Обективи за сватби – продължение

Практичният

Обективи за сватби – продължение. Не знам дали е най-често използваният, но е задължителната резерва на професионалния фотограф. Към който обаче, почти никога не посяга. Той е нещото, което само му заема място в раницата и все пак е по-добре да си е там! Като работещ фотограф е задължително да има вариант /в случая е вече някъде D или F вариант но../. Както и е задължителен основен обектив за начинаещият сватбен фотограф. Това е 50mm f/ 1.8 Написано е точно f1.8. Педесятката-да за нея говоря. Кое и е специалното ли? Нищо! Абсолютно нищо. Тогава защо?

Цена. Цената му е направо смешна!

Защото засегнах момента с цената ще направя едно лирическо отклонение за кроп фактора на телата.

Темата е безкрайна. Аз ще спомена само една малка част, за която може би не сте се сетили. По-добре е с фул фреим, безспорно! Няма да изброявам предимствата, но 50mm на кроп се приравнява на горе долу на75mm, в зависимост от точния кроп фактор. Да знам, че това го знаете. А знаете ли че процента брак ,нефокусирани снимки, е по-голям при фул фрейма. Сетихте се защо нали. А сега ако трябва да изберете тяло за да снимате продуктова фотография за сайт примерно – изискванията за резолюцията са ниски, за да е лека снимката, за да се зарежда сайта бързо… наясно сте с тези неща, кое ще изберете? Кроп или Фулфрейм? Ще кажете, да ама ще снимам със светкавици те ще позволят промяна на блендата и дълбочината на фокуса ще стане по-голяма и… Или ще снимам от статив с бавна скорост и… да и темата е необятна.

Да се върнем на 50mm. Независимо от кроп фактора на тялото.

Лек и компактен. Острота – добра. Светлосила – бива. Буке и цветове – за мен са ок. Размер – компактен. Фокусиране – бързо и леко. Приложение – идеален за открити пространства с леки набези и бързи отстъпления за правилно кадриране. Можете да направите добър портрет и обща снимка без фрапиращи перспективни изкривявания. Леко труден за използване в тесни пространства – наблегнете на кадрирането на части от тялото и детайл, доколкото е възможно. Не съм чувала за 50-ка която има добро близко фокусно разстояние – забравете за макро. Да има макрообективи с подобни дължини, но са по-тъмни.

Дали да използвате 50mm обектив. Преценете сами. За мен е оня дребния в раницата.

Обективи за сватби - продължение

Има едно интересно съотношение при обективите. Колкото по-малко е това прословуто f, толкова е по-висока цената. Има 50mm f 1.4. И още една подробност. Знаете ли защо много колеги предпочитат Canon? Canon имат обектив 50mm f1.2. Повтарям f1.2 за скромната сума като нов от 3 200лв. Не не съм объркала броя на нулите.

Но темата е за сватбено заснемане и трябва да забравим за кроп телата. Както и ще си говорим само за светлосилни обективи. Ония с най-малкото f и многото нули в цената.

Обективи за сватби – продължение. Работното магаре

Сетихте се, нали? Варио обектив. Светлосилен. Слагаш го на тялото и не го сваляш, не за да предпазиш от влизане на прах. Той е надежден, практичен и използваем почти навсякъде. Обектива мечта!

Дали е възможно да има такъв? Ако произведат обектива мечта, то след него трябва да преустановят производството на следващите обективи. Няма такова нещо, като обектив, който ще покрие всичките ви нужди, изисквания и критерии. Ако го направят, най-вероятно ще е неизползваем заради чисто физическите си характеристики. А и зависи какви са ви нуждите. Познахте ли го? Мечтата на начинаещият сватбен фотограф. А и предпочитано работно “бурканче“ на професионалиста! 24-70mm f/2.8 във всичките му превъплащения.

Цена мечта

Дали получавате това за което плащате? Абсолютно! Пълен баланс цена, качество! Не е от най-тежките- 800-900гр. Добро минимално фокусно растояние. Изцяло надежден и практичен. Използваем навсякъде и почти за всичко. Покрива всички изисквания за качество, отговаря на 90% дори 95% от нуждите, когато работите с него. Ако работите, му оставете задължително място в раницата си. Ако сте на ваканция-вземете го със себе си!

Какво е личното ми мнение за него? Не, че е чак толкова важно де. Освен всичко написано отгоре, този обектив е пълна скука. Идеален и излъскан до стерилност. Няма никакъв характерен рисунък. Сещате ли се за четките от предишната статия. Той е перфектен и използваем и удобен за работа, но няма…няма..абе нищо няма! И отново подчертавам, това е лично мнение!

Обективи за сватби – продължение. Удобните

Докато се разхождам още по тези дължини и понеже пиша за светлосилни обективи, е редно да се спра и на двадесетичетворката и тридесетипетицата.

Какво мога да кажа за тях? Любими на много колеги. Качество и използваемост- перфектен баланс. Леки, удобни, бързи. С приемливи перспективни изкривявания. Работи се спокойно в тесни пространства. А сега една малка тайна. Камерите в телефоните най-често отговарят на 35. Това е визията с която всеки ваш клиент е свикнал. Случвало ли ви се е да снимате, някой в цял ръст с 200mm? Случвало ли ви се е той да дойде да спори с вас, че не изглежда така. Той всеки ден се снима с телефона и изглежда малко по-различно. И това се вижда с просто око! И какви са тия вашите обективи дето… Ще спра дотук! Светна ли ви вече, едно малко червено светодиодче? Защо точно светодиод след малко.

И като съм тръгнала със сравнението с телефоните. Направило ли ви е впечатление с какви хубави технически параметри са новите телефони! Ми те са вече с камери с по 50, че и повече, мегапиксела! Ти да видиш, ми те повечето модели професионални тела си нямат толкова! Какво сме тръгнали да ги сравняваме! Какво не ви казват производителите? Кое е това нещо, което тактично се премълчава. Размераа… Е ся е втасахме! Жена да ви обяснява за Размера..

Размера

Чисто голата истина е, че след като жена започне да ви обяснява за размера, то той, определено има значение. Оставям ви за домашно да проверите какъв е размера на матрицата на един фул фрейм сензор с 24 мегапиксела и този на матричката на телефона с 50. Има ли разлика в размера на самите пиксели и начина на приемане и осветяване на светодиодчето, основна градивна единица на всяка матрица. Как елегантно го словосъчетах, а.

Възможностите за скорост и записване на информацията от процесора… Как това влияе на цветовете и дълбочината на изображение и как… Май се отплеснах малко. Говорим си за размера и с това смятам, че за 24 и 35 темата беше изчерпана.

Ефектно сватбено осветление

Ще продължа с едни не толкова използваеми за сватби по нашите ширени обективи. За мен лично интересни. Това са fish eye. Но това ще е в следващата статия, където ще отделя нужните почести на още няколко работни и много полезни обективи за сватби – продължение.

Портфолио фото и видеозаснемане