Обективи за сватби

Ако решите да нарисувате картина ще са ви необходими четки и боя. Обикновено са необходими няколко. Тънка с прецизен връх-за контура. Голяма за покриване на големите площи от платното. И няколко с различен размер и форма, с различна пластичност и мекота на косъма. Вие трябва да познавате, точно какъв щрих прави всяка една от вашите четки. Точно какъв ефект търсите и как можете да я използвате правилно. За човек, който не е художник, това са просто някакви четки. За вас те са основният инструмент и са безкрайно различни. А сега без никаква връзка да преминем към обективи за сватби.

Ако трябва да започна съвсем отначало – обективите са с различна светлосила и различно фокусно разстояние. Могат да са автофокусни или с ръчен фокус, да имат автофокусен мотор или да ползват автофокусния мотор на тялото. Да уточня, в някои тела има автофокусен мотор, в други не. Обективите, както и телата са с различен кроп фактор-размер. Има такива с оптична стабилизация, позволяващи снимането на много ниски скорости. И не на последно място, тегло и размер на самият обектив. Ако вляза в повече детайли, трябва да добавя, броя на ламелите на блендата, лещите и тяхното покритие. И от всичко това зависи, точно както и при четката, какъв ще е “щтрихът“на вашият обектив. Тоест, бокето, цветопредаването, перспективните изкривявания, остротата, дифракциите, венетирането…

В различни ситуации се използват различни обективи. Можем съвсем грубо да ги разделим на дълги, широки, макро, портретни. Всеки обектив си има характер и рисунък. Съответно може да бъде използван правилно, когато дефектите му, няма перфектен обектив, се използват като предимства.

Обективите в сватбеното фото и видеозаснемане

За да не изпадам в излишни обяснения ще приема, че имате интерес към фотографията и основни технически познания. Все пак ще си говорим за сватбено фотозаснемане, а това предполага, че знаете как и защо се приравняват дължините на един и същ обектив на тела с различен размер на сензора. Знаете какво е зум и твърд обектив. И онези малки цифрички и буквички по тях, за вас са прочетена книга. И израза калибриран ли е този обектив е разбираем. Както и сте наясно, защо едни обективи не могат да се ползват с едни тела…

Малко по-подробно за характеристиките на обективите можете да прочетете в една съответно по-подробна статия.

И още

Има безброй много статии, видеа и сравнения в мрежата. За предимствата на твърдите обективи пред вариото. За удобството на вариото пред твърдите. За това кой известен сватбен фотограф /който има N брой сватби на сезон/ с кой обектив работи и защо е най-практичен, удобен и използваем. И аз съм съгласна с много неща от ревютата. Само едно малко единственото уточнение – техните сватби не са като нашите сватби. Ще го повторя- техните сватби не са като нашите сватби! Запомнете го това изречение и не го забравяйте докато гледате ревюта и избирате обектива за работа.

И да си призная, надявам се тайничко, онзи фотограф /с N брой сватбите и You Tube канала/ да го видя, как снима една наша традиционна сватба с цялостна подготовка и разкарване по села, градове, паркиране в разни многоцветни зони… И да преброя колко кърпички напоени с пот и сълзи ще прибере към един през ноща в раницата с техниката си.

И последно преди да мина към съществената час, което ще е в следващата статия, че стана дълго, има работни обективи и обективи за густо, гъдел, кеф или …абе за бичене на айляк, най-общо казано. А за тези които не са от Пловдив, на знаят какво е айляк и как точно се бичи айляка, официално обявявам, че скоро ще напиша нарочна статия по темата!

Обективи за сватби

За да продължим към същността на темата

Обективи за сватба-продължение

Обективи за сватба-второ продължение

Портфолио фото и видеозаснемане