Новите сватби или как се промениха сватбените тържества

Новите сватби или как се промениха сватбените тържества

Промените в новите сватби не са неочаквани. А самите промени и развитието определят начина на живот на човечеството. Ежедневието ни се променяше бавно и без сътресения. Последните години обаче, промянените бяха неочаквани и с бързи темпове. Това се отрази на начина по който живеем и на начина по който празнуваме. Как повлия всичко това на сватбените тържества, ще се опитаме да опишем в следващите редове. Информацията ни е предимно от разговори с младоженци.

Сватбата

В нашият блог имаме теми за гражданският и църковният брак. За отвърждаването на единият или другият в определени години. За традициите и ритуалите и символиката им в сватбата. Сватбата е публичното признание и утвърждаване на любовта между двама души. Празник на новото начало в съвместният им живот. То може да е в тесен кръг, подпис пред свидетели и родители последвано от малко лично тържество. Може да е пищен празник с всички традиционни елементи. Може да е модерна сватба без съобразяване с наложените от времето, но не и задължителни ритуали.

Новите сватби обаче се променят заради няколко съществени фактора

Голяма или малка сватба

Преди началото на пандемията от COVID-19 стандартната Българска сватба беше между 150 и 200 човека. Много от заведенията, където се провеждаха тържествата също имаха изискване за минимален брой заети места от капацитета си. Това налагаше по-големи тържества. Много често разходиоте се покриваха от подаръците на гостите. Икономически погледнато голямата сватба не беше толкова “страшна“за младото семейство.

Новите сватби

Новите сватби обаче са по-малки.

Най-често гостите са от 50 до 100 човека. По кратки са. Много често по време на подготовката на булката няма гости. Пропуска се и взимането на кумовете. Сватбата започва с гражданският ритуал или фотосесията преди него. Следва църковен брак или направо тържеството в ресторанта.

Гостите

Поради събитията през последните години гостите, който присъстват на сватбите са по-малко от преди. Доста хора загубиха работните си места и ограничават разходите си. Други все още са несигурни и не се чувстват комфортно сред много хора. Това са предимно по-възрастните. Затова новите сватби са в по-тесен кръг от роднини и много близки приятели.

Новите сватби

Кувертите.

Зависи от много фактори, но кувертите в заведенията винаги са били “от-до“ и с малките букви на шрифта или звездичката в договора на последната страница най-отдолу е обяснявала защо. В днешно време обаче цената на куверта се променя за месеци и то с не малки разлики. Когато кувертите са за над 150 човека това понякога е сериозна промяна в първоначално предвиденият бюджет.

Новите сватби

Игрите в заведението.

Забавлението на много хора изисква организация. Затова и имаше нужда и от игрите по време на празничното тържество. Вниманието и енергията на хората се насочва в определена посока. Внася се разнообразие и емоция. Много често игрите освен за забавление имат и състезателен характер. Всички се забавляваха и никой не скучаеше.

Новите сватби, като че ли са по-малки. Усеща се нуждата на хората да общуват. Да си обърнат внимание, да се видят, да се отпуснат, да поговорят и не на последно място да танцуват и да се забавляват. Но без задължителен и в този случай натоварващ репертоар. Много често няма игри по време на тържеството.

Мястото за тържеството.

Все по-често сватбите се провеждат в малък комплекс с възможност за нощувки и сключване на реален граждански брак с изнесен ритуал. Хората са изморени от забрани и ограничения. Спирането или намаляването на музиката след определен час действа натоварващо и подтискащо.

Новите сватби

Друг чест избор е голяма къща за гости, предимно извън големите населени места с места за паркиране. Натовареният градски трафик, трудното намиране на места за паркиране е все по-изнервящо за младоженците и гостите а този случай не се налагат придвижвания от място на място. Самото тържество е по-скоро коктейл с кетъринг, което приключва в ранната вечер.

Новите сватби

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснемане

Тенденции при обработката на сватбените снимки

Обработка на снимки в сватбената фотография