Фотосесия за абитуриенти

Кога трябва да наемете фотограф?

И като става въпрос за планиране на фотосесия за абитуриенти, незнайно защо веднага се сещам за една от най-популярните фрази на Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече“. В конкретният случай би звучала “Колкото по-рано, толкова по-рано“. Или казано директно колкото по-рано, толкова по-добре. Абитуриентските балове се случват в рамките на наколко дни и професионалните фотографи много бързо запълват графика си. Същото важи и за грима и прическата.

Какво трябва да знаете – фотосесия за абитуриенти.

Като съм почнала с цитатите ще си позволя един последен за тази статия. ,,Совите не са, това, което са…“. Той ще бъде напълно разбран от един определен набор, а за всички останали ще обясня.

Абитуриентската фотосесия и заснемането на тържеството с роднините и приятелите на абитуриента са две различни неща. Обикновенно са обединени в едно събитие в деня на изпращането. За съжаление в този случай очакванията се разминават малко с реалността. Ще се опитам да обясня какво крият “Совите…“.

Най-често графика е следния – подготовка на абитуриента, фотосесия и тържество с роднините. Абитуриента тръгва към ресторанта където ще празнува с класа си своя бал. Какво от тези събития ще се заснеме е личен избор, както и дали искате само фото или и видеозаснемане. Емоциите от тържеството с близките безспорно са безценни!

А сега…Совите…

Разглеждали сте толкова много снимки на фона на залеза. Небето е почти умопомрачаващо, раздирано от слънчеви лъчи, очертаващи като с ореол силуета на обекта от снимките… съблазнителни, красиви пози и поля от макове… Снимките като че ли са правени за онзи конкурс за абитуриентите или за корица на списание. Или както се изразява всеки втори журналист- красота, изящество и стил!

Действителността обаче е малко по-различна. В деня на бала със съучениците в някой училища събират зрелостниците за изпращане в училищният двор. А дори и да не го направят, събирането преди влизането в ресторанта е по-рано от „Златният час“ или с други думи, най-подходящата част от деня за снимане. Или казано направо, когато слънцето залязва и са направени “онези“ снимки, абитуриента е в ресторанта и празнува със съучениците си. И за да разбулим окончателно совите за “онези снимки“, абитуриентската фотосесия е била в различен ден.

Все повече семейства решават да направят тържеството с роднините и фотосесията в различен ден от този на официалният бал. Предимствата са много и не са само заради възможността да се снима в най-подходящият момент от деня. Но няма да изпадам в подробности. Това е изцяло личен избор.

Как протича фотосесията за абитуриентския бал?

Всеки фотограф работи различно. Може да използва допълнително осветление, отражатели или да снима само с естествена светлина. Важен е крайният резултат. Единственото общо нещо е времето. Фотосесията трябва да е с продължителност средно един час чисто време за снимане. Мястото също е от значение. Ако искате снимки от няколко различни места имайте предвид, че началото на фотосесията започва от първите заснети снимки и завършва с последните. Тоест никой работещ сериозно фотограф няма да извади онези 10 мин. за придвижване от точка А до точка Б. Както и онези 20 от точка Б до С. И ако искате да има време за снимане 60 мин, то фотосесията трябва да е 1.30ч.

Фотосесия за абитуриенти в деня на бала.

В деня на бала времето и мястото на фотосесията е съобразено и подчинено изцяло с останалият график. Ще добавя и климатичните особенности на месец май. Ще добавя и закъсненията заради грима и прическата. Ще добавя и момента, в който на мястото където държите да се случи фотосесията, вече някой се снима… Ще спра дотук. В този момент вече отваряте нов сайт и търсите колега. А той ще ви обещае, че няма да вали… ! Още ли сте с мен? Добре де, може и да не завали! Продължаваме…

Абитуриентската фотосесия в деня на бала-мисията възможна.

Придвидете си повече време между края на приготовленията и началото на фотосесията. Помислете за вариант за снимки при лошо време. Срещнете се с екипа направо на мястото за снимки. Насладете се на момента, а и усмихнете се, ще ви снимат. 1, 2, 3, 4… честито завършване!

Абитуриентски Бал

Портфолио