Фотосесия в Пловдив

Фотосесия в Пловдив

Във този блог има две статии в които са описани най-популярните места за сватбена и следсватбена фотосесия в Пловдив. Ето и директни линкиве към статиите – Сватбена фотосесия в центъра на Пловдив и Сватбена фотосесия в Пловдив. И двете статии са по-скоро указателни, с карти и кратко описание на всяко от местата. Тази статия е с малко по-различна цел.

По време на предварителните срещи с бъдещите младоженци, един от най-дълго обсъжданите въпроси, след разпраделението на времето, е мястото на фотосесията. Често младоженците са избрали мястото предварително. Тогава и ние самите използваме картите от статиите с местата за фотосесии като ориентир. Ако не са направили избора си, тогава ги използваме /статиите/ като списък с възможни места.

Фотосесия в Пловдив

След като разберем кое е мястото, избрано от младоженците, естествено споделяме с тях нашите впечатления, както и предимствата и недостатъците на конкретното място. Понякога се усеща леко разачорование, след като чуят недостатъците на избраното място. За да сте запознати предварително, няма да Ви спестим нито предимствата, нито неостатъците на най-популярните места.

Стария град

Предимства

Пловдив е град на 8000 години. По-стар е от Рим, Атина, Картаген и Константинопол. Възникнал е едновременно с Троя. Стария град е уникален в световен мащаб, архитектурен резерват, в които са събрани възрожденски и на места и по-стари архитектурни стилове. Неповторима атмосфера, много локации… Изглежда като перфектно място за всяка фотосесия. Още повече ако църковния Ви брак е в някоя от красивите църкви в Стария град, какво по-добро място?

Фотосесия в Пловдив

Недостатъци

Паркирането. Стария град е със специален режим на достъп на МПС. Тук имате две опции – да си извадите разрешително за автомобила ,който ще ползвате, от централна община или да паркирате около стария град.

Изваждането на разрешително става само на място в общината, за електронна услуга явно ще почакаме още малко…Би трябвало да получите и потвърждение, ако ви разрешат, по електронна поща, но ние никога не сме получавали такова. Тоест всеки път стискаме палци и четем смирени молитви към автоматичната бариера на улица „Съборна“.

Паркирането в синята зона около Стария град в Петък и през уикенда не е лесна задача. Ако и графика на сватбения ден не позволява закъснения, както е най-често, тогава е съсвсем невъзможна задача. А „изкачването“ от синята зона или платените паркинги около стария град до „Хисар капия“, примерно със булчинска рокля или костюм и не съсвсем удобни обувки в пословичните пловдивски жеги, си е чист героизъм.

„…колега, свободна ли е Хисар Капия…“ е изречение което може да чуете в стария град през уикенда, особенно в събота. Да, за някой локации трябва да се почака понякога. Ако сте суеверни и мислите, че ако видите друга булка е лош късмет, в стария град вероятноста това да стане е голяма. Все пак има и друго поверие – ако се срещнат две булки трябва да си разменят по едно цвете и тогава лошия късмет ще избяга.

фотосесия в Пловдив

Градина „Цар Симеон“

или както си я знаят пловдивчани – „Градската градина“

Предимства

Най-прохладното място в Пловдив. Градината е известна с уникалния си микроклимат, дължащ се на големите дървета и „Пеещите фонтани“, няколкото микро-езера и пр. Местата за снимки са много и винаги може да намерите свободна пейка за кратък отдих.

Паркирането не е чак толкова трудно. Служителите от синята зона тук, както и в целия град впрочем, са винаги готови да помогнат, особено на младоженците.

Недостатъци

Винаги има много хора и е сравнително трудно да се направо кадър, без някой да попадне в бекраунда. Но това си има и своя чар понякога. Повечето от хората се съобразяват все пак.

Фотосесия в Пловдив

„Гребната База“

Предимства

Това определено е неоценено място. И това е един от големите му плюсове. Рядко може да срещнете трудност с паркирането, засега. Все пак активното строителство в близост, скоро ще промени този факт. Безброи локации подходящи за снимки. Винаги може да намерите място без много хора наоколо особено в сутрешните часове.

Недостатъци

Големите разстояния между отделните локации. Колоездачи които са решили, че това е писта за тренировка, карат понякога и с несъобразена скорост и представляват истинска опасност. Най добрите снимки са по изгрев а това въобще не е подходящо време на сватбени фотосесии.

Накрая

Всичко казано дотук е без претенции за изчерпателност. Има още много места, някой платени, като къщите-музей в Стария град- Балабановата къща, Хиндлиян, Къща Клианти, Арт галерия Филипополис, Етнографския музей и др. Те са сигурно спасение от лошо време и жега. На открито-Античния театър, Римския стадион и пр. Това са чудесни места за снимане, но често тези допълнителни такси идват в повече на младоженците. Подаването на заявление е минимум седмица преди датата на заснемане. В целия свят има платени локации за фотосесии, някои с безумно високи такси, но срещу парите си получавате най-малко паркомясто и час свободен от туристи. Да се надяваме скоро и при нас да стане така.

Гореизброените места са и предпочитан избор за сключване на граждански брак. Към тях можем да добавим и Малката базилика, Хисар Kапия, Фонтана на ул. Съборна и Фонтана с мечката на Бунарджика и др… А цените са упоменати на сайта на Старинен Пловдив и таксите се заплащат към тях. Такси за изнесен ритуал можете да намерите на сайта на ОП „Радостни обреди” Пловдив.