Фото и Видеозаснемане – ценообразуване

Фото и Видеозаснемане – ценообразуване

Или защо сватбената фотография и видеозаснемане струват толкова.

Фото и Видеозаснемане – ценообразуване – техниката. Единственото което искам да спомена по въпроса е, че това не е еднократна инвестиция. Всяка техника има ресурс. За фото и видеотехниката използвана за заснемане на сватби, това е между четири и шест сезона. Проста математика е и все пак. 150 000 са прогнозните сработвания на затвора на тяло на професионален фотоапарат. Около 2000 кадъра на сватба, прави 75 сватби или по 15 сватби за 5 сезона. С останалите компоненти – обективи, видеокамери, дронове, карти-памет, батерии, гимбъли и пр. положението е подобно.

И за да не Ви отегчавам с елемтарна математика, между една пета и една четвърт от цената за сватбена фотография и видеозаснемане е за техниката която виждате по време на събитието.

Има и още

Компютри, монитори, софтуер, много харддискове.

Калибрираните монитори, подходящи за професионална фото и видео постпродукция са много сериозна инвестиция. За щастие те са с доста дълъг ресурс и тази инвестиция почти винаги е еднократна. Не така стои въпроса с харддисковете компютрите и софтуера. Но, това вероятно си го знаете.

Списъка може да бъде продължен, но нека не издребняваме.

Работното време

Четвъртък

Или „велики четвъртък“, както го наричаме е обикновенно деня за подготовка на техниката, ако има две сватби за уикенда. И това безспорно е най-важния ден. Нищо не бива да се пропуска и всичко се проверява. Отнема от четири до осем часа.

Прехвъляне на картите-памет от предишната седмица. Обема сурова информация, често надхвърля терабайт за две сватби. Това са RAW файловете от фотоапаратите които директно се копират на две места, последователно. Файловете от видекамерите се прехвърлят един път директно на харддиск, който служи за бекъп и втори път, през софтуерен конвертор директно за постпродукция. Фаиловете от аудиорекордерите също се копират на две места. След това картите се форматират, по две карти за фотографско тяло и видеокамера и по една за аудиорекордер и се връщат по местата им.

Фото и Видеозаснемане - ценообразуване

Процеса е бавен и изсква много внимание. Изключени телефони и пр. Не бива да се допуска форматиране на карта-памет, която не е копирана!

Зареждането на батериите е не по-малко сложно и отговорно. Всички батерии са различни и съответно с различни зарядни устройства. Средно по четири батерии за фотографските тела, камерите, контролерите за светкавиците, самите светкавици, осветителните тела за видео, гимбълите, аудиорекордерите…и май това е всичко.

Следва кратка визуална инспекция на обективите. Почистване. Приготвяне на стативите за видеокамерите и осветлението. Товарене.

Изморихте ли се?

Петък и Събота

Снимане. Вероятно сте го виждали или ще го видите, щом сте посетители на този сайт.

Неделя

Ден за почивка обикновенно. Така или иначе, нищо друго не можеш да правиш..

Понеделник, Вторник и Сряда

Обработка. Фото и видео-постпродукция. Сроковете за предаване са такива, че сватбите от началото на сезона трябва да са готови преди преключването на самия сезон, така че няма време за отпускане.

Какво определя цената за фото и видеозаснемане

Времето за заснемане на ангажимента и това за всички следващи обработки. Монтаж на видеото. Изравняване на цветният баланс между няколко камери. Обраборка и синхронизиране на файловете със звука. Обработка на снимките.

Вложения направени в техника. Това, което се вижда е камерата и фотоапарата с обективите.

Но това е едва началото на списъка с необходимите неща. Карти памет, батерии, филтри, светлинни модификатори, външни светкавици, синхронизатори…

Железарията: Стативи, моноподи, Стабилизиращи системи-тук има голям избор и различни класове в достатъчно широк ценови диапазон. За тях правилото за съотношение цена-качестви е 100% валидно.

Фото и Видеозаснемане - ценообразуване

Звука-не си мислете, че вграденият микрофон и ветробрана върху него е достатъчен за качеството на звука. Необходими са допълнителено рекордери, брошки и микрофони. За видеото половината работа е картината, която се заснема, а другата половина е звука. Инвестиция са и освен гореспоменатите компютри, монитори и тнт. и софтуера за обработка. Отново различни за снимките, за видеото и за звука.

Ценообразуване – фото и видеозаснемане

Броя на екипа, ангажиран за заснемането за вашето събитие. По тази тема има допълнителни публикации в блога ни. Да не забравяме опита на екипа. Той не се създава само на “терен“. Опита е дълги часове прекарани в учене. Следене на новото при техниката. На модните тенденции в обработките…

Фото и Видеозаснемане – ценообразуване. Това са фактите

Има още две много много важни неща, които са фактор за определянето на цените.

Интернет присъствието си иска своето. Сватбените фотографи и видеооператори нямат постоянни клиенти, нали. Единствения начин за привличане на клиенти е мрежата и препоръка от доволни клиенти.

И накрая съвсем сkромно, нека добавим и малко талант, опит, умения в общуването.

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснемане

Речта на кума – началото

Пефектната реч на кума

Края на речта на кума

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света