Снимане на сватба с мобилен телефон

   Снимане на сватба с мобилен телефон – възможно ли е?

Снимане на сватба с мобилен телефон. Да, разбира се! Сватбата е ваша и решението как ще се заснеме, също. Като всяка алтернатива обаче, си има предимства и недостатъци. Да ги разгледаме накратко.

Видео

Предимства

На първо място, разбира се е това че няма да Ви струва нищо

Хората свикнаха да заснемат всичко важно или необичайно с телелфоните си. И всеки има телефон, следователно всеки има видеокамера в себе си. Просто помолете гостите си, които така или иначе ще снимат, да ви изпратят заснетите от тях клипове. Дори може да го отбележите в поканите, заедно с електронния адрес на който да ви ги изпратят в последствие. След това може да ги монтирате, да направите цветни корекции или „филтри“, да сложите надписи. Въобще може да направите всичко точно по свой вкус.

Не забравяте все пак да „тествате системата“. Помолете тези които ще снимат, да ви изпратят някои по-дълги клипчета. Така ще изпробвате не само начина на получаване, но и това дали вашия компютър ще се справи с редактирането.

Снимане на сватба с мобилен телефон

Второто предимство

Ще получите много и често изненадващо необичайни гледни точки.  В  Youtube може да намерите много сватбени филми заснети по този начин. Все пак не забравяите, че повечето са правени или от професионални видеооператори или поне от хора с опит в подобни дейности.

Третото предимство е и най-същественото.

Хората се държат по един начин пред професионална видеокамера и по друг начин пред телефон. Кадрите които най-часто ни се налага да редактираме, са тези с бързите погледи към обектива на камерата. Когато наоколо хората снимат само с телефони, всички се държат по естествено.

Стабилизацията на образа

Операторите използват много методи за стабилизиране и всички те могат да се използват и при снимане с телефон. Софтуерна стабилизация в телефона по време на снимане, ако има такава опция или подобна при поспродукцията. Използване на жироскопични стабилизатори /гимбъли/ и дори стативи. Всичко е възможно с малко повече желание.

Между другото

Тук е мастото да изясня едно малко недоразумение. А то е, че сватбените видеооператори също понякога снимали с телефони. Това просто не е така. Ако видите оператор с телефон в ръка по време на видеозаснемане, той със сигурност в момента ползва приложение за дистанционен контрол на видеокамерата или стабилизатора /гимбъла/, който използва в момента.

Камерата монтирана на електронен стабилизатор не бива да се докосва, тъй като това може да доведе до трептения, разбалансиране и в редки случаи и до повреда на самия стабилизатор. В допълнение и повечето от параметрите на стабилизатора се контролират единствено дистанционно. Има и случаи, когато оператора снима с една камера и контролира втора която е на статив.

Пък и „свалянето“ на файловете от професионална видеокамера е много лесно и бързо. Това е едно от основните изисквания за професионалните видеокамери. При телефоните, всички знаем че не е толкова просто. Да, идва ред на недостатъците.

Недостатъци

Преди да започнем с техническите, нека да споменем най-важния недостатък. Снимащите гости, с много малко изключения нямат уменията и опита на професионалистите. Познаването на ритуалите, а често и на провеждащите ритуалите, умението за предвиждане на събитията, идващо с опита и пр.

Телефоните трябва да отговарят на много, често противоречиви изисквания. Компромисите са неизбежни. Това което ни интересува в момента обаче е размера на сензора за фото и видеозаснемане /матрицата/ и качествата на „обектива“.

Тук размера има много голямо значение, защото определя количеството свтлина което може да приеме съответния сензор. И не става въпрос за „мегапикселите“, за тях малко по-късно. Става въпрос за физическите размери.

Примери

Сензора на  IPhone 6,7,8 които е с диагонал 6мм, може да се нанесе точно 50 пъти върху сензора на Canon R6 или Sony A7. Сензора на Samsung Galaxy S9, Note9, S8, S7, S6 е с диагонал 6.86мм и се нанася 38 пъти върху сензора на същите камери. Тоест всяка професионална камера приема от 30 до 50 пъти, а често и повече, светлина. Това означава по-наситени цветове, повече и по точни детайли в сенките и в най-светлите участъци на кадъра. По-остър и с по-малко, в повечето случаи никакви, геометрични изкривявания образ. Списъка е безкравен.

Прослувутите мегапиксели. Arri Alexa LF, с цена само на тялото на камерата около 40 000 долара, една от най-използваните в Холивуд камери към момента /втората половина на 2021г./, има 13 мегапискела сензор /13,77 да бъдем точни/. За 4K видеозаснемане са необходими точно 8.3 мегапиксела. Производителите на телефони не могат да увеличат размера на сензора. Просто няма място. Но могат да го направят с повече мегапиксели. И всеки пиксел става все по-малък като размер. Дали това има смисъл, освен маркетингов, преценете сами.

Снимане на сватба с мобилен телефон

Обективите

При обективите нещата стоят по подобен начин, както при сензорите. По-големи, повече светлина, цветопредаване и пр. Съществена е разликата и при така наречената дълбочина на фокуса по-известна като размазване на фона или бокето /боке, бока/. Незаменим начин на заснемане, който позволява изолиране на обекта от околната среда и още много художествени похвати. При телефоните това е възможно да се направи също, но софтуерно. Резултата е по-различен.

Можем да добавим и това какво количество видео може да заснеме един телефон, колко дълго може да снима преди да му падне батерията. „Логистичните“ трудности при големите видеофайлове и пр.

Но достатъчно, дявола не е толкова черен!

Има пълнометражни филми снимани с телефон, а дори и цяло течение в съвременната кинематография. При всички положения снимането на сватбено видео с телефон е възможно. Просто е добре да сте наясно с ограниченията и възможните трудности.

Снимане на сватба с мобилен телефон

Фотография

На пръв поглед, изглежда възможно. Смартфоните могат да правят снимки. Да има проблеми, подобни на това при снимане сватба с мобилен телефон, но на сватба всички изглеждат възможно най-добре, така че просто снимаме, какво толкова. Ако мислите така, въпроса изглежда решен.

Имам да добавя само няколко изречения. Аз съм видеооператор. Да, мога и да правя снимки. Поне знам теорията. Но ми трябва време, да премисля, да коригирам настройките, да си направя композицията, а преди това и да сменя обектива, ако този на тялото не е с подходяща фокусна дължина. А и да не забравя оптичните корекции на визьора, защото как да снимам с очила. И съм готов.

Само че, ще имам ли това време на сватба? Да добавим, че от сватбените фотографи се очаква освен репортаж, художествени и емоционални снимки. А през това време трябва да се съобразяват със сервитьори които вървят само по права линия, тичащи деца…

Сватбените фотографи са хора с възможност да се изключват от действителноста за секунда и да се върнат обратно. Буквално. Фотоапаратите са продължение на ръцете им. Звучи високопарно, но няма как да го кажа по друг начин. И накрая за благодарност, че стигнахте дотук, ще споделя един сигурен признак, за разпознаване на истинския фотофраф, който може да снима сватби.

Снимане на сватба с мобилен телефон

В английския има един почти непреведим термин – „chimping“. Може би най-близкото е „шимпанзене“. Ето какво казва уикипедия по въпроса:

„Шимпанзенето“ е разговорно понятие, използвано в дигиталната фотография, за да опише навика да проверява всяка снимка на дисплея на камерата веднага след заснемането. Уикипедия (английски)“ С други думи, това описва „професионалисти“, които не вярват на себе си. А вие ще им повярвате ли?

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснемане

4K за сватбено видео

DSLR или видео камера

5.1 съраунд за сватбено видео

Обективи подходящи за сватба

Обективите