Обща Снимка

Обща Снимка

Обща снимка се нарича всяка снимка с повече от двама, но специално в сватбената фотография се има в предвид снимката на всички учасници в сватбеното тържество. Нищо по-лесно от това, нали. Намираме подходящо място, събираме всички участници, щрак и готово. Да ама не, както казваше бай Петко Бочаров.

Мястото

Ако сватбата се провежда в затворен комплекс мястото обикновено не е проблем. Но в градска среда, често е трудно да се намери място което да отговаря на поне част от слените условия:

  • Достатъчна площ
  • Добър или поне поносим бекраунд
  • Да има възможност, хората да застанат на поне две нива, ако сватбата е с много участници – стълби
  • По възможност сянка – никой не се харесва примижал срещу слънцето
  • Достатъчно разстояние за фотографа

Мястото за фотографа е важно, за да може да не се използва широкоъгълен обектив. Широкоъгълните обективи са важна част от „арсенала“ на повечето сватбени фотографи. Но изкривяванията в края на кадъра в случая са нежелателни.

Времето

Преди или след гражданския или църковния ритуал са, може би, най-подходящите моменти. Добре е, ако младоженците наистина държат на общата снимка, да предупредят гостите си, за времето и мястото на което е предвидена. Това може, дори да бъде отбелязано и в поканите.

Времето за подреждането за самия кадър, също трябва да се вземе под внимание. Възрастните хора, семействата с малки деца – досещате се как е.

Тук трябва да се съобразим и с една типична черта от българина. Обича да бъде поканен. По-няколко пъти. Или както казват старите хора – „първо се назландисваш и чак тогава кандисваш“ – примери, дори и в сватбените ни обичаи, колкото щеш. Вашия фотограф, най-вероятно ще покани хората за обща снимка, но едва ли ще повтори поканата си към нежелаещите. Причината е, че не познава добре гостите и едва ли ще има време да гадае за причинита за отказа.

Обща Снимка

Най-важното за всяка обща снимка

Хората мигат средно от 15 до 20 пъти в минута, интересно е, че жените дори по-често. Ако обща снимка наричме всеки кадър с трима до, да кажем 300, човека, вероятноста да има мигнал е доста голяма. Как се справя фотографа ли? Много кадри и фотошоп. Но трябва да има време да ги направи. Поне няколко минути търпение от страна на всички участници в снимката. Предполагам, вече се досещате защо на снимките от далечното минало всички хора изглеждат някак странно облещени? Тогава фотографите, поради липса на фотошоп, не са спирали да повтарят – „…-не мигайте и не дишайте, моля…“

Роднини с телефон

Ще сме честни, на всяка сватба присъстват ентусиасти, желаещи да направят “кадъра на живота си“. Ако наблюдавате отстрани, е много забавно, стига да не сте в ролята на официалния фотограф. Основният проблем, не е толкова несъобразяването и преченето. Ентусиастите, все пак, обикновенно притежават чувство за мярка. Проблема е, че на общите снимки, хората ще гледат във различни посоки. От следващата снимка се вижда, колко от гостите гледат в правилната посока.

И сега малко за останалите общи снимки. Досещате се кои – младоженците с родителите на булката, с бабата и дядото и пр. Както казах, фотографа вероятно не познава голяма част от гостите Ви. Рабира се ще запомни кумовете и родителите. Човек просто не може да запомня много лица наведнъж. Затова ако много държите на конкретна снимка с някой, поемете инициативата. По време на wellcome drink, вероятно ще имате малки групови снимки с повечето гости, но не разчитайте само на тях.

И се забавлявайте!

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света

Най-романтичните сватбени ритуали

Портфолио