Видове сватби

Видове сватби

Близка до българските традиции

От всички видове сватби безспорно най-често срещаните са тези, взаимствани от традиционната Българска сватба. В нея голяма част от обредите са взети директно от народните ни традиции. Вземането-калесването на кумовете в деня на тържеството от младоженеца. Оркестъра за вземанията и хората в междублоковите пространства, заместват хората пред къщите на младоженена, кумовете ,булката. Вземането или „откупуването“ на булката от бащиният и дом, хвърлянето на късмети и пр. В този тип сватби и има и по-съвременни и модерни ритуали. Най-често игрите в ресторанта.

В миналото

Да си признаем, бягането от традициите и модернизирането им, не ни се получава много. Колкото, нови, модерни и другоизични имена да им дадем те са пуснали корените си в нашето минало. И ако погледнем дори Welkome Drink /Напитка за добре дошли/ веднага можем да разпознаем „даруването“ в традиционната сватба. В не чак толкова далечното ни минало, сватбите са се правили в сезони с малко работа на полето. Новото семейство е трябвало възможно най-бързо да стане част от икономиката на обществото, в което се е намирало. „Даруването“ е била съществена част от тази помощ.

Когато се е вдигала сватба, всички от общността, селото, махалата, са били поканени. Всички са носили храна и са я слагали на общата маса, всички са носили дарове за новото семейство, а мъжете са участвали с труд и материали за изграждане на новият дом. Само музикантите са били “освободени“ от тези задължения. Техният Дар е бил музиката. Първи са идвали при младоженеца и последни са си тръгвали от сватбата. Има много здрава логика в това. Ново семейство, нова къща в селото. Общноста става по-голяма, по-силна икономически. А колкото е по-голяма общноста, толкова живота на всички в нея е по-лек и сигурен.

Традиционна българска сватба

Това е тържество, в което младоженците и техните гости се придържат възможно най-близко до сватбените ритуали на съответния фолклорен регион. Бръсненето на младоженеца, вплитането и наричането на булката. Забулването и разбулването до три пъти. Червеният цвят на булото, народните носии.

Съвременна българска сватба

Най-често провежданата сватба. Споменах за нея по-нагоре. Тя е сложна плетеница от осъвременени български ритуали и някой наскоро „внесени“ от вън. Най-често се провежда по следния начин.

В младоженеца се събират приятели и роднини. Те отиват да вземат кумовете, където има почерпка и с музикален съпровод тръгват за булката. Срещат лека съпротива от роднините на булката. Преодоляват различни препиятсвия и няколко “заключени врати“. В крайна сметка любовта побеждава…

Следват граждански и църковен брак. Възможно е църковният да е преди гражданският, който от своя страна, да е изнесен и проведен в ресторанта. Може да е фиктивен, за пред гостите, а самият граждански брак да е сключен друг ден. Следва почерпка за добре дошли и тържеството в ресторанта. Хубаво е в сватбеният график да се остави време от 1.30ч. за фотосесия в дяня на сватбата.

Налагащи се напоследък видове сватби

Сватбени тържества провеждани изцяло в затворени комплекси. Все по-предпочитаните видове сватби напоследък.

Предимствата са спокойствието, пестенето на време, по-малко задължения в деня на сватбата. Осигурени места за нощувки на гостите. Луксозна обстановка за фотосесията и подготовките на младоженците.

Както става ясно тук всичко се случва на едно място. Без проблеми с паркирането и „…кой ще ни закара от…до…“ Все пак, трябва да проучите дали има възможност за сключване на църковен брак, ако искате да има такъв. По канон той би трябвало да се проведе в храм – домът на бога. Но нашият екип е снимал провеждането му и на открито. В някои комплекси предлагат и такава услуга.

Видове сватби

Малки или нетрадиционни видове сватби

Все по-често предпочитани в предвид нестабилната ситуация в последните години. Това са съвсем “интимни празненства“, както описаха тържеството си едни от скорошните ни младоженци.

Сватбено тържество е в ограничен, много близък кръг от гости. Предимства – без страх от забрани и сменени дати. Неограничен избор на място на провеждане – бар, на плажа или в къща за гости с басейн в двора… Можете да развихрите фантазията си и да реализирате ,, мечтаната сватба“ без всички онези задължителни неща, които “трябва“да се направят.

Видове сватби

Граждански и църковен брак

Пет неща които не знаем за църковния брак

Как да вляза във форма за сватбата си

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света

Най-романтичните сватбени ритуали

Портфолио