Отражатели във фотографията

Отражатели във фотографията или рефлектори, наречени още и бленди. Какво представляват и какви видове са. Кога са полезни и как се работи с тях.

Отражатели във фотографията. Както се разбира от името, това е светлинен модификатор, който служи за отразяване и моделиране на светлината.

Има различни по големина и форма отражатели. Започват от 30 см. до колосални размери, използвани в кино индустрията. Най-предпочитани от фотографите са кръг с размер приблизително 110-150см. или да кажем заоблен правоъгълник с размери 150 на 200 см. Има и триъгълни. Ако сте чели други мой статии вече сте на ясно, че размера има значение! При отражателите колкото е по-голям размера, толкова по-мека и равномерна е отразената светлина. Тя рефлектира в него и се отразява. Той-може да промени температурата качеството посоката и силата на наличната светлина.

Отражателите могат да се използват както на закрито така и на открито. С тях може да се контролира донякаде естествената светлина. Може да се използват и с допълнителни светлинни източници – светкавици или моноблокове. Могат да се монтират на стойки или да се разчита на човешкият фактор-асистента.

Рефлекторите са преносими и лесно сгъваеми плоскости от ситетичен плат. Най-често са комбинирани. Тоест имате сребърна и златна отражателна повърхност. Бяла и черна. Черната служи за блокиране на светлината. Бялата пропуска светлината през себе си, като отразява и част от нея. Светлината става мека и дифузна.

Сребърната и златната са абсолютно рефлектиращи плоскости. При тях светлината е по-силна, рязка и твърда сравнено с бялата.Те променят донякъде цвета на светлината. Златното я затопля в жълто-оранжевата гама. А сребърното я изстудява. Ако снимате по време на залеза и искате да използвате отразената светлина от слънцето и не искате лицата на моделите да са оранжеви, то използвате свебърната повърхност.

Не само размера на отражателя е важен

Разстоянието от обекта, който се осветява също има значение за качеството на светлината. Формата на рефлектора също. Но тя е по-важна за по-близките портрети. Съгласете се, че отразени триъгълници в зениците на модела ви ще седят леко неестествено. Освен ако това не е нарочно търсен ефект.

Силата на отразената-рефлектиращата светлина, няма как да е по-голяма от източника. Тоест, те не засилват количеството светлина. Дори ако използвате бялата повърхност част от светлината минава през нея и се отразява само процент от тази на първоисточника. Ако първоначалната светлина е постоянна, то и рефлекторите ще я отразяват постоянно. Например дневната слънчева светлина. Ако използвате светкавици за първоисточник то и отразената светлина, ще е на импулси.

Отражатели във фотографията – предназначение

Едва ли има човек, който да не си е играл със огледало и правил слънчеви зайчета. Принципа на използването на рефлектора е същият. Само, че зайчето е по-мащабно. Улавяте наличната светлина и я пренасочвате към обекта, който снимате.
С отражателите могат да се изравняват сенките по лицата например, когато имате ярка светлина падаща отгоре. Може да се запълва и осветява тъмната страна на обекта, ако светлината идва само от едната страна. С други думи да се използват за запълващо и моделиращо осветление. Полезни когато снимате в контра. Както и една тяхна доста пренебрегвана функция във фотографията, но ценена във видеозаснемането. Те могат да блокират светлината и да оставят обекта в сянка.

До колко е уместно и полезно използването на отражатели във сватбеното фотозаснемане можете да прочетете в следващата статия.

Портфолио фото и видеозаснемане