Сватбени късмети

Сватбени късмети – произход и символика

Както в повечето сватбени обичаи и в сватбените късмети има дълбока символика. Целта е късмет, богатство и здраве за новото семейство. В нашите традиции те са изработени от задължителни елементи.

В тях трябва да има бонбон – символ на сладък живот.

Желязна пара – символ на благоденствие и здраве.

Житото, което присъства задължително в късметчето е символ на плодовитостта. Някъде житото е заменено с ориз, или е жито и ориз смесени заедно.

Смята се, че тези късмети ще привлекат здравето, богатството и щастието и в домовете на тези хора, който успеят да си вземат от тях. Броят на късметчетата трябва да е нечетенили да съответства на годините на булката. Вариант е те да са една трета от на броя на гостите на сватбата.

Как да ги направите

Изобщо не е сложно да изработите сватбените си късмети сами.

Материалите, които во трябват са:

  • 5 стотинки.
  • Ориз или жито.
  • Перлички на д-р Йоткер или бонбони “Детска Радост“. 
  • Тюл, който се изрязва в размер приблизително 13 на 13 см.
  • Тънка сатенена панделка. Навремето панделките са били бели, но сега е въпрос на избор.
  • Декоративен еленент за украса-розичка, калинки, мидички.

Можете да се съобразите с темата на сватбата ви.

За закрепването на елемента е най удачно ползването на пистолет с топъл силикон. Изработват се за секунди. Добре е тюла да е два пласта. Слага се стотинката върху нея смесените жито и бонбонки. Събират се крайщата на тюла и се завързва с панделката. Късметите приличат на малка кесийка със съкровища в нея. Можете да го оставите така или да ги украсите с декоративният елемент.

Сватбени късмети, кога и от кой се хвърлят

Традиция е да се хвърлят от кумата след церемонията в ритуалната зала или църквата. Кумата върви след младоженците и хвърля късметите над главите им пред тях. Къде ще хвърляте сватбените късмети е личен избор. Имайте предвид следните особености.

Обикновенно първо се сключва гражданският брак. След сключването му се приемат поздравления от гостите пресъстващи на церемонията. Следва венчанието, което е в точно определен час. Повечето от гостите ви след поздравленията тръгват веднага за църквата.

След сключване на църковният брак, първо излизат гостите ви. Подреждат се пред църквата. Свещенника извежда младоженците последвани от техните кумове и шаферите от храма. Обикновенно това е по-удачният момент за хвърляне на сватбените късмети. За подчертаване тържествеността на момента допринася и празничният звън от църковните камбани.
Често и пред църквата се събират всички присъстващи гости за обща снимка. Също така след църковният брак се пускат белите гълуби от младоженците. Това гарантира присъствието на по-голяма част от гостите ви.

Алтернатива

Ако все пак не сте превърженик на сватбените късмети, а ви харесва идеята да вървите под “дъжд от цветни венчелистчета“ няма нищо по-лесно от това. Нужна е малка предварителна подготовка и хартия. Да, правилно прочетохте-обикновенна цветна хартия. От нея се правят фуниики като тези за слънчоглед. Върте се пълнят с цветни бонбонки, може малко жито и изсушени цветни листенца.

Предварително се раздава по една на по-близките от гостите ви. Те застават от двете страни на входа на обредната зала или църквата. Младоженеца изнася своята вече законна съпруга на ръце. Гостите хвърлят съдържанието от фунииките над главите на младоженците.

Другият вариант са цветните хартиени конфети за рожденни дни. Избора е голям от цветни кръгчета, през сърца, целувки и др.

Още един красив вариант за изнесен ритуал е бенгалският огън с дълга дръжка.

След сключването на гражданският брак на открито, младоженците минават по средата на гостите си, които държът високо над главите им запален бенгалски огън. Безспорно изглежда красиво. Но трябва да се съобразите с всички правила за безопасност.

Ако се колебаете още дали да имате сватбени късмети? Къде и кога да се хвърлят? На традицията ли да заложите или на новостите? Запомнете, че това е вашият празник и вие решавате как ще се проведе. А ние ви желаем незабравима сватба.

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснема

Сватбен букет