Тенденции при обработката на сватбените снимки

Тенденции при обработката на сватбените снимки.

Признаваме или не, всички сме подвластни на модата. Вие, аз, сватбената фотография и в най-голяма степен постпродукцията или, ако мога да използвам по-популярния израз, обработката на снимките. Ще се опитам да внеса някаква яснота в развълнуваното море от стилове, определения на същите тези стилове, начини на обработка и тнт…И така – тенденции при обработката на сватбените снимки.

Да започнем с обработката.

Всички обработват снимки. Едва ли някой споделя снимка в социалните мрежи, без тя да премине през някои манипулации. С телефона е лесно. Резултата от обработката Ви харесва, защото изглежда добре на телефон и е предназначена предимно за това. Друг е въпроса дали, ако решите да го разпечатите на голям формат, ще сте доволни от резултата.

Последните няколко години, производителите на смартфони се съсредоточиха основно върху качеството на изображенията, които могат да се направят с предлаганите от тях устрйства и постигнаха чудеса. Но законите на физиката са валидни за всички. Малкия размер на матрицата, дори и натъпкана с мегапиксели, ограничението на размера на обектива и малкото разстояние от обектива до матрицата си казват думата. Колкото и мощен да е процесора на телефона и съвършен софтуера с които работи този процесор, ограниченията от размерите на смартфоните остават. Появиха се телефони с две и три камери, с различни обективи и матрици. Очевидно лимита на технологията е достигнат. И какво правят производителите по-нататък?

Какво ще направят от тук нататък производителите на смарфони, няма как да знам, но ще ви издам една малка тайна. Стиловете „рустик“ и „бохо“ във сватбената фотография и видеозаснемане имат най-малки изисквания хардуера – фотоапарати, камери и обективи. Тези стилове макар и вдъхновени от аналоговата фотография имат нужда от по-малък динамичен обхват или не толкова много детайли в сенките и най-светлите участъци. Неестествените донякъде цветове, предполагат и не толкова точни тонове на кожата на лицата. Смартфоните се справят относително добре с тези именно стилове. А точното цветопредаване и естествено изглеждащата кожа си остават запазена територия на фотоапаратите обективите и камерите от висок клас.

Тенденции при обработката на сватбените снимки

Това значе ли че в стиловете „рустик“ и „бохо“ смартфоните се справят по-добре? Не, Разбира се. И причината е една. По голямото количество светлина, пропускано от по-големите обективи, върху по-голямата матрица и записана в RAW формат, предоставят много по голямо количество информация за обработка. А колкото е повече информацията, толкова повече са възможностите за обработка. Тук ще откриете малко повече по въпроса. Ще повторя линка и в края на статията.

Всички сватбени фотографи снимат в RAW формат.

И следовтелно могат да обработят снимките по желания от вас начин. Засилени сенки и епично излъчване, бледи цветове-все пак е сватба, бохо-леко неестествени, кафяво оранжевеещи кожи или естествено изглеждащи и пр. не би трябвало да са проблем. Има сватбени фотографи които държат на стила си. Разбирам ги и уважавам това тяхно решение. Но според мен, всички сватби са различни. Хората са с различно излъчване. Местата където са провеждат тържествата са различни. Именно заради това съм поддръжник на индивидуалния подход към обработката. И към заснемането, разбира се, което е важна и неделима част от обработката. Едно изображение може да изглежда по много различни начини.

Обработка на Снимки във сватбената фотография

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Ето и няколко примера.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане