Най-странните сватбени ритуали

Най-странните сватбени ритуали по света.

Дори и най-странните сватбени ритуали имат за цел да осигурят благоденствие и щастие. Някой са свързани и с подготовката на бъдещите съпрузи за съвместният живот. Това което е нормално за едни народи много често среща неодобрение или противоречия в разбиранията за други. Понякога просто е странно. Най-вероятно и ритуалното бръснене на младоженеца или краденето на петела, би било странно за други народи. Други традиции се възприемат лесно и навлизат дълбоко в начина на провеждане на сватбените церемонии по света. Такива са разменянето на брачните халки и чупене на нещо за късмет.

Най-странните сватбени ритуали

Традиционно у нас се чупят сватбени чаши.

Не точно така изглеждат нещата в Германия. В деня преди сватбата приятелите и гостите се събират пред домът на булката или младоженеща. Там чупят всякакви стъклени и порцеланови предмети. Вярва се, че това ще донесе късмет и щастие на бъдещото семейство. Много често и за ужас на съседите това чупене на чаши, чинии, и др е придружено с музикален съпровод. “ Колкото парчета толкова мом…. късмет“ Традицията се нарича Polterabend.

Отново за късмет, но този път в Испания и Италия шаферите нарязват вратовръзката на младоженеца. Продават парчетата на гостите като се вярва, че всяко парче, ще донесе много щастие на притежателя си. В Англия пък на сватбата се кани коминочистач, който трябва да целуне бузата на булката и да докосне ръката на младоженеца. Защо се вярва, че коминочистачите носят щастие? При езда конят на английският крал Джордж втори бил подплашен. Спасява го коминочистач, който успява да хване и успокой изплашеното животно. За благодарност краля издава декрет, според който всички коминочистачи носят щастие и късмет.

В Дания по време на сватбата и булката и младоженеца трябва да избягат, но по различно време. Неомъжените младежи и девойки се визползват от отсъствието на единият младоженец. Те трябва да целуват този, който е там в момента. Това се прави естествено за късмет и за да могат и те да се оженят скоро. В Мавритания вярват, че колкото е по-пълна жената то толкова повече щастие, богатство и просперитет ще донесе тя на семейството си. Затова и когато момичетата пораснат достатъчно минават на специална диета, за да предобият подходящ и премамлив вид за бъдещите обожатели.

Най-странните сватбени ритуали

В Индонезия на остров Борнео три дни след сватбата младоженците трябва да си седят в къщи.

Но те не трябва и да ходят през това време и до тоалетната.

Има човек, който да следи за спазването на обичая, като и той определя колко храна и течности трябва да консумират за този период. Смята се, че ако традицията се наръши то лошият късмет ще се настани трайно в домът на новото семейство. Лошият късмет тък е свързан със развод, безплодие или дори и със смърт.

Един от най-странните сватбени ритуали се практикува и до днес в Конго. Там вярват, че по време на сватбата нито булката и младоженеца, нито техните гости могат да се усмихват. Според тях и най-беглата усмивка би довела до лош късмет и бъдещи нещастия в семейството.

Най-странните сватбени ритуали

На остров Мавриций след края на ритуала, роднините на булката лягат на земята. Младоженците както са обути трябва да се разходят по гърбовете им. Този ритуал се счита за знак на пълно доверие и единство във семейството.

Във Франция пък щастливото младо семейство прекарва първата брачна нощ под невероятния щум създаден от близки, приятели и “оцелелите“ от купона сватбари. Те викат надуват свирки и блъскат разни предмети един в друг.

Един най-странните сватбени ритуали Ритуали имат в едно племе от Руанда.

В продължение на една седмица булката всяка вечер трябва да бие супруга си. В нощите след побоя той трябва да пренощъва във родителите си. След преминаването на това първо следбрачно изпитание тои е в правото си да прекара първата брачна нощ с жена си.

В Южна Корея преди сватбата, стъпалата на младоженеца се бият със пръчки или с мъртва риба. С това се изпитва силата и търпението на младоженеца и се подготвя за трудностите по бъдещият сивместен живот. А и вярват, че по този начин го подготвят за първата брачна нощ. Традицията се изпълнява от мъже, който най-често са му приятели.

В Андалусия, за да докаже своята любов и зрялост бъдещият младоженец трябва да скочи от скала и то с главата надолу. За щастие скача във вода. Колкото по-от високо скочи толкова по-силни чувства демонстрира пред своята избранница.

Най-странните сватбени ритуали обаче, може би са в Шотландия и северна Ирландия. Там младоженците трябва да се ,,очернят“. За да докажат, че са готови да преминат през всичко в бъдещият си съвместен живот с търпение и достойнство. Техните роднини и приятели ги поливат с всякакви неща- кал, яйца, посипват ги с мръсотия или с брашно. Могат да използват всичко, което им хрумне.

В Индия имат обичай децата да се омъжват по реда на възрастта. За да прескочат това правило понякога по-големите деца са принудени да се оженят за дърво. Там също има и бракове с животни. Това не се прави за да се заобиколят законите, а за да се привлече късмет. Там на някой места е позволено мъжете да сключат брак повече от един път.

Най-странните сватбени ритуали

В Китай плаченето е задължително.

В домът на булката един месец преди церимонията жените трябва да плачат по един час на вечер. Вярва се, че така се прогонват злите и завистливи сили. Също е прието, че наличието на сълзи преди брака гарантира бъдещ живот без семейни сътресения, конфликти и сълзи.

Всички сте чували или чели за традицията във Франция да се пие шампанско от елегантна дамска обувка. Определено там имат една много странна сватбена традиция. Съд с формата на тоалетна чиния се пълни с течен шоколад или шампанско. Съдържанието му трябва да бъде изядено и изпито от булката и младоженеца. Но ритуала от който произлиза е бил, че след сватбата неизядената храна и неизпитите питиета са се пълнели в тоалетна чиния. Булката и младоженеца са се затваряли и са се пускали да излязат когато съдуржанието било изядено. Вярвало се е, че това ще им даде сили за първата брачна нощ.

За щастие повечето от тези сватбени традиции и ритуали не се прилагат или са се видоизменили с времето. Като обичаят във Франция.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане