Сватбена фотография и видеозаснемане

Сватбена фотография и видеозаснемане – приятна работа която може да върши почти всеки или трудна професия която изисква сериозна подготовка.

Сватбена фотография и видеозаснемане изглежда като най-хубавата професия на света.

За сватбения фотограф или видеооператор винаги е празник. Той е част от най-хубавите дни в живота на много хора. Споделя техните емоции. Запечатва ги и едвали не, става част от семейството на младоженците. Нерядко се сприятелява наистина с двойките и става част от следващите им празници – кръщенета, рожденни дни и ако е работил и достатъчно дълго и абитуриентски празници а защо не и сватбите на децата. Винаги е сред празнуващи и благоразположени хора. Ползва се с уважение от всички празнуващи. С няколко думи – вечен празник. Не бива да забраваме и основния мотив на повечето, да кажем новопостъпили, в тази професия – парите които се печелят. Само, че не е ли твърде хубаво за да е истина?

сватбен фотограф

Гледната точка на сватбения фотограф или видеооператор.

Това не е работа само за уикенда, макар че има хора, които я практикуват по този начин. Сватбен фотограф или видеооператор е професия която се работи двадесет и четери часа в деннонощието и седем дни в седмицата. И това важи с пълна сила за сватбения сезон. Заснемането на самата сватба е само върха на айсберга. Всичко започва в подготоваката за самото заснемане която, обикновенно се извършва в деня преди сватбата. Сериозните фотографи работят с минимум две, често и повече, тела /фотоапарати/. Всеки от тях с по две карти памет няколко батерии и обективи. Всичко това трябва да се провери, форматира, зареди и подреди в колата. Следва и проверка подготовка и на всички необходими аксесоари, светкавици, софтбосове, аудиорекордери, стойки кабели и пр. Запаметяването в GPS-а на всички локации. Така че “…грабвам фотоапарата или видеокамерата и отивам да снимам сватба…” не е най – коректното словосъчетание.

Невинаги но доста често заснемането на самата сватба ,освен всичко останало, си е и сериозно физическо изпитание. Дванадесет, понякога и повече, часа на крак с техника която не е лека, под постоянно напражение може да е доста изтощително. Добрата физическа подготовка въобще не е за пранебрегване в случая. Следва обработката на снимките. Един фотограф прави средно по две хиляди сминки на сватба от които две трети достигат до младоженците в обаработен вариант. Разбира се това не е норма, винаги има изключения. Обработката на една сватба отнема минимум седмица пред скъпия компютър с още по скъпия монитор. Ами ако сватбите са две на седмица?..

Gear Acquisition Syndrome

И казано с усмивка, всички фотографи страдат от така наречения “Gear Acquisition Syndrome”, или желанието непременно да притежаваш най-добрата техника в областа в която работиш. А това струва доста. И не се лекува.

Добрите сватбени фотографи трябва да са родени психолози.

Да разбират от половин дума, дали наелата ги двойка, се нуждае от съвети в позирането или просто искат всичко да се случва непринудено. Добрия сватбен фотограф и видеооператор трябва да е незабелижим за гостите и невидим за камерите на колегите. И най-важното за сватбения фотограф – да е добър фотограф. Усета за композиция, разбирането на светлината се научават. Усещането на момента не се учи. Работата с техниката, познаването на ритуалите и обичаите са неща които се научават единствено с практиката.

Сватбената фотография и видеография е чудесна професия. Но не е лесна. Труд и постоянство, са ни учили в училище. И малко талант, ще добавим ние.

Сватбена фотография и видеозаснемане

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане