Сватбени ритуали

Сватбени ритуали от цял свят.

Някой от тях са подобни на нашите сватбени ритуали. Други ни се виждат странни а трети направо абсурдни и дори жестоки.

Красиви и романтични.

Младоженците в Китай е добре, да не забравят да премахнат върховете на стрелите си. Буквално! В Китай, бъдещият съпруг, трябва да стреля по булката с лък няколко пъти. След това събира всички стрели с които е успял да уцели бъдещата булка. По време на церемонията, за да гарантира, че любовта им продължава вечно и че повече няма да стреля по други жени, той трябва да счупи стрелите. Какво мисли Купидон по въпроса остава тайна…

Пак в Китай семейството на булката, наема жена, която е голяма късметлиика. Задачата и е да се грижи за булката докато пътува към дома младоженеца. Булката е седнала в красиво декориран стол, носен от четирима мъже. Друга част от свитата на булката е заета да я предпазва от слънцето с чадъри и да хвърля ориз, който е символ на здраве и благоденствие.

И пак далече на изток. В деня на сватбата си японските булки, които празнуват традиционната шинтска церемония, носят бяло от главата до петите. Включително грим, кимоно и качулка, наречена „цунокакуши“. Бялото е символ на моминската невинност. Качулката крие така наречените „рога на ревността“. Те са символ на ревността, която всяка булка изпитва към свекървата си.

И малко по близо да нас.

В нощта преди сватбата италианските младоженеци организират изненада под прозореца на своята булка. „La serenata“ започва с младоженеца и няколко музиканти. След като бъдещата булка чуе серенадата, често към „представлението“ се включват приятели на младоженеца и роднини на булката. Накрая всичко прерасва в един кратък, но съдържателен, предсватбен купон.

В Гърция, нашата южна съседка, кума или „кумпарос“ на гръцки става и негов бръснар. За разлика от много подобни обичаи в южна Европа, включително и у нас, след бръсненето новия му свекър трябва да го нахрани с мед и бадеми.

В Норвегия всяка булка носи богато украсена сребърна или златна тиара, която има малки бижута, висящи навсякъде около нея. Предполага се, че звънят на скъпоценностите, прогонва злите духове.

След като се венчаят, щастливите младоженци във Филипините пускат във въздуха двойка бели гълъби. Птиците са гарант за хармоничен съвместен живот за младоженците. Тази красива традиция, вече е разпространена по целия свят. Включително и в България.

В жест на уважение, двойките в Москва често правят сватбени снимки на паметника на неизвестния войник в близост до Кремъл, след което полагат цветя. Подбна традиция е съществувала и у нас в дните преди 10ти ноември в някой градове.

Сватбени ритуали

Има и още красиви ритуали.

Булчинският букет на булките от Уелс е малко по-различен от останалите. Включва мирта, билка, която символизира любовта. В края на празненството, булката дава стрък от миртата на всяка от шаферките си. Преданието гласи, че ако шаферка засади мирта и тя цъфне, тя ще бъде следващата булка.

В Китай булките по време на церемонията носят елегантна бродирана рокля, наречена традиционна ципао или cheongsam. За тържеството те обикновено се преобличат в ролкя с по-съвременен дизаин. Но преобличанията не свършват до тук. За края на вечерта и танците, булченската рокля се сменя с коктейлна. Която освен всичко останало, е и по-удобна.

Индийките са способни да прекарат часове, за да изрисуват ръцете си, с мехнди, вид боя, направена от къна. Добре направената украса за ръце може да издържи до две седмици.

В Мексико, докато младоженците си разменят обетите, пастора рисува „лазо“ или ласо, направено от мъниста и цветя на раменете им във формата на осмица. Не само „ел лазо“ представлява обединението на двойката, но и формата й прилича на символа за безкрайност. Така брака им ще издържи завинаги.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Сватбени ритуали

Весели и купонджийски сватбени ритуали.

Това е един от руските сватбени ритуали. Новобрачните двойки трябва да отхапят възможно най-голямо парче от един кравай, без да използват ръцете си. За глава на семейството се счита този отхапал по-голямото парче. Всички знаем, за бъргарския ритуал с питата и се досещаме за общия им корен.

В Индия деня на сватбата, в ритуал, наречен „Joota Chupai“, сестрите и братовчедките на булката „крадат“ обувките на младоженеца. За да му ги върнат, искат откуп. И го получават. Младоженеца не може да отиде на сватбата си без обувки, нали.

В Китай има традиция шаферките и шаферите да подлагат младоженеца на изпитания, наречени „игри на сватбени врати“. Преминавайки през тях младоженеца доказва че е достоен за булката. Ако е неспособен да се справи с някое от предизвикателствата, може просто да плати на шаферите, за да премине. Нали за това са приятелите!

В Ирландия, когато булката и младоженецът танцуват, булката не трябва да отделя двата си крака от пода по едно и също време. Фолклора гласи, че ако подскочи, злите феи ще дойдат и ще я отнесат. Това може да затрудни танците, в известна степен …

След като се оженят, на двойките в Германия им се представя един голям дънер и трион. Режейки дънера с триона те показват, че могат да работят заедно при преодоляването на препятствия.

Списъка няма да в пълен без…

Перу. Един от популярните там сватбени ритуали. Елемент от тортата обикновено се състои от панделки, които влизат в един отвор. Не една от панделките е завързан фалшив сватбен пръстен. Всички неомъжени жени могат да участва в „изтеглянето на панделките“, като броя на лентите трябва да е съобразен. Изтеглилата „вярната“ панделка е следващата булка.

В Румъния преди сватбата гостите се уговарят да „отвлекат“ булката на тайно място. Какъв е искания откуп от младоженеца? Няколко бутилки алкохол обикновенно е досатъчно. На някой младоженци обаче, им се налага да изпълняват самостоятелно, любовни песни пред цялата компания.

Сватбени ритуали

В Швеция, когато булката напусне масата, всички дами присъстващи на сватбата са свободни да откраднат целувка от младоженеца. И понеже шведите от край време държат на равнопоставенноста на половете, така че когато младоженецът напусне стаята, всички околни джентълмени са свободни да целуват булката, колкото желаят.

Във френско-говорящите провинции на Канада, на сватбените церемении по-възрастните и неомъжените братя и сестри изпълняват танц, в които всички участници носят, ярко оцветени чорапи. Докато танцуват, гостите хвърлят пари върху тях, които след това отиват при младото семейство.

На някои испански сватби приятелите на младоженеца режат парчета от вратовръзката му, които след това продават на гостите, за да съберат повече пари за младоженците. Същата практика понякога се прилага и за жартиера на булката. Подобна традиция има и в Бразилия, където вратовръзката на младоженеца се продава на търг.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Странни, за нашите разбирания сватбени ритуали.

Искате ли дълъг и щастлив брак? Тогава трябва да балансирате традиционния плосък арменски хляб лаваш на раменете си. Според обичая, когато булката и младоженеца влизат на мястото където ще се провежда сватбеното тържество, обикновено в къщата на младоженеца, разбиват чиния за късмет, след това майката на младоженеца им дава лаваш и мед. Те поставят хляба на раменете си, като го балансират за да отблъснат злото и ядат мед, които символизира щастието. След това, партито наистина започва.

Докато повечето жени, които ще се оженят, преливат от вълнение и очакване, конгоанските булки и младоженци трябва да бъдат много сдържани. През целия си сватбен ден, от церемонията до приема, двамата нямат право да се усмихват. Ако го направят, това би означавало, че не се отнасят сериозно към брака.

Сватбени ритуали

И един от германските сватбени ритуали. Първото домакинско предизвикателство пред младоженците е още на самата сватба. Налага им се да почистват купчини порцеланови чинии и ястията в тях, които техните гости са хвърлили на земята, за да прогонят всякакви зли духове. Урокът на този „Polterabend“ е „Заедно, двойката може да се изправи пред всяко предизвикателство“.

Като домакини на сватбения прием, родителите на гватемалските младоженци могат да правят каквото си поискат, включително да трошат и разхвърлят всякакви неща. Когато младоженците пристигнат, по традиция майката на младоженеца чупи бяла керамична камбана, пълна със ориз и зърна пшеница, за да донесе щастие и успехи на двойката.

Има и още по-странни ритуали

Може ли, да си представите, да сте облечена в бяла сватбено рокля и баща ви да ви плюе? Това се случва в някои части на Кения където живеят племето Масаи. След церемонията, когато булката заминава да живее с новия си съпруг, баща и я наплюва за да не изкушава съдбата, като подкрепя твърде много от младоженците. Сещате ли се за нашенското „…пу пу, да не ти е уроки…“?

В Чехия преди първата брачна нощ на леглото на младоженците, се остава да полежи малко бебе. Така, брака им ще бъде благословен с деца. А след църковния ритуал, гостите ги обсипват с ориз, грах и леща – също за насърчаване на плодовитостта.

В Нигер, на сватбите които се правят в сърцето на пустинята, камилите танцуват. Обучени да извършват ритмични движения, като чуят ударите на барабан, камилите са важен елемент от тържеството. Колкото по-добър е „танца“ на камилата толкова по-хубав ще е живота на младоженците.

Кубински обичай. Всеки мъж, който танцува с булката, трябва да закачи пари на роклята и за да помогне на двойката да плати за сватбата и медения си месец.

Има и още…

Ако ще присъствате на сватба във Венецуела и желаете да разговаряте с младоженците, не чакайте края на тържеството. Те може да са отдавна изчезнали. Добре поличба е младоженците да напуснат незабелязано преди края на партито, без никой да ги „хване“. Късметлия е и госта открил липсата им.

В Русия всеки младоженец трябва да откупи булката си рано сутринта, в деня на сватбата. Откупа може да се състои от подаръци или песни и танци изпълнени от младоженеца. Важно е желанието, защото родителите почти винаги се съгласяват.

В Уелс, всеки кандидат жених, трябва да изработи собственоръчно лъжици от дърво, наречени „любовни лъжици“ и да ги подари на своята любима. Декорациите на лъжиците включват ключове, обозначаващи ключа към сърцето му, и мъниста, символизиращи броя на децата, на които той се надява.

Над всяка индуистка, родена през астрологичния период, когато Марс и Сатурн са под седмия дом, тегне проклятие. Според обичая, когато и да се ожени, я чака ранно овдовяване. Но пък има лесен начин да се премахне проклятието. Просто първо трябва да се омъжи за дърво и след това да се разведе с него. След „развода“ с дървото може „безопасно“ да се ожени със своя любим.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Има и такива ритуали които са направо жестоки за нашите разбирания

Като част от церемонията „Фалака“ в Южна Корея приятелите и семейството на младоженеца го държат, докато други удрят стъпалата му с тояга или сушена риба. Между ударите му задават лесни въпроси, на които трябва да отговаря. Смята се че обичаят освен че спомага за украпване на паметта и ходилата, ще го накара да се замисли преди да реши да кривне нанякъде.

Сватбени ритуали в света има свякакви. Но във Фиджи, кандидат младоженеца трябва да подари на бъдещия си свекър със зъб на кит. Няма ли някакъв друг подходящ подарък?

Младоженци в остров Борнео, стоят заключени и без право да ползват тоалетна в продължение на три дни след сватбеното тържество. Това, по някакъв начин укрепва връзката им…

Другите не са за хора със слаби нерви …

В Монголия за да определят дата на сватбата си младоженците трябва да убият малко пиле като го разрязват държейки ножа заедно. Целта е да намерят пиле със здрав черен дроб, и тогава е възможно да насрочат сватбата си. Ако черния дроб на пилето не е здрав, опитват пак след седмица.

На Маркиските острови от Френска Полинезия, след като сватбата приключи, роднините на булката лягат един до друг, с лице надолу на земята. Булката и младоженецът вървят върху тях.

Булките от областа Туджия в Китай гледат на сълзите и на радостта по съвсем различен начин. Един месец преди сватбата, булката започва да плаче по един час всеки ден. Десет дни по късно към нея се присъединява майка и, а след още десет дни и баба и. Цял месец продължава дружния плач. Смята се, че това е израз на радост, тъй като жените плачат в различни тонове, образуващи красиви акорди и мелодии.

Сватбени ритуали

В Шотландия младоженците се „залавят“ от приятелите си в деня преди сватбата и приятелите им започват да ги „измъчват и унижават“. Покриват ги с пепел или брашно и пера и след това ги развеждат из целия град. Да, изглежда унизително, но се смята, че ритуалът прогонва злите духове.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане