Въпроси към вашия сватбен фотограф

Въпроси към вашия сватбен фотограф…

… и видеооператор и нашите отговори на тези въпроси.

Разполагат ли вашите фотоапарати/видеокамери с два слота за карти памет или използвате друг метод за бекъп на място?

Не е първия от всички въпроси към вашия сватбен фотограф, но е много важен. Нашия отговор е да. Темата за бекъп-а е много често коментирана от нас. Статията посветена на темата за бакъп-а е една от най-четените в блога ни. Дори сме направили и едно кратко филмче по темата. Две карти памет във фотоапаратите или видеокамерите е един от най-често срещаните методи за моментален бекъп. Също така и най-сигурния. Наличието на две карти памет е и сигурен белег, че можем да причислим фотоапарата или видеокамерта към „професионалния“ клас.

Има и други методи, разбира се. Използването на външен рекордер за видеокамерите или WiFi функцоналноста на по-новите фото и/или видеокамери за „моменталното“ качване в облак на заснетите файлове е решение, макар и не най-доброто. Външните рекордери почти винаги могат да записват файлове с по-добри параметри от тези в камертата, но изисват допълнителна батерия, коиято свършва в най-неподходящия момент, кабел, допълнителни средства за монтиране върху камерата. Моменталното качване в облак засега позволява малки /JPEG/ файлове, които не търпят по-сериозна обработка. Като цяло този метод по-скоро принадлежи на близкото бъдеще.

Разполагате ли и ще носите ли с вас резервни тела, обективи и видеокамери?

Да, разполагаме всъщност с повече и да, ще носим. Екипа ни обикновенно се състои от един фотограф и двама видеооператори. Виолета, нашия фотограф в 99% от случаите работи с две тела едновременно. Това е за да разполага с повече фокусни дължини, без да се налага да сменя обективи, но си е и солиден бекъп. Тъй като снима с големи и тежки DSLR-и, така и не свикна с новите „безогледалки“, резервните обективи, батерии и пр. са в раницата на Милен, единия видео-оператор, който има способноста винаги да е наоколо.

Видео-операторите са двама и работят с две или три камери, там където е възможно и има време да се разположи и камера на статив.

Най-сигурния бакъп за нас е това, че сме екип. Знаем какво върши другия във даден момент, опитваме да не си пречим и си помагаме ако е необходимо.

Въпроси към вашия сватбен фотограф

Ще е необходимо ли допълнително заплащане за транспорт, освен договоренето?

Не. При нас, транспорт се заплаща само между градове и то ако разстоянието е над 100 колометра, както е по договор. Стойноста на транспорта в рамките на града, както и таксите за паркиране, считаме на несъществени и не се заплащат.

Как точно се начислява оувъртайм, ако просрочим уговореното време?

Един от най-често задаваните въпроси към вашия сватбен фотограф. Оувъртайм се начислява на всеки започнат час. Това обикновенно означава ако са минали по 15 минути или една четвърт от часа.

Въпроси към вашия сватбен фотограф

Колко човека е точно вашия екип и колко куверта ще са ви необходими за ресторанта?

Независимо от големината на екипа необходим за останалата част от сватбения ден, за ресторанта ще са ни необходими три куверта. Фотограф и двема видеооператори, като единия видеооператор, често изпълнява ролята на асистент. Ако е имало нужда от втори фотограф за подготовката на младоженеца и взимането на кумовете, не е необходимо той да присъства и в ресторанта, освен ако младоженците не желаят.

Още въпроси към вашия сватбен фотограф

Колко време ще е необходимо за фотосесията ако е в деня на сватбата?

Отговоре е около час, но един час ефективно снимане. Времето за транспорт и други забавяния, не влизат в този час! Да си кажем честно, всички са уморени след подготовката, взимането ка кумовете и булката, граждански ритуал, църковен ритуал…

Помислете са фотосесия в ден различен от сватбения! Да, по скъпо е. Да трябва да убедите младоженеца да се облече отново. Да изисква време и подготовка а на вас не ви е отново до организация и пр. Но почти всички сватбени снимки, които харесвате са именно от такива фотосесии!

Какъв е оптималния брой на участниците във фотосесията в деня на сватбата?

Младоженците и кумовете за сватби с плътен график. Ако искате да участват и шафери, особенно ако са по-голям брой или има и деца, добре е да предвидите поне два часа.

Чия е отговорността за организирането на общите снимки?

Отговорноста за общите снимки е на младоженците. Да, фотографа ще направи свичко по силите си да организира обща снимка, най-често пред църквата със всички участници на сватбата. Но фотографа и видеооператора в частност, не познават никой друг, освен младоженците. В течение на деня разбираме кои са кумовете, родителите и братя или сестраи и до там. Ако желате обще снимка с някои, освен общите снимки от wellkome drink, кажете на фотографа.

Въпроси към вашия сватбен фотограф

Кога атмосферните условия правят невъзможно заснемането?

Професионалната техника е направена на издържа на всякакви атмосферни условия. Професионалните фотограи и оператори също. Ако вие можете да издържите, значи можем и ние. Високите температури са проблем на някой безогледални фотоапарати, често използвани за видео. Нашите камери са с принудително охлаждане и работят безпроблемно до 50 градуса. Нямат преблеми с праха и дъжда, стига да се вижда през него.

Какъв ще е проблизителния брой на предадените снимки и каква ще е средната дължина на филма?

Снимките около 800, често и доста повече, факторите са много.

Филма може да бъде от 40 минути до над 2 часа. Всичко зависи от вашето желание.

Добре е да имате предвид, че дължината на гражданския ритуал е от десет до петнадесет минути. Църковния, около 20 минути. Подготовката да младоженците общо поне 4 минути. Речта на кума, а понякога и на кумата от 5 до 20 минути, а понякога и повече. Взимането на кумовете, булката, свързаните с това ритуали и хора до 20 минути, често и повече. Половин час за посрещането първия сватбен танц и другите ритуали в ресторанта. Добавате, малко хора и танци от ресторанта…

Ако наистина желаете сватбен филм в американски или европейски стил, с дължина до 20 минути трябва подробно да го обсъдите с оператора. Начина на снимане е съвсем различен и въобще това е тема на друг блогпост.

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснемане