Реч за граждански ритуал

Реч за граждански ритуал. Сключването на граждански брак е доброволен съюз, сключен по взаимно съгласие, дадено пред длъжностното лице по гражданското състояние. Подробности за провеждането на гражданския брак.

В самата церемония има задължителни елементи и затова и речите произнесени от обредните служители са сходни. В тази статия ще разгледаме едни от най-често използваните варианти. В ритуала има няколко задължителни елемента и няколко пожелателни. Редът и броя на елементите се определя от служебното лице. И като добавим елемента на индивидуален подход на водещият на ритуала, то няма съвсем еднакви ритуали. Като цяло протича по следният начин.

Началото

Речта може да започне с представянето и въвеждането на шаферите, кумовете, младоженеца и булката, съпроводена обикновенно от нейният баща.

Драги гости, скъпи родители за мен е чест да ви представя, най-младите, най-красивите и най-развълнуваните днес на това тържество. Моля с бурни аплодисменти посрещнете шаферките и шаферите… А сега вашите аплодисменти са за тези, които приеха да са опора и съвест на младото семейство. Моля посрещнете кумовете. Време е да ви представя и един от главните виновници за това щастливо събитие. Посрещнете младоженеца. Моля най-силните аплодисменти да са за най-щастливата жена днес. Посрещнете булката съпроводена от своя баща.

Речта за сключване на гражданският брак може да започне и с встъпителни думи за любовта

Откъс от стихотворение или куплет от песен. След това продължава:

Драги гости, скъпи родители, мили младоженци, за мен е чест да ви приветствам с добре дошли на този красив празник! Днес сме се събрали за да отпразнуваме любовта! Бракът е съюз между двама души пожелали да свържат и споделят живота си завинаги. Решили да приминат и през радостните и през тъжните моменти заедно, хванати ръка за ръка.

Скъпи младоженци, ще е нужно време да разберете разликата между преплетени ръце и оковани души. Ще е нужно време да прозрете, че целувките не подпечатват договори, а подаръците не значат обещания. Дарявайте сърцата си един на друг, всеки ден! Казвайте си по-често “Обичам те“ Пазете голямата си любов, топлината на чувствата и пламъка на страстта! Мечтайте един за друг! Ценете моментите, в които сте заедно, дръжте се за ръце, подкрепяйте се и си помагайте!

Уважаеми младоженци вие сте изявили желание да сключите граждански брак. За да бъде сключен вашият съюз е необходимо пред мен да потвърдите устно вашето желание.

Речта за граждански ритуал, може да продължи и направо

Името на булката

…съгласна ли сте да сключите граждански брак с… името на младоженеца – съгласен ли сте да сключите граждански брак с…-младоженците потвърждават устно своето съгласие. Скъпи кумове, вие сигурни ли сте, че те са тук по свой избор и желание? В изпълнение на вашето желание е съставен граждански акт и ще помоля вас и вашите свидетели да го подпишат. Моля да заповяда първо булката.

След нея подпис полага младоженеца, кумата и кумът.

Или малко по-романтично

Името на булката –

…съгласна ли сте да сключите граждански брак с… да го обичате, да сте му радост и упора в бъдещият ви съвместен живот, да пазите и сбъдвате мечтите му?

Името на младоженеца –

…съгласен ли сте да сключите граждански брак с… и приемате ли да пазите уважавате и обичате тази, която днес поверява в ръцете ви своето сърце живот и надежди?

Съгласно закона и обичая от името на кмета на съответната община / или с властта дадена ми от кмета на съответъната община / обявявам гражданският брак между /имената на младоженците/ за сключен. Можете да целунете булката!

Ако сте решили да се настъпвате, момента е след или по време на подписването.

Ако някога сте се питали откъде произлиза обичаят за целувката

Ако днес е прието, че е достатъчно да потвърдим една договорка /сделка/ със стискане на ръцете, то в Рим физическото потвърждение на сключване на договор е било с целувка. А ако решим да сме малко по-романтични, то тя символизира съединяването ви в едно и началото на съвместният ви живот.

Реч за граждански ритуал – пожелания

Днес е първият Ви семеен празник! Тържество на любовта!

Честит да е пътят по който ще вървите, благословен да е домът Ви, който ще градите заедно! Никога не спирайте да търсите ръцете и очите на вашата половинка. Вие днес станахте едно цяло! Днес се обричате да пазите любовта помежду си, да изградите здраво и щастливо семейство! Здрави и умни да са децата, които ще създадете, отгледате и възпитате заедно!

Уважаемо семейство днес положихте началото на съвместния си живот. Днес вие събрахте две съдби в едно, две сърца в едно. Днес е рожденният ден на вашето семейство…

Уважаемо семейство от този ден нататък пътят ви е един. Нека той е изпълнен със взаимност и уважение. Обичайте се, почитайте се, подкрепяйте се! Нека любовта ви от този ден се съхрани и ви съпътства цял живот!

Брачните халки

Уважаеми младоженци, пръстен се дава за обич! Пръстен се дава за вярност! Нека както пръстенът няма начало и край така и вашатя любов да е безкрайна. Или сватбените халки са затворена окръжност и са символ на вечността. Символ, който ще напомня за обещанията, които си давате. Носете ги винаги на ръцете си така както винаги ще носите любимият в сърцето си! Ще Ви помоля да се обърнете един към друг. Пръстените се подават от служебното лице или от кумата. Моля кумата да подаде сватбените халки. В този момент служебното лице може да ви накара да повтаряте обети след нея, докато си слагате пръстените.

заснемане на сватби

Обети за сключване на граждански брак

Аз – името – обещавам да те обичам, подкрепям, уважавам и закрилям в добро и лошо в здраве и болест докато смъртта ни раздели. Или Обичам те сега, ще те обичам и след време. Взимам теб за свой законен съпруг/съпруга. Обещавам да те обичам и почитам в радост и мъка в бедност и богатство.

Ако сте си измислили сами обети и държите да ги кажете го обсъдете предварително със служебното лице!

Реч за граждански ритуал

Поздрав към родителите:

Скъпи родители днес вашето семейство се увеличи с един човек. Приемете я с отворени обятия. Помагаите им и им придайте мъдростта и опита трупани с годините!

Поздрав към кумовете:

Скъпи кумове, вие сте законни свидетели на този брак. Бъдете и за напред подкрепа за младото семейство, бъдете добри приятели и съветници. Уважаеми кумове, честито кумство!

Наздравицата

Мило семейство във вашият съвместен живот, ще имате поводи за много семейни наздравици, но в днешният ден е първата. Ще помоля кумът да подаде чашите на младоженците. Нека тази глътка вино топли душите Ви до дълбоки старини. Наздраве и до дъно! Или Наздраве и Горчиво!

Разчупването на сватбената пита и хлябът като символ на благополучие.

Скъпо семейство, сега ще ви поканя да застанете с гръб един към друг и ви желая от цялото си сърце това да е последният път в живота ви, в който си обръщате гръб. Хванете здраво сватбената пита вдигнете я високо над главите си и я разчупете. По голямата половина е на… Аплодисменти за…

Още пожелания към младоженците

В днешният ден любовта ви доведе тук пред мен и вие дадохте обет за вярност. Уважаеми младоженци смисълът на живота се състои в това да откриеш този който да обикнеш и да бъдеш обичан. Винаги бъдете честни и устремени един към друг. Бракът е низ от щастливи и тъжни моменти. Продължавайте да споделяте, да се вдъхновявате и се учите един от друг. Посрещнере годините пред вас с много любов и разбирателство. Любовта дарява живот и дано съвместният ви път е огласен от много детски смях.

Скъпо младо семейство, знам, че любовта ви е събрала и от все сърце ви пожелавам винаги да бъде с вас! По традиция първият семеен документ се дава на жената, като пазителка на семейното огнище, дом и щастие. В този момент се подава акта за сключен граждански брак на булката.

Мило семейство, желая ви семейно щастие и любовта ви никога де не изстива! Споделяйте си всичко, което искате да си кажете! Уважавайте се, вярвайте си и се обичайте! И запомнете живота не се измерва с богатства и пари, нито с броят на вдишванията които правите,а с мигове ( като днешния ден ), които спират дъха Ви!

Бъдете истински и щастливи!

Ако имате нужда от още вдъхновение за речта за сключване на гражданският брак можете да хвърлите и едно око на Молитва на Дон Мигел Руис.

Портфолио фото и видеозаснемане