Разпечатване на снимки

Разпечатване на снимки

Настоящата статия разпечатване на снимки, беше провокирана от разговор с клиент, които иска да разпечата солидно количество от светбените си снимки на хартия. Изработката на фотокниги, които предлагам не бяха подходяща опция, конкретно за този клиент. Многото роднини, които искат снимки на хартия, защото някои от тях просто не ползват компютър или смартфон или по друга причина, правеше невъзможно изработването на толкова много фотокниги не само икономически необосновано, а и трудно чисто технически. Така че, разпечатването на отделни снимки, се оказа единствената разумна алтернатива. Ако и Вие сте в подобна ситуация, ето някои факти и съвети, които могат да Ви бъдат от полза.

Разпечатване на снимки

Качеството на снимките

Снимките които Ви е предал вашия сватбен фотограф в 99,9% от случаите са в JPEG файлов формат. Големината на всяка снимка е около два, три до пет мегабайта максимум. Резолюцията обикновенно е 300 dpi. Снимките в този формат и обем са изцяло пригодни за принтове от 9х13 до 20х30, които са най-често използваните размери.

Следва избора на хартия, който е изцяло въпрос на ваше предпочитание. Има варианти с матово или гланцово покритие и пр.

Непременно си направете една-две тестови снимки, в избрания от вас вариант на хартия или пък във всички възможни варианти, ако желаете. Имайте предвид, че в различните печатници и фотостудиия, снимките Ви ще изглеждат различно. Това е съвсем нормално. Различни мастила, принтери, софтуер. Именно заради това, не пропускайте теста.

Разпечатване на снимки в големи размери

Ако искате да си разпечатате снимка с размер по голям от 40х50 съвета ми е много кратък. Не правете това сами. Помолете вашия фотограф за съдействие. Ето защо.

JPEG фаил с резолюция 300dpi може да се окаже надостатъчен. Ако принта е с голям размер може да се наложи изпозване на резолюция над 5000dpi. DPI или Dot Per Inch или точки за инч ако трябва да го преведем буквално, означава колко точки или пиксела са събрани в един квадратен инч /около 2,4см./ Сами разбирате че при ширина на печата над метър, с резолюция 300dpi, образа ще изглежда пикселизиран.

Ами защо тогава, фотографите не предават всички снимки в по голяма резолюция, ще попитате. Един стандартен 24 инчов монитор има резолюция от 92dpi. За другите устройства е още по малка. Така че 300dpi е повече от достатъчно в този случай. Същото се отнася и за принтове с размери до 40х50. После идва файловия обем. Снимка с обем 3 мегабайта при 300dpi може да увеличи обема си до 60 мегабайта при 5000dpi. Не искате обема на всичките Ви сватбени снимки да се измерва в терабайти, нали?

JPEG файлов формат

Има и още една важна причина. Ограниченията на JPEG файловия формат. Не случайно това е най-популярния формат за изображения. Чете се лесно от всякакви устройства и операционни системи и предлага чудесно качество на изображението. Недостатъка му е, че не търпи обработки. А обработки при принтиране в големи размери се налагат винаги. Множество са факторите за това, различни мастила, хартии, технология на отпечатване а понякога дори и геометрични корекции.

Почти всички фотографи, сватбените със сигурност, снимат в RAW файлов формат. И не, това не е фаил с разширение *.raw. Всеки производител на фотографска техника, не знам поради каква причина, използва собствен RAW файлов формат. Тези различни RAW-формати се интерпретират по различен начин от различните софтуери за обработка на изображения. Сами разбирате нуждата от, често минимална, но необходима обработка преди самия печат.

Цветният профил

От съществено значение за това как ще изглежда снимката на хартия е и цветният им профил. Обикновенно най-често използваният профил при експорта на снимките е sRGB. Повечето монитори са проектирани да използват този цветен модел. Калибрирането на мониторите е съвсем отделен въпрос. Това е и стандартния профил в мрежата. RGB-Red Green Blue – както се досетихте всеки цвят е комбинация от трите основни цвята. Повечето фотостудия работят с него.

Друг профил обикновенно се използва за разпечатване в печатница с по-високите класове принтери. Нарича се CMYK – които е съчетание от четири цвята- Cyan, Magenta, Yellow, Keyline.

Разпечатване на снимки

Все повече се среща и  DCI-P3 той е с по-широка гама от цветове от sRGB, но пак се състои от три цвята. Всички iPhone 7, 8 и X имат екран, който може да поддържа DCI-P3. Това е и профилът, използван от много HDR 4K телевизори. Но не се използва при отпечатване на хартия. С други думи това, което се вижда на екрана ще е различно от това на хартията.

ADOBE RGB отново е с по широка цветова гама от sRGB. Камерите от висок клас имат възможност да заснемат с този профил. Но не е по силите на повечето монитори да го възпроизведът правилно.

ProPhoto RGB – както се досещате от името нужен е много ресурс за правилно възпроизвеждане на цвета. Той използва 16 бита на канал тоест 56 536 различни стойности на канал/или чист цвят/ за да работи коректно.

Има и други цветни профили, но ще се ограничим с тези засега…

Разпечатване на снимки

TIFF файлов формат

RAW файла не е изображение, а само информацията за него. Често фотографите снимайки даден кадър, вече имат на ум каква обработка ще използват. Обработката на RAW файла е неделима част от процеса на фотозаснемане. Но специалистите от печатницата няма как да знаят каква обработка е искал да направи фотографа и следователно RAW файла не им върши никаква работа в повечето случаи.

Затова именно е създаден TIFF формата. Има много голям обем, но това е единствения му недостатък. Подобно на JPEG, запазва всички обработки от RAW файла и същевременно позволява всички необходими корекции при предпечетната подготовка, без загуба на качеството.

Ако вашия сватбен фотограф е запазил RAW файловете от сватбата Ви, аз лично ги пазя поне година, не е никакъв проблем да направи подходящ TIFF файл за печат в големи размери и Вие да бъдете на 100% удовлетворени от резултата.

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснемане

Тенденции при обработката на сватбените снимки

Обработка на снимки в сватбената фотография