Фото и видео на разумна цена

Фото и видео на разумна цена

или какво е това според българина.

Българската народопсихология е много сложна материя. За спаравка – Стоян Михайловски, Марко Семов, Констатин Иречек. И точно там някъде се крие обяснението на феномена „разумна цена“ по нашите земи. Българина е пестелив, пресметлив и подозрителен по природа. Защо е станал такъв е дълго и трудно да се отговори, но затова със сигурност имат влияние историческите фактори. Темата е необятна. Пестелив, пресметлив и подозрителен когато става въпрос за купуване на стока, която можеш да пипнеш, пробваш, прецениш. А за услуга нещата са още по сложни. Така че тълкуването на словосъчетанието „фото и видео на разумна цена“ е почти невъзможно. Да опитаме все пак.

Фото и видео на разумна цена

На първо място

Българина не обича да плаща. Че то кой обича, ще попитате. Нека Ви разкажа една история.

Някъде през не толкова далечната 2005 година, малка група българи сме на гости на един германец в малко, китно германско градче. Ще нарека германеца Ханс, главно защото той не се казва така. След вечерята Ханс реши да се запознае с двойно преварената гроздова. Каза, че била като техния шнапс на вкус и не много по-силна. Сто грама по-късно вече пееше, да речем, германски народни песни и ние му прегласяхме с всичка сила. Две от трите му кучета също. Третото явно беше в културен шок. След като се заклехме във вечна дружба и любов между двата народа предполагам, ние си легнахме а Ханс седна на компютъра.

На сутринта ухилен до ушите ни каза, че си е купил трактор по Ибей. Бил платил поне двойно, защото трактора се продавал на търг и се увлякъл. Тогава не ни беше много ясно, какво е това Ибей. Но Ханс не се ядосваше, че е купил нещо неизгодно на пияна глава, така че не се притеснихме, че сме го напили. Германска му работа, си помислихме и тръгнахме.

Две седмици по-късно, пак се наложи да спим у тях.

Когато пристигнахме, точно пред входната му врата, върху голямо петно от масло се беше ситуирала германската версия на трактор „Владимировец“, но малко по-заоблена и много по-ръждясала. Попитах го на перфектен агглийско-германски, не го ли е яд за прахосаните пари. Какво съм прахосал, ме попита. Реших, че не разбира какво го питам и извиках един от нашите дето говореше немски доста прилично, да помогне. Оказа се, че ме е разбрал правилно. Ето карткото му обяснение.

„Не съм харчил пари на вятъра. Направил съм вложение. Доколко е изгодно, ще видим. Ако мога с него да почиствам и влача падналите дървета поне два сезона, ще съм на печалба. Да, платих доста, но това е защото имам.“

Ето я разликата, си помислих. Няма нещо като за свои хора, бартерче нещо, отстъпчица някаква, няма „…аз да не съм балама…“, няма да се хвали как му искали еди-колко си и как той дал само еди-колко си.

Фото и видео на разумна цена

Фото и видео на разумна цена означава „отстъпка“

Непременно! Не че може да си позволи, ама да не е …нали. Нищо, че цените благодарение на пазара и свободната конкуренция в голяма степен са оптимизирани максимално.

Качеството на услугата за българина почти няма значение. Или за качеството на услугата става въпрос едва след договарянето на цената. Тоест ще снимате за толкова, това добре, но нали ще има и това…защото чух че еди кой си предлагал и друго… Но това, винаги след като е уговорена цената, естествено.

Времето

Българина има много, да кажем осoбено, отношение към времето. Времето е относително. То даже, всичко е относително според един рошав, ама за българина времето е особено относително.

Не му е проблем да закъснее. Даже понякога го прави нарочно, за да не стърчи там като… Трябва да го чакат. Така става по-важен. Ако прекали със закъснението, ще се оправдае. На това е цар.

Фото и видео на разумна цена

Времето на другите обаче е друга работа.

От една страна

Да кажа на екипа да дойдат с час по-рано, да не би нещо. Няма нищо да им стане ако почакат малко.

От друга

За един ден снимане иска толкова пари!? Това, че снимането не е един работен ден, защото е доста повече от осем часа, не е важно. Годините учене, подготовка, трупане на опит, също. Обработката, която може да отнеме и седмица за една сватба, няма да я броим щото, стоиш си на компа, цъкаш си..

И накрая

Ценообразуването е сложна материя. Намесени са много фактори, голяма част променливи. Възможно е фото и видеоекипа да е надценил или подценил услугата, която предлага. Всичко е относително, както и цената на спомените впрочем.

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснемане

Речта на кума – началото

Пефектната реч на кума