Oбективи за сватби – второ продължение

Рибоци

Oбективи за сватби – второ продължение. В края на широкото. Там където светът е различен. Направо е на 180 градуса! Е почти. Рибоците ги разделям на абсолютни риби и почти такива. Има един фотограф, краля на fish eye обективите, Gene Ho. Ето тук, може да видите едно дълго видео с него, по темата.

Естествено, не царува в нашите географски ширини. Та той си имаше система от три гледни точки за една снимка. Голямо клякане става. Дали е направил ,,Бразиликус глутеус“, вече не съм на ясно. Отдавна му изгубих следите, но му се получаваха нещата. Поне със снимането. Можеше и отпред и отзад едновременно. Да снима бе! С два апарата едновременно. Щото, то нали, от f5,6 нагоре при рибоците всичко е на фокус, а за кадрирането, два кадъра един срещу друг, всеки на почти на 180, да кадрираш и да не кадрираш…

Но, за обективите. Толкова са широки, че почти няма прави линии в снимката. Перспективните изкривявания са или като буренце или леко вълнообразни. Могат да се използват за по няколко увисващи долната челюст кадъра, от различни места, гледни точки разбирайте… Но през останалото време е по-добре да си седят в багажа. Ако не притежавате рибка, не плачете, един ден ще ви се появи.

Oбективи за сватби – второ продължение. Прасето на сватбената фотография!

Ако вече сте в очакване на якото усвинване и мизерии… Забравете я тази мисъл на мига и не я допускаите никога повече в главата си! Той е тежък. Определено тежи и като добавим и тялото и контролера… Също като прасето е, ако се появи някъде няма начин да не бъде забелязан. И също като свинското /да ме прощават веганите/ оставя добър вкус в устата ви. И последно, когато е в чинията пред вас е супер, но е по-добре някои друг да отгледа прасето, докато се превърне в това на масата. Респективно, ако може да направите тези снимки, но да не снимате с Прасчо! Ами няма пълно щасие. Пък и попреувеличавам малко- тежи приблизително 1400гр. Теле зум с постоянна светлосила от f 2.8. има версии и с макро. Вече го познахте. 70-200 f2,8.

Какво да ви кажа за него, казах го вече, няма пълно щастие. Но ограниченията в една среда, са предимства в друга. Труден за калибриране. Ако е точен в единият край, то другият може и да бяга. Някои колеги го определят като бавен и тромав за фокусиране. Това как ще се държи оптиката зависи от тялото също! Аз съм доволна. Съотношение цена качество – перфектни. Има много версии на 70-200 и с различни цени. И цената е абсолютно коректна за всеки модел. Получавате точно това за което плащате.

Недостатъци

Ако няма макро е неизползваем в тесни пространства. Не можете да снимате цялата сватба с тази дължина. Нужно ви е и нещо широко и то задължително. Ако не притежавате инат и физическа издръжливост, го оставете вкъщи.

Предимства

Изглежда найстина добре в ръцете ви. Определено е респектиращ. Не е нужно да се лигитимирате. Хората някак си естествено ви се отдръпват от пътя. Определено можете да го използвате и за оръжие, ако му преглътнете цената разбира се. И върши чудесна работа. Безспорно предпочитан от много колеги. Особенно ако имате развит инстинкт на ловец.

Ако искате да направите непренудени портретни снимки отдалече, без да притеснявате хората. Ако искате да хванете момента, без колегата с видеото, който се е заврял в младоженците, да е в кадъра. Ако искате рязкост и много размазан фон. Ако искате… Какво да ви кажа. Това е обектива, който може да ви спаси в ситуации, където никой друг не може! Ако приемате на сериозно сватбената фотография и искате да я работите качествено, един съвет. Ако нямате възможност да си купите сега 70-200, купете си касичка…

Още ли обмисляте предното изречение. Помислете го още малко…

Всичко което ще кажа за следващият обектив ще е същото. Ако нямате възможност да го купите сега, купете си… знаете вече! Твърд, светлосилен, използваем. Точната дължина! Красиво размазан фон. Дълбочина, рязкост и контраст. Сравнение с Прасчо е перце. Седи елегантно и нежно в ръцете ви. Усещането е за комфорт и сигурност. Резултатите са класика в жанра! Не, че няма спорове за него, но не са дали да го имате. Спора е коя марка е най-добра? Ще добавя един коз – Арт. Дали е нужно да го напиша. Честито на позналите- 85mm f/1.4 Необходимо е да го калибрирате. Приятно снимане!

Oбективи за сватби – второ продължение. Макрото

Не, не си мислете, че ще сложите един макро обектив и ще снимате окото на мравката. А би било хубаво, да можеше. Ще ви е необходима умряла или поне временно парализирана мравка. И светлина, много светлина. Но за това някой друг път. Онези обективи, за окото на мравката, са малко по-макро от стандартните, използвани в сватбената фотография. С тях се правят предимно онези снимки на пръстените в близък план. Намират широко приложение в продуктовата фотография и особенно тази за бижута. Макрообективите са добри и за портрети заради плитката фокусна дълбочина. За тях измеренията са малко-по различни и им е нужна повече светлина от на другите обективи. Няма да пиша за конкретен модел. Добре е обаче да имате макро.

Като гледам как вървят нещата минах през любовнатата игра

После съществената част и сега съм на финалната права. И отново за размерите!

Той е широк и е зум

Има много близки обективи до тази широчина с почти същите качества. Сравнително лек, ама много сравнително. Въпрос на навик и усещане. Бърз фокус. Ярки цветове. Добро покритие на лещите. Работи и в дъжд. Няма проблеми с калибрирането.

Той е 15-30 f2,8

Използваем в много ситуации. Спицефичен за работа особенно в най-широката част. Внимавайте за обектите разположени по краищата на кадъра. Имайте предвид винаги под какъв ъгъл ще снимате. Перспективните изкривявания са дразнещи и неприевмливи за клиента, когато не го използвате правилно. Дали трябва да го имате? Въпрос на вкус.

И на финала, вече писах, че има работни обективи, има и такива за разпускане и… а за някой от тях, мога да пиша с часове. При повечето от тях баланса на цена качество, не e на дневен ред. Понякога плащате много по-малко от това, което получавате. Дали това изобщо е възможно във фотографията? О да, възможно е! Но зависи какво търсите, като краен резултат. Същото като с четките и рисуването.

Мисля, че преминах накратко през повечето дължини и се надявам, да съм поизбистрила водата.

Ако сте пропуснали предните стататии за обективите-приятно четене:

Обективите

Обективи за сватба

Обективи за сватба-продължение

Портфолио фото и видеозаснемане