4К за сватбено видео

4K за сватбено видео

Да или не? 4К или FullHD?

Директния отговор е – няма никакво значение.

Е как 4К за сватбено видео да не е задължително? Нали 4К вече е стандарт? Наложил се! От години има телевизии които излъчват само в 4К… Дори телефоните вече снимат видео в 4К…

Ще отговоря само с няколко думи – батерия, брой карти памет, автофокус, битрейт, видеокодек, качество на аудиото, обективи, стативи, стедиками, опит…Всъщност никой, или почти никой, не снима сватбено видео в истинска 4К резолюция. Коректно име на формата е UHD или ултра висока резолюция. Ето точните цифри.

  • Full HD значи 1920х1080 пиксела
  • UHD – 3840х2160
  • 4K – 4096х3112

Дори и аз имам две видеокамери на които с лъскави букви пише 4К, но най-високата резолюция в която снимат е UHD. Стига съм се заяждала за няколко пиксела, обаче. Факт е че дори и UHD има четири пъти по-висока резолюция от Full HD. Тоест четири пъти повече детайли. Толкова.

Има много по-важни технически характеристики на дадена видеокамера или на видеофайловете които записва, от резолюцията. Но резолюцията може да бъде много лесно обяснена – четири пъти повече или четири пъти по-голяма, значи четири пъти по добре. Пък и 4К стои много добре като лого, нищо че не винаги е съвсем коректно. Нещо като шампоаните – “…за четири пъти по голям обем…”

Тогава кое е найстина по-важно от 4К резолюцията.

Живота на батерията.

Не че не може, да се снима сватба с камера, чиито батерии трябва да се сменят на половин час. Ама е неудобно някак си. Ще си натъпчите джобовете на чантата с батерии. И батериите струват едни пари ама нищо. Дотук добре. Ще следите да сте с нова батерия за всеки по важен момент. И така става. Но ако апарата ви има ограничение за времето на всеки клип, обикновено до 30 мин а при 4К 20 мин. и тези минути не съвпаднат с останалите минути живот на батерията и колко време беше една чертичка от индикатора на батериите и в кой джоб на чантата слагах изхабените батерии и къде са заредените…Е вече не предпочитате ли камера с 6 часа живот на батерията, без ограничение на времето за заснемане, пък била и само Full HD пред 4К камера с 30 минути живот на батерията?

Две карти памет.

От един и същ производител. Купени по едно и също време. Едната работи 5 години а другата се поврежда на петия ден. Факт. Ами ако камерата или по-скоро фотоапарата записва видео само на едната карта. Или въпросния фотоапарат дори няма слот за втора карта. И няма друг видеооператор  на сватбата? И единствената карта се повреди и файловете не могат да се възстановят? Да пази Господ! Урок номер две – двете карти памет, побеждават 4К-то.

Експозицията.

4К за сватбено видео или правилно експонирания кадър. При сватбенето видеозаснемане бързите промени в условията на снимане са пословични. От малки помещения с изкуствено или смесено осветление директно на юлското слънце. От сянката в парка към невероятния микс от светлинни източници във всяка една църква. И след това от ресторанта с още по-немислим микс луминисцентно, халогенни и диодно осветление плюс някоя свещ, към снимане на заря. Сами разбирате че е несериозно да разчитаме на автоматичните настройки. Ако снимаме за себе си, как да е, но ако ни плащат да заснемем нещо за което няма втори дубъл, трябва да вземем нещата в свои ръце. Буквално.

Бързите и удобни бутони за промяна на експозиционните характеристики, като бленда /ирис/, исо /геин/ и скорост или ъгъл на затвора са по важни от резолюцията или 4К-то. Вградените ND филтри, ако ги има, още повече. С други думи ако кадъра е изгорял до степен да не се разбира какво е заснето на него заради грешната експозиция и 8К да е, все тая.

4К за сватбено видео или точен Фокус.

Тук нещата започват да се усложняват. Автоматичното фокусиране при видеозаснемането към есента на 2020 година почти е застигнало това при фотозаснемането, но не съвсем. Все пак с всяка следваща камера става все по добро.

Има и една малка уловка при голям брой от камерите. Фокуса е перфектен при Full HD но малко куца и залита при 4К. При 4К процесора на камерата трябва да се справи с четири пъти повече информация и не му остава много ресурс да се занимава с разни автофокуси и разпознаване на лица. Е има и модели които се справят ама пък загряват и изключват когато им скимне. Ми тогава ще фокусираме ръчно! Може. Но ръчено фокусиране при видеозаснемане на сватба, само ако сте джедай. Ама вероятно не сте, щото джедаите живеят в една галактика фар фар уей. Значи Full HD с автофокус или 4К с приблизителен фокус. Избора е ваш! Пък и да е леко размазано винаги може да мине за арт…

Разбира се има още много неща по важни от 4К за сватбено видео,

като качество на видеокодека, битрейта, динамиката, ако щете и качеството на аудиото което е поне толкова важно колкото и картината. 4К файловете са четери пъти по големи. Заемат четери пъти повече място. По бавно се свалят. Повечето видеа се гледат на телефони и таблети където 4К-то е без значение. Но както казваше един мъдър човек с козя брадичка, за това като му дойде времето. А ако намесим и броя на кадрите в секунда или с други думи възможността за slow motion никога няма да му дойде времето.

В много случай предпочитам снимането в 4К за сватбено видео.

При работа с гимбъл или слайдер, доли и т.н.т. Възможността за кропване без загуба на качеството или за използване на допълнителна софтуерна стабилизация не са за пренебрегване. Но ако трябва да избирам между камера с много и удобни контроли, две карти, вградени филтри и превърнала се в броудкаст стандарт, особено за заснемане на събития и научно популярни филми, от Антарктида до Сахара, като пътьом е минала през Амазонка, но не снима 4К и най-новата безоглрдалка, която снима 4К при 100 кадъра в секунда и ми се губи в ръцете, познайте.

Ааа …сетихте се коя е камерата, дето е минала през Амазонка, нали?

Сработен фото и видео екип

DSLR или видео камера

5.1 сърунд

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света

Най-романтичните сватбени ритуали

Портфолио