В края на статията има линк към няколко идеи за края на речта на кума.

Речта на кума. Началото.

Речта на кума в последно време се превръща в едно от най-очакваните събитя от сватбеното тържество. Основна причина за това са, станалите традиционни, шеги за сметка на младоженеца или така нареченото печене на бавен огън. Вие, като кум и най-близък приятел на младоженеца знаете какви и в каква степен шеги може да си позволите! Все пак не бъдете прекалено сдържан. Всеки обича да се посмее на чужд гръб, особенно, ако това е гърба на младоженеца.

Когато подготвяте речта си, помислите за аудиторията си. Добре е да има за всеки по нещо. Това е принцип при подготовката на всяка публична изява. Речта трябва да е дълга от 5 до 10 минути. Не забравяте, че всяка реч на кума често е прекъсвана от аплодисменти, така че 5 минути е добро начало.

Ако имате нужда от вдъхновение, може да започнете по някой от следните начини.

Нашия младоженец е голям късметлия. Тази вечер ще си тръгне от тук с прекрасна съпруга. И булката също е голяма късметлийка, защото ще си тръгне от тук с чудесна рокля, букет и много подаръци.

И така, стигнахме до момента в който младоженеца започва да седи неудобно на стола си и нервно да мачка покривката на масата.

Ако забелязвате, младоженеца започва леко да се изнервя. Това е, защото не знае, какво ще споделя, от нещата които сме преживели заедно. Да се насладим заедно на този момент…

Тези от нас, които познават булката знаят, че тя е мила, добра, грижовна и заслужава добър съпруг. Обаче, нашия младоженец, успя да се ожени за нея, преди тя да си намери такъв.

Не мислете че кума, в речта си, трябва да се шегува с младоженеца по какъвто и да е начин. Така че, няма да чуете нещо смущаващо за младоженеца от мен. Ще се спра само на положителните черти от неговия характер. Благодаря ви за вниманието и горчиво!

Всички знаем, че булката е прекрасна във всяко отношение млада дама, която заслужава един прекрасен мъж до нея. Жалко, че не винаги получаваш заслуженото.

Първо искам да Ви кажа някои неща за нашия младоженец. Прекрасен човек, честен и почтен, оструумен и чаровен … съжалявам[името на младоженеца] …обаче почерка ти е ужасен…

Или пък с малко самоирония…

Не знаех откъде да започна речта си затова започнах да ровя в интернет. След няколко часа сърфиране, намерих някои наистина много добри сайта. И тогава изведнъж си спомних, че трябва да пиша реч.

Прекрасен човек, честен и почтен, острумен и чаровен … но достатъчно за мен. Да Ви кажа нещо и за младоженеца…

Моля да не ме аплодирате или пък да вдигате какъвто и да било шум, защото имам ужасен махмурлук. Не биваше да се напивам така в деня преди сватбата, на която съм кум, но не можех да оставя младоженеца да пие сам.

Преди да започна искам да Ви кажа че управителя на ресторанта ме помоли, да Ви предупредя, заради вашата и на останалите гости безопасност, да не се качвате по столовте и масите, за да ме аплодирате. Аплодисментите съпроводени със ставане на крака и спонтаното скандиране на името ми, ще бъдат напълно достатъчни…

На мен днес ми се паднаха единствените 5 минути от тази сватба, които булката не е планирала внимателно…

Можете да подготвите огромна папка със списък с идей. Когато станете да ги прочетете се позовете на седмата поправка. А тя е, че думата пренадлежи само и единствено на кумата! Подайте и микрофона…

Перфектната реч на кума

Речта на кума. Края

Портфолио фото и видеозаснемане