Какво не знаете за сватбената фотография

Какво не знаете за сватбената фотография и видеозаснемане

Какво не знаете за сватбената фотография и видеозаснемане. Има доста факти свързани със сватбената фотография и видеозаснемане, които вероято са Ви убегнали. Разбира се, не е необходимо да знаето всичко за всичко. Все пак следващите факти определено ще Ви бъдат интересни.

Резолюцията на снимките

За да видите снимките в пълната резолюция, ако са снимани с 36 мегапикселов фотоапарат ще ви е необходим 8к видеомонитор или телевизор. Предпочитанията относно резолюцията на фотоапаратите на сватбените фотографи са различни. Както сензорите с малко магапиксели така и тези с много, имат своите предимства и недостатъци. Резолюцията на сензорите които се използват за сватбено видеозаснемане, винаги има изключения разбира се, са от 20 до 45. 36 мегаписела среден размер и затова го давам за пример.

Друга опция е да видите сватбените си снимки в пълната им резолюция е на хартия с размери поне 210х140мм известен като А5 или 297х210мм – А4. Фотокнигите също са добър вариант

Не винаги повече мегапиксели, значи по-добро качество.

Един от най-скъпите фотоапарати въобще, предназначени за заснемане на спортни събития или фотожурналистика като Nikon D6 например, който в момента на писането на тази статия струва 12 000 лева само тялото, е с резолюция 20.8 мегапиксела. Доста по-малко от телефон ви, нали. При един и същ размер на сензора, по малкото пиксели означава по-голям размер на самия пиксел. Това е предимство при ситуации в които фотографа не може да контролира светлината или с други думи използва естествената или наличната светлина. Разбира се има професионални фотоапарати с повече от 100 мегапиксела и с още по-стряскаща цена. Тези последните се използват предимно в студийната фотография а там свтлината винаги е контролирана.

Тук разбира се, само докоснахме повърхноста на въпроса с резолюцията и мегапикселите. Темата е безкрайна. Броя на мегапикселите е един от отговорите на въпроса, защо на пазара има толкова модели фотоапарати.

Цветовете на снимките

Ако видите снимките си на хартия и тези снимки са Ви предоставени от вашия фотограф, тогава Вие виждате реалните цветове. Фотографите обикновенно са много взискателни и внимателно подбират с кои печатници да работят. Ако Вие самите искате да разпечатате снимки тази статия, ще Ви е много полезна.

Ако искате да видите реалните цветове на монитор, тогава самия монитор трябва да е калибриран. Това може да се направи на почти всеки компютърен монитор от специалист или от вас самите, ако си закупите калибриращо устройство. Разпитайте и приятелите си, може някой да има калибратор. Калибрирането не е необходимо да се прави много често.

Разбира се най-добре би било да ги видите на професионален монитор, сертифициран за фото и видеообработка и произведен от някоя реномирана японска компания. Цените на тези монитори обаче, дори не искам да ги коментирам.

Какво не знаете за сватбената фотография. Един съвет много кратък съвет

Ако си избирате сватбен фотограф и видеооператор, разглеждайки портфолиото или работата му на телефон. Направете го на калибриран монитор с голяма резолюция.