-голям.

Перфектната реч на кума

Помислете за гостите

Бъдете кратък. Речта Ви не бива да е по-дълга от няколко минути. Ако за пръв път говорите на микрофон, добре е да знаете, че гласа Ви ще звучи малко необичайно. Има няколко причини за това, но не е тук мястото да ги обясняваме. Дръжте микрофона на четери-пет пръста пред устата си и насочен към нея. Учудващо голям е броя на хората които държат микрофона като чаша или си служат с него като показалка. Просто не бъдете като тях. Останалото е грижа на DJ-я.

И как завършва перфектната реч на кума

Гостите трябва да се чувстват сякаш познават малко по-добре младоженците и Вас след края на речта.

Никога не започвайте с това колко сте нервни. Ако найстина сте нервни, Ви личи и без това.

Отпуснете се

Да, ласно е да се каже. Но помислете. Речта на кума не е представление. Просто говорите за любовта между двама души, с които вероятно сте прекарали много време. Мислете, че просто разказвате една история пред група приятели, защото наистина е така.

Останете верен на себе си

Не е нужно да бъдете някой друг, само заради речта на кума. Ако обикновено не сте комикът в групата, не разказвайте вицове. Ако обикновено не сте сантиментален човек, не бъдете такъв. Младоженците Ви познават и обичат такъв какъвто сте. Колкото сте по-истински, толкова по-добре ще бъде приета речта Ви.

Портфолио

Речта на кума – началото

Края на речта на кума

Граждански и църковен брак

Пет неща които не знаем за църковния брак

Как да вляза във форма за сватбата си

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света

Най-романтичните сватбени ритуали