Сватбената фотография и отражателите

Сватбената фотография и отражателите. До колко са полезни и използваеми отражателите в сватбената фотография? Къде могат да се използват? До каква степен променят крайният резултат?

Какво точно са фотографските и видео рефлектори /отражатели/ можете да прочетете тук.

И ако вече сте се запознали с видовете и начина на използване на рефлекторите, сега ще разгледам плюсовете и минусите при работа с тях.

Рефлектор VS Светкавица.

Да се абстрахираме от факта, че светкавицата възпроизвежда светлина, а с отражателите работят само с налична такава. Все пак и двете се използват в донякъде идентични ситуации. А най-хубавото от всичко е, че могат да се комбинират. Другият плюс е, че ръчна импулсна светкавица по никакъв начин не би помогнала при видеозаснемането, докато отражателя може да “спаси“ видеоператора в някои ситуации.

Ще пиша предимно от гледната точка, на работещият сам фотограф. Тоест, няма втори колега за друга гледна точка, по-различни кадри или направо да “спасява ситуацията“. Друго си е да си имате гръб и да споделите отговорността с колега… Да се върнем на работата на терен. Времето играе важна роля при сватбеното заснемане. Особенно когато сте решили да работите с допълнително осветление.

Отражателите са леки и се пренасят лесно

Разгъват се и се сгъват за секунди. Виждате веднага, как се променя светлината върху обекта към който е насочена. Може да я насочите прецизно, без да губите време в експерименти. Друго предимство е сянката, която можете да направите с по-голям отражател. Когато обекта ви не е пряко осветен, няма дълбоки сенки.

И най-важното, не се налага да променяте настройките. Вадите, разгъвате, насочвате под точният ъгъл и снимате. Естествено снимате вие, а асистента ви го вади и държи и тнт… Но не се нуждаете от някакви предварителни знания или опит, освен базовите за фотоапарата, за да работите с рефлектор.

Недостатък. Вече споненахме основния – разчитате само на наличната моментна светлина. Можете да работите само на осветени места. Или ако имате допълнителен источник на светлина.

Сватбената фотография и отражателите

Има много популярни и успешни схеми за работа с рефлектор и ръчна светкавица.

Нужни са ви знания и опит за работа със светкавица и не забравяйте да коригирате компенсацията на TTL на светкавицата ви, ако го ползвате. Все пак меренето се извършва преди подаването на същинският импулс, а светлината отразена от рефлектора не влиза в сметката на “умната система“ или TTL-a.

Вятърът е един от основните проблеми при работата с отражател. Буквално, ако е с по-голям размер, се превръща в корабно платно. Другият недостатък е насочената постоянна светлина в лицата на вашите обекти, която ги кара да се мръщят и присвиват очи.

Ако искате да работите с отражател в тесни пространства и много хора, то размера е от решаващо значение. Или най-добре в тези условия въобще забравете, че го носите с вас.

И все пак писах, че ще правя сравнение между отражател и ръчна светкавица. С предимствата и недостатъците на ръчните светкавици може да се запознаете тук.

Портфолио фото и видеозаснемане