Сватбен воал

Сватбен воал

Моден аксесоар или задължителен елемент?

Повечето елементи в днешните сватби са с дълбок корен, наслоявани и видоизменяни с времето. Типични примери са булченският букет и булото на булката или сватбен воал. В древността те са имали и практично и символично значение. Днес са по-скоро моден аксесоар. Едва ли някоя дама би се отказала от булченският букет. Впрочем той не е само аксесоар, но и главен “участник“ във сватбените игри. Сватбеният воал, от своя страна, днес е предимно красив елемент от на визията на булката. Освен всичко друго, позволява да се заснемат по-интересни и впечатляващи видеокадри и снимки. Развяващата се от вятъра, полупрозрачна, нежна материя, създава романтично натроение. Красивото булченско лице изглежда загадъчно под нея. А дългият дантелен воал стелящ се след булката придава неповторима елегантност на нежният женски силует. 

сватбен воал

Традиции в древността и сега. Сватбен воал със защитни сили. 

В древния Рим булката е била забулвана, за да бъде предпазена от зли сили. Смятало се е, че сватбеният воал може да я предпази от зли духове и лоши помисли. Воалът трябвало да я покрива от главата до петите. Също така е била придружавана от свита красиви и млади девойки, за да привлекат те “лошите погледи“ върху себе си. Това е първообраза на днешните шаферки. За ролята на шаферките в сватбеният ден можете да прочетете ТУК

В миналото, голяма част от браковете в много култури, са били уговорени предварително. Много често, бракът е бил сделка между две семейства с политически или материални ползи. В много случай ,младоженците дори не са се виждали един друг, до момента на свабата. Булченският воал е служел да предпази “разтрогването“ на предстоящият брак, ако младоженеца не хареса бъдещата си съпруга. Смятало се е, че вдигането на воала финализира сключването на брака. 

По време на викторианският период дължината и качеството на материята и изработката на сватбеният воал е отговарял на статута на булката. Най-дълги воали са били носени на кралските сватби от дами от висшите общества.

Цвят и символика. 

В древен Рим воала е бил с червен цвят. В миналото, в България сватбеното було е било също червено. Често дори не е било и от прозрачна материя. В древна Гърция е бил жълт. Днес, сватбеният воал е предимно бял на цвят, като символ на чистота и непорочност. 

В страните от източна Европа, воала се е предавал от майка на дъщеря, като се е смятала, че ако бракът на родителите е бил щастлив, това щастие ще се предаде и на новосъздаденото семейство. Люлката на новороденото се е покривала със сватбеният воал. Приемало се е, че той ще го предпази от уроки и зли сили. 

В някой източни култури в предишни времена булото е вид демонстрация на мъжката власт над жената. Показва пълното подчинение и зависимост от бъдещият и съпруг.

Носене на сватбен воал.

Кой трябва да забули булката? 

Самата дума Воал произлиза от френския език и означава покривало, завеса. 

В Българските традиции важна час от приготвянето на младоженеца е било бръсненето му, а за булката сплитането и забулването. Кумата слага булото, като покрива лицето на булката. Бъдещата невеста се разбулва два пъти, като на третият път приема булото. Това е било символ на трудното разделяне с моминският живот и бащиният дом. В миналото ни бракът се е приемал за валиден след църковният ритуал и след него булката е била разбулвана от кумата. Булото не е трябвало да се пипа с голи ръце и се е навивало на пръчка /най-често на точилката/. След това се е хвърляло върху плодно дърво. Сега може да се разбули от младоженеца след подписа в гражданският дом за първата целувка като съпрузи.

сватбен воал

В днешно време рабулването става, когато булката се взима от родният и дом.

Най-често това става, когао булката и младоженеца, се видят за първи път в сватбеният ден. Той отмята булото за да открие лицето на булката. Тогава обикновенно е и първата целувка. Отбулването може да стане и след като бащата на булката я изведе от бащиният и дом и я предаде на младоженеца. Възможно е булката да предпочете да остане забулена до влизането в църквата за ритуала. Разбулва се от кума, пред попа, като младоженеца трябва да потвърди, че това е будещата му съпруга. В някой краища на България кумата разбулва булката чак в ресторанта. Понякога се провежда надиграване за булото или кумата дава булото на някой, без булката да знае кой. На 40 ден булката трябва да е приготвила гощавка, за незнайният гост, който трябва да и връне булото. Другаде булото се дава на свекървата, която трябва да го крие и пази от всички 40 дни или 1 година. После булката трябва да си го намери и да си го вземе. В някои области на България булката дава булото на близка жена по свой избор, която пази сватбеният воал 40 дни.

сватбен воал

Извън традициите най-често сватбеният воал се използва за завършване на цялостната сватбена визия.

За фотосесията и като значим елемент за снимките от подготовката на булката. Дали ще решите да използвате сватбен воал, как ще изглежда той? Кой и кога ще го свали? Дали ще се забулвате или ще го носите само в определени моменти, свободно падащ зад вас, е въпрос на личен избор и предпочитания. 

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане