Закъсненията в деня на сватбата

Закъсненията в деня на сватбата

Това е блогпост във сайт-портфолио за сватбена фотография и видеозаснемане. В подобен блог всички статии би трябвало да са положителни, оптимистични, обещаващи и пълни с полезна информация. И в този блог се стараем, повечето статии са такива. Дали успяваме, ще прецените вие. Само че, не всяка полезна информация може да бъде написана с розови букви. Темата за закъсненията в деня на сватбата определено изисква малко по-червени букви.

Добре де, десетина минутки закъснение на фризьорката найстина ли са чак такъв проблем. Отговора е да. Тук десет минути, там десет минути и за фотосесията остават … десет минути.

Съвременните сватби

За сватбите провеждащи се изцяло в затворени комплекси и състоящи се единствено от ритуал, приемане на поздравленията и парти в ресторанта на комплекса, закъсненията радко са проблем. Но за сватбите с традиционните взимания на кумове и булка, църковен и граждански ритуал малките закъснения се натрупват. Организирането на тръгването от всяко място, пътуването, нерядко до различни градове, паркиране, изчакване да се събере колоната. Възможностите за закъснения тук не са малки.

В последно време, все повече двойки избират затворените комплекси и да си го кажем направо,успяват да надделеят над родителите искащи „…всичко да си е както си му е реда…“ Традиициите и обичаите определят в голяма степен един народ и националното му самосъзнание. И от тази гледна точка трябва да се поддържат и уважават. От друга страна отдавна не живеем в китни селца с калдъръмени улички, живописни къщи с „големи равни двори“, ромулещи поточета и пр. В тези селца от вече далечното ни минало, традиционните сватби са си били баш на масто. Обаче в големите градове с тежкия трафик и невъзможно паркиране не е точно така.

За закъсненията в деня на сватбата по-подробно

Прическа и грим

Работата на фризьорите и гримьорите е наистина изключително трудна и отговорна. От тях в много голяма степен зависи самочувствието и настроението на най-важния човек на сватбата. Добрите специалисти в тези области освен талант, са вложили и много време и средства.

Очакването на големия ден в повечето булки и техните роднини предизвиква еуфория или притеснение. Поради това, често фризьорите и гримьорите работят под стрес и това не бива да се забравя.

За сватбения сезон 2021г. имаме само една сватба в която няма закъснение заради прическата или грима. Препоръката ми е да попитате има ли плануван друг клиент преди вас. Възможно е и да са повече от един. При това положение предвидете по петнадесетина минути закъснение за всеки.

Трябва да споменем,че причините за закъснение рядко са в самите фризьори или гримьори. Желанието на клиентите им да променят нещо в последния момент е основната причина. Поговорете с избраните от вас професионалисти по темата и се убедете сами.

Закъсненията в деня на сватбата

Пристигането на гостите

Става въпрос за пристигането на приятелите на младоженеца в дома му, на шаферките в дома на булката и пр.

Обикновенно гостите пристигат по-рано. И това не са пътуващите от далече. Просто всеки иска да изпревари другите, заради местата за паркиране. Къде е проблема, ще попитате?

Фото и видеозаснемането на подготовката на булката и младоженеца, са важна част от отразяването на сватбения ден. Това е момента в които фотографа и видеооператора трябва да покажат очакването на младоженците, вълнението на родителите. Време за заснемане на гореизброеното винаги се предвижда при поготовката на графика. По-рано пристигналите гости обаче, съкращават това време. Влизат само да поздравят „за секунда“ и …

Често, особенно при булката ако екипа е един, съкращаването е драстично именно поради подранилите гости и натрупването от десетминутни закъснения.

Пътувания от едно място на друго

Задръствания, сфетофари, места за паркиране, тук едва ли може нещо да Ви изненада. Ако сте направили фейсбук страница на събитието, добавете GPS координати на локациите, а защо не и съвети за паркиране. Това ще е от реална полза на гостите, които не живеят в града Ви.

При подготовка на графика, може да използвате гугъл мапс или Waze които дават доста точни прогнози за необходимото време за пътуване. Все пак имайте в предвид, че цитираните платформи няма как да знаят какъв ще е трафика в деня на сватбата ви. Ако правите графика месеци преди сватбата дабавете малко време и от вас. И още нещо. Колона от десет автомобила се придвижва по-бавно и и е необходимо повече време за паркиране, от един автомобил.

Закъсненията в деня на сватбата

Искам да споделя и едно наблюдение. Всички гости на сватбите шофират неразумно бързо. Да, паркирането. Фото и видео екипа тръгват последни и трябва да са първи при всяко едно придвижване. Тръгват последни, защото трябва да си приберат микрофона от свещенника, да сгънат стативите, да приберат камерите и при това няма как, просто да ги метнат в багажника. Трябва да са първи, за да подготвят техниката за следващото заснемане – стативи, аудиорекордери, осветление, смяна на обективи ако се налага и да посрещнат младоженците. За съжаление, поради незнание или други причини, често толерантноста към фото и видеоекипа от гостите на сватбеното тържество е нулева. Бруталните изпреварвания при придвижванията, никак не са рядкост.

Ритуалите

Толерансите във времето за провеждане на гражданските и църковните ритуали, са малки. Често никакви. Това важи с пълна сила ако има други ритуали преди и/или след вашия. Същото важи и за изнесените ритуали, ако не са фиктивни, разбира се.

Ресторанта

Тук със закъсненията няма проблем. Ако ресторантьорите знаят нещо със сигурност в тези несигурни времена то е, че в графика на сватбения ден няма нищо сигурно.

И след като блеснах с остроумието си, ще споделя с вас, че повечето фотографи и видеоператори си отдъхват като влязат в ресторанта. Не че снимането в ресторанта е лесно. Напротив. Радват се, че вече няма да им се налага да шофират с камера на коленете, която струва повече от колата им, в стил Colin McRae 1995 година. И да ви кажа под секрет – познавам една фотографка с две камери…

И накрая

Да си представим следната ситуация. В деня на сватбата е предвидена фотосесия от един час преди църковния и гражданския ритуали. Час е напълно достатъчно, ако фотосесията е само с младоженците и кумовете. Да предположим, че е предвидено и време придвижване до и от мястото на фотосесията, извън този час. Един час само за фотографа и видеооператора. Да предположим, че придвижванията от място на място са кратки, не повече от петнадесет минути. Четиридесет и пет минути ефективно снимане.

А сега да предположим, че има само три кратки закъснения от по десет минути. Десет минути от грима, десет минути при взимането и пр. Няма как да преместим часа за провеждане на ритуалите. Ами тогава, едонствения вариант е да съкратим фотосесията.

Петнадесет минути фотосесия със смяна на обективи, настроика на техниката и осветление. И да не забравим, помните ли ваденето от колата и згъването и разгъването на ставивите?

Рокля, прическа, грим, костюм, спомени…

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснемане

Речта на кума – началото

Пефектната реч на кума

Края на речта на кума

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света

Най-романтичните сватбени ритуали