Най-романтичните сватбени ритуали

Най-романтичните сватбени ритуали

 Един от най-романтичните сватбени ритуали води началото си от древността.

Размяната на сватбени халки е позната още от Древен Египет. Там вярвали, че вената започваща от левият безименен пръст стига до сърцето и че през нея, преминават чувствата. Смятали, че поставяйки пръстен на този пръст заключват чувствата и това им гарантира вярност. Пръстените първоначално са били изработвани от тръстика и коноп. По-късно материалите стават по-разнообразни. Колкото по-скъп е бил материала толкова по-силна е била любовта. Стойността на даденият пръстен демонстрирал богатството на даващият. 

 Пръстени са си разменяли и древните римляни. Tе легализирали брака по този начин. Били са изработени от метал. 

В християнските обреди около II век от нашата ера започват да се разменят брачни халки. Има легенда, според която Йосив е дал пръстен на Мария в знак на обичта си. Пръстенът бил с аметист. Смята се, че това е началото на традицията за камъните върху годежната халка. По-късно църквата заклеймява пръстените със скъпи скъпоценни камъни. Така сватбените халки стават по-опростени. Тогава именно пръстените стават две категории- Годежни пръстени и Брачни халки. Брачната халка става символ на обединението на сърцата.

Пръстените и халките винаги са имали силно значение за хората.

Пръстените се считат за символ на властта, както короните. Преписвани са им и магически сили. Има пръстени предавани от поколение на поколение и считани за закрилници на родът.

Днес без брачни халки не може да се извърши, нито църковният ритуал, нито гражданският. Брачните халки са кръгли и безкрайни, каквато трябва да е любовта и уважението на новото семейство. Еднаквостта им показва единство и пълна отдаденост към любимият човек. Съществува поверие, че брачните халки не трябва да се дават на други хора да ги мерят. А ако това стане то ще ви донесе проблеми в съвместният живот. А ако брачната халка се загуби, то ви грози раздяла. 

За да е още по-романтичен ритуала с размяната на брачните жалки то те се гравират от вътрешната страна с името на партньора. Така вашата половинка ще е вечно с вас.

Интересен ритуал има в Чили, където не само булката получава и носи годежен пръстен. Такъв получава и бъдещият младоженец. Това е знак пред обществото, че той вече не е свободен.

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Ритуалните сватбени чаши.

Във Франция се отпива от една чаша с две дръжки. Това е специален сватбен бокал. Младоженците го хващат и отпиват едновременно. 

При нас често младоженците се объркват колко и къде трябва да носят обредни чаши. В църковният ритуал се отпиват глътки червено вино. То символизира Христовата кръв. Там се използва един Бокал, и най-често е от самата църква. При подписването на гражданският брак се носят ритуални чаши и шампанско. Ако сте в зала, те ще бъдят налети предварително от служебното лице. Ако сте на открито, кумът или кумата ще отворят шампанското и ще Ви поднесат чашите. Ръцете на младоженците трябва да са преплетени в едно. Поверието е, че трябва да се изпие съдържанието им до дъно. Колкото по-малко капки останат по чашите, толкова по-малко сълзи ще има в живота на младоженците.

Чашите са две, но понякога се завързват с панделка. С нея чашите са свързани в едно цяло, както и вие се обединявате в едно семейство. Тези чаши се запазват и могат да се ползват на годишнините от сватбата. Подобна е и съдбата на свещите от църквата. Смята се, че е добре да се запалват на годишнините за да поддържат огъня, светлината и топлината в семейството. 

Другите чаши /обикновенни със столче/ се използват при влизането в ресторанта. Това е по време на ритуала със захранването на младоженците и наздравицата с кумовете. Тогава кумът казва и първото ‘’Горчиво’’ на новото семейство. Тези чаши се хвърлят и се чупят, тъй като се смята, че счупеното носи късмет. За да няма опасност от порязване, чашите могат да се сложат в елегантно пакетче от органза.

Най-романтичните сватбени ритуали

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Сред най-романтичните сватбени ритуали почетно място заема и сватбената торта.

Ритуала води началото си от римско време. Тогава обаче е използван сладък хляб, подреден на етажи. Дори се е гадаело с него. Вярвали са, че който спи с парче от него под възглавницата си ще сънува бъдещият си партньор. Друга традиция е била да се слагат различни дребни подаръци-талисмани във всяко парче. Така всеки гост гадаел по тях какво му предстои. Котвата, символизирала приключение. Детелината, късмет. Пръстена предстоящо обвързвне. Цветето, нова любов итнт. Постепенно хлябът бил заменен от торта. Като през викторианската епоха. торта с глазура била символ на метериално благополучие. Самата торта била лукс, защото финната бяла захар била изключително скъпа.

Романтична традиция е съвместното разрязване на сватбената торта. Това е първото действие, което младоженците извършват заедно, държейки едновременно дръжката на ножа. В този момент те показват как ще се справят заедно и ще се подкрепят във всички предизвикателства на живота. След това те се захранват взаимно, за да опитат сладостите от съвместния живот. Традицията казва, че колкото парчета от тортата отрежат, толкова деца ще имат. В исторически план разрязването на тортата от булката символизира загубата на девствеността и. 

Едни от най-скъпите сватбени торти в света са били украсени с диаманти, сапфири и люспи от злато. Пример за това е торта, представена на булченско шоу в Калифорния. Струвала е 20 милиона долара и е била пазена от охрана от 6 човека. Засега рекорда за най-скъпата торта е от 2013г създадена в Англия. Цената и е била 52.7 милиона долара. Била е бяла и с 4000 диаманта.

колко струва една сватба

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Пренасянето на булката през прага на дома. 

Отстрани това изглежда много красиво. Мъжът понесъл своята половинка на ръцете си, преминавайки през общият им праг. Жената, като нежно и крехко създание, нуждаеща се от подкрепа през бъдещият им съвместен живот. Безкрайно романтичен и мил жест. В днешно време, младоженецът обикновенно изнася на ръце своята жена след сключването на гражданският или църковният брак, под бурните овации и радостни възгласи на гостите. Тази традиция също идва от древността. Там обаче тя е била не толкова романтичен ритуал. По-скоро се е вярвало във защитните и функции. Смятало се е, че неопорочената млада жена е податлива на влиянията на зли сили. И именно внесена на ръце от съпруга си тя и той се предпазват от немесата им в въдещият брачен живот.

Меден месец

И като си говорим за романтика замисляли ли сте се откъде идва името на меденият месец? Да, не можем да го причислим в групата на най-романтичните сватбени ритуали. На времето в древен Рим, младото семейство е трябвало да яде мед през цялото време на първият цикъл на луната. В днешно време меденият месец е свързан с пътешествия, романтика и време определено само за младото семейство. 

В Индия младото семейство след сключването на брака трябва да се хванат за ръцете и да извървят седем крачки заедно. Символизират началото на съвместният път, споделянето и подкрепата.

В класацията за най-романтични сватбени ритуали не бихме могли да пропуснем пускането на бели гълъби. Тази традиция също води началото си от древността. Подробно, за тази красива традиция, можете да прочетете ТУК

Най-скъпите сватби

Най-странните сватбени ритуали

Портфолио фото и видеозаснемане

Цени фото и видеозаснемане

Онлайн сватбен калкулатор – калкулатор на разходите за организация и провеждане на сватба.