Сватбени поверия и суеверия

За младоженеца

Едно от най-разпространените сватбени поверия и суеверия е, че младоженеца не трябва да вижда булката в сватбената рокля преди сватбата. Не трябва да вижда и самата рокля. Младоженеца и булката не трябва да сe виждат в деня преди сватбата. Всеки спи при родителите си. Младоженеца, когато взима булката трябва да мине през три врати и да се пребори с изпитанията, подготвени му от роднините на булката. Също така трябва да сложи желязна монета /на времето златна или сребърна/ в обувката на булката. Така връзката им ще е здрава и богата.

Интересен обичай е краденето на петела от домът на булката. На времето, когато булката е била взимана от дома и някой близък на младоженеца се е вмъквал в кокошарника и е взимал петела. Символиката в разделянето на кокошките и петела е била, че вече за мъжът има само една жена. Вярвали са и, че по този начин осигуряват верността на младата невеста към съпругът й.

Сватбени поверия и суеверия.

За булката

В деня на сватбата, булката не трябва да носи перли. Перлите са символ на сълзите. Смята се, че това ще и донесе много сълзи в брачният живот. От друга страна е хубаво ако се разплаче в деня на сватбата си. Вярва се, че тя вече е изплакала всички сълзи за в бъдеще. А и се смята, че ако се пролеят сълзи върху булченският воал това ще донесе късмет и щастие на новото семейство.

За да не се зашие късмета на булката, ако нещо се скъса и се наложи да се зашие, то тя трябва да захапе конец между зъбите си. Не трябва и да говори, докато се шие.

След сватбата булката не трябва да се връща в бащиният си дом поне три дни.

Булката трябва да носи нещо на обратно и/или червен конец против уроки.

Ако се срещнат две булки трябва да си разменят нещо. Вярва се, че ако видиш друга булка във сватбеният си ден то ще видиш съпругът си с друга жена.

Ако паяк полази булката в сватбеният и ден това ще и донесе късмет и щастие.

За да е сладък семейният живот, то булката трябва да носи кубче захар цял ден в сватбената си чанта.

Булката трябва да тръгва винаги първо с десният крак, за късмет.

Други сватбени поверия и суеверия

Вярва се че нечетните числа носят щастие. С това поверие се съобразяват и много млади двойки избирайки дата за своят сватбен ден.

Късметчетата, който се хвърлят трябва да са или нечетен брой, или да са колкото са годините на булката.

Преди да седнат младоженците на масата трябва да я обиколят три пъти за щастие.

Докато седят на масата не трябва да се прегърбват, за да избегнат стоварването на проблеми на гърбовете си.

Вярва се, че ако по-малката сестра се омъжи първа, то по-голямата и сестра трябва да танцува боса на сватбата, за да не остане неомъжена.

Сватбени поверия и суеверия.

Какво се прави за късмет и как да се предпазим в сватбеният ден

Сватбени поверия и суеверия, да не са от вчера. Още от дълбока древност са се изпълнявали всевъзможни ритуали с надеждата, че точно те ще донесат благоденствие, щастие и просперитет на новото семейство. Също така са се извършвали и предпазващи действия, за защита от нещастия. Сватбеният букет всъщност е бил от преплетени цветя, лук и чесън, за да предпазват булката от зли сили. Булото също е имало предпазващи сили. Житото и ориза са се хвърляли за късмет и плодородие.

С времето, част от тях са се превърнали в традиции. Други са си останали суеверия. А трети се използват за предсказване на бъдещето. Такива са днешните ритуал с настъпването веднага след подписа и разчупването на питата. И в двата случая се гадае кой ще командва в новото семейство. В менчето, което булката рита, освен разлятата водата, която ще се разлее “за да им върви живота по вода“, има две рози с различен цвят. Според това, коя от тях ще излезе по-напред се гадае за пола на първото дете.

Сватбени поверия и суеверия.

Сватбени поверия и суеверия

Вярва се, че за сватбата роклята на булката трябва да е нова. Ако е стара, то тя трябва да е подарена от щастливо омъжена роднина. Същото важи за пръстена и булото. Смята се, че те вече са донесли щастие и са приели в себе си тази положителна енергия и непременно ще я предадат на новата си собственичка. Сватбената рокля не трябва да се пере до раждането на първото дете.

Булката и младоженеца не трябва да приемат подаръци като ножове в сватбеният си ден. Смята се, че те ще прережат връзката в семейството. Ако някой направи такъв подарък то трябва да се плати за него дребна сума. Така вече, той е покупка, а не подарък. Подобно е и поверието за часовниците. Вярва се, че както ножовете, така и часовниците подарени в сватбеният ден или на годишнина от сватбата носят лош късмет.

След като булката и младоженеца тръгнат от домът на булката, то те не трябва да поглеждат назад.

Трябва да се полее вода пред тях за да им върви в живота. Не трябва да се връщат по същият път, по който са дошли. Трябва през целият ден, при всяка възможност, да се избира нов път. Това се прави за да не се върнат към предишният си начин на живот и да са верни един на друг. Да се подкрепят и да извървят много нови пътища заедно.

Смята се, че ако завали през сватбеният ден това е добра поличба и младото семейство ще е много щастливо. Живота им ще е изпълнен с любов, късмет и разбирателство. Счупеното носи щастие-затова и в началото на празничната вечер се чупят чаши от булката и младоженеца. Колкото повече парчета има толкова по-голям ще е късметът на младото семейство.

По време на църковният брак нищо не трябва да се изпуска. Една от най-лошите поличби е да се изпусне венчалната халка, преди да бъде поставена на пръста.

Сватбени поверия и суеверия. Дали и доколко да се вярва в тях е въпрос на личен избор. Дали да се спазват е въпрос на желание. А ние вярваме искрено само в това, че любовта може да победи лошият късмет. Обичайте се и бъдете щастливи.

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Портфолио сватбена фотография и видеозаснемане